Sari direct la conținut

Cum stimulezi creierul copilului în anii cei mai importanți de creștere. 8 recomandări pentru părinți

HotNews.ro
Cum stimulezi creierul copilului în anii cei mai importanți de creștere. 8 recomandări pentru părinți
Învățarea prin joacă ajută copiii să se dezvolte cognitiv SURSA FOTO: Yuri Arcurs | Dreamstime.com

Sunt părinți care cred că un copil trebuie să meargă la cursuri de șah sau să învețe să realizeze calcule complicate, pentru a-i stimula creierul – atât inteligența lui intelectuală, cât și pe cea emoțională . Nu e ceva rău, însă lucrurile uneori sunt mai simple decât ne imaginăm. Explicăm ce au de făcut părinții pentru a-și ajuta copiii să își atingă potențialul maxim.

Dezvoltarea cognitivă descrie modul în care intelectul copilului crește și include abilități de gândire, de învățare și de rezolvare a problemelor, aceste abilități afectând toate celelalte domenii de dezvoltare.

Mulți părinți se întreabă cum pot ajuta creierul copilului lor să se dezvolte. Cel mai bun mod este ca acesta să fie implicat în mod activ în activități de zi cu zi. Pe lângă acestea, la fel de importantă este și protejarea creierului prin limitarea timpului petrecut în fața ecranelor, reducerea expunerii la substanțe chimice și toxine dăunătoare (inclusiv în ceea ce privește alimentația!), menținerea sănătății microbiomului intestinal și petrecerea de suficient timp în aer liber.

Pentru a face o mare diferență în abilitățile cognitive ale unui copil, pentru a-i stimula creierul, aceste sfaturi vă pot fi de folos:

Îmbunătățiți somnul copilului

Privarea de somn are un impact dramatic asupra multor funcții cognitive. Opriți accesul la dispozitivele electronice (telefon, tabletă, televizor) cu cel puțin o oră înainte de culcare, folosind acest timp pentru a-i oferi copilului momente de relaxare. Păstrați ora de culcare și de trezire indiferent că este week-end sau vacanță, asigurați-i o temperatură confortabilă în dormitor, liniște și întuneric.

Dați copilului timp să exploreze

Copiii au nevoie de timp pentru explorare și învățare prin joacă, pentru observație și experiențe practice. Oferindu-i timp pentru joacă, jocuri și activități adecvate vârstei sale, veți ajuta la întărirea dezvoltării sale cognitive, dar și fizice.

Încurajați lectura

Cititul este o superputere a creierului. Amenajați-i un colț confortabil pentru lectură și motivați-l să citească în mod regulat, fie că este vorba despre benzi desenate, cărți de povești sau chiar articole interesante. Exemplul părintelui este esențial în această privință: un copil care își vede constant părinții citind va face la fel, la un moment dat. Mergeți periodic cu ei în librării sau la bibliotecă, oferiți-le posibilitatea să își aleagă cărțile care le plac.

Angajați-l în exerciții de concentrare

Exercițiile de concentrare implică petrecerea unei anumite perioade de timp în care creierul și atenția au de îndeplinit o sarcină. La sfârșitul acesteia întrebați copilul cum s-a simțit pe durata exercițiului, dacă i-a fost greu să se concentreze și când a simțit că se întâmplă acest lucru. În acest fel îl puteți ajuta să conștientizeze când și-a pierdut concentrarea și de ce. Exemple de exerciții pe care le puteți încerca:

  • Desenați timp de 15 minute.
  • Jucați-vă cu un balon și încercați să îl țineți cât mai mult timp în aer, fără să atingă podeaua.
  • Cereți copilului să încerce să nu clipească, cronometrați și încercați să-l determinați să-și îmbunătățească rezultatul.
  • Puneți-l să țină mâncarea în gură și să vadă cât timp poate rezista nevoii de a mesteca sau înghiți.

La îmbunătățirea concentrării mai puteți ajuta antrenând copilul în activități zilnice, timp de 15 minute, cum sunt puzzle, dezlegarea de cuvinte încrucișate, sudoku sau jocuri de memorie.

Motivați-l să țină un jurnal

Scrisul este (și) pentru copii o modalitate grozavă de a-și exprima gândurile și emoțiile. Motivați-l să țină un jurnal și propuneți-i să noteze în el ce a făcut în timpul zilei, cum s-a simțit sau ce visuri are pentru viitor.

Apreciați-i realizările

Tuturor ne place să fim lăudați, și în special copiilor. Apreciind efortul și realizările copilului, rezultatul va fi creșterea stimei de sine și a motivației de a performa.

Ieșiți în natură

Cercetările care au analizat beneficiile petrecerii timpului în aer liber au arătat că această activitate influențează pozitiv dezvoltarea creierului și îmbunătățește atenția copiilor. S-a demonstrat că o plimbare zilnică de 20 de minute, în natură, crește concentrarea la copiii cu probleme de atenție, comparativ cu aceeași plimbare în zonele urbane.

Faceți zilnic meditație și mindfulness

Exercițiile de mindfulness se concentrează pe atenție și îmbunătățesc funcțiile cognitive ale creierului asociate cu concentrarea și memoria.În privința meditației, aceasta nu presupune neapărat statul în poziția lotus. Meditația poate implica, de exemplu, mersul pe jos sau desenul, fie și colorarea de mandale.

Nu uitați că de răbdarea părinților au copiii cea mai mare nevoie. Uneori pot fi provocatori, curioși și obositori, și mai ales pot greși adesea. Apreciați-le întrebările, oferiți-le răspunsuri și asigurați-i că nu este nicio tragedie atunci când greșesc.

Ar mai fi de adăugat că și alimentația are un rol în susținerea stimulării creierului la copii. Includerea acizilor grași Omega-3 în dietă (se găsesc mai ales în pește) sprijină creșterea și dezvoltarea sănătoasă a creierului prin acumularea de DHA (acid docosahexaenoic), iar carbohidrații integrali (cartofii dulci, porumbul, leguminoasele, ovăzul, quinoa etc) oferă principala sursă de energie pentru creierul în dezvoltare. De asemenea, nucile și semințele – pline de proteine, acizi grași esențiali Omega-3 și Omega-6, vitamine și minerale – sprijină dezvoltarea creierului.

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro