Țara care a interzis orice discuție despre sănătatea președintelui care nu a mai fost văzut de o lună. „O problemă de securitate națională”
Camerunul a interzis orice discuție despre sănătatea președintelui Paul Biya, în vârstă de 91 de ani, se arată într-o scrisoare a Ministerului de Interne, după ce absența prelungită a șefului de stat a alimentat speculații larg răspândite că acesta nu se simte bine, informează Reuters.
La începutul acestei săptămâni, autoritățile au declarat că președintele se afla într-o vizită privată la Geneva și are o stare bună de sănătate, respingând informațiile că s-a îmbolnăvit, despre care au spus că sunt „pură fantezie”.
În scrisoarea către guvernatorii regionali din 9 octombrie, ministrul de Interne Paul Atanga Nji a spus că discuțiile despre sănătatea președintelui reprezintă o chestiune de securitate națională.
De acum înainte, „orice dezbatere în mass-media despre starea președintelui este, așadar, strict interzisă. Cei care nu se vor conforma se vor confrunta cu rigorile legii”, a spus Nji.
El le-a ordonat guvernanților să înființeze unități care să monitorizeze emisiunile pe canalele media private, precum și pe rețelele sociale.
Camerunul, care a avut doar doi președinți de la independența față de Franța și Marea Britanie la începutul anilor 1960, este probabil să se confrunte cu o criză de succesiune dacă Biya s-ar îmbolnăvi prea mult pentru a rămâne în funcție sau ar muri.
Autoritatea de reglementare a mass-media din Camerun, Consiliul Național de Comunicare, nu a putut fi contactată imediat pentru comentarii, precizează Reuters.
Decizia a fost criticată ca un act de cenzură de stat.
„Președintele este ales de camerunezi și este normal ca aceștia să-și facă griji pentru locul în care se află”, a declarat Hycenth Chia, jurnalist din Yaounde, capitala Camernului, și prezentator de talk-show la televiziunea privată Canal2 International.
„Vedem discuții despre sănătatea lui Joe Biden și a altor lideri mondiali, dar aici este un tabu”, a declarat el pentru Reuters.
Grupul de susținere a libertății presei, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, a declarat că este profund îngrijorat.
„Este scandalos să încerci să te ascunzi în spatele securității naționale pe o problemă atât de importantă de importanță națională”, a declarat Angela Quintal, șefa Programului Africa al CPJ.
Biya nu a fost văzut în public de când a participat la un forum China-Africa de la Beijing, la începutul lunii septembrie.
După ce nu a participat la un summit din Franța weekendul trecut, așa cum era programat, a alimentat și mai mult discuțiile publice despre sănătatea lui.