Macron, comparat cu Hitler din cauza noilor restricții antiCovid / Președintele dă în judecată autorul afișului defăimător
Președintele Franței Emmanuel Macron îl dă în judecată pe protestatarul care a afișat o pancartă în care șeful statului este descris ca varianta franceză a lui Adolf Hitler, în semn de protest față de noile măsuri antiCovid anunțate de Paris, relatează Euronews.
Michel-Ange Flori, care deține nu mai puțin de 400 de pancarte, a scris pe twitter că a aflat că președintele republicii a înaintat o plângere: „Tocmai am aflat că poliția din Toulon o să mă caute mâine după ce președintele Republicii a depus o plângere. Deci în Macronia poți să faci mișto de fundul profetului, pentru că asta înseamnă satiră, dar să-l descrii pe președinte ca pe un dictator este blasfemie”.
Posterul ofensator îl înfățișează pe Emmanuel Macron în uniformă nazistă, cu o mică mustață în stilul Hitler, în timp ce acronimul formațiunii sale politice este transformat în swastika. Mesajul: „Supune-te, vaccinează-te!”
Posterul a fost afișat recent pe două mari panouri publicitare de 4/3 metri localizate la intrarea în orașul Toulon. Cineva a scris peste ele: ”Rușine!”.
Parchetul din Toulon deschis o anchetă pentru insultă. Infracțiunea de ”insultă la adresa președintelui Republicii” a fost scoasă din codul penal în 2013 după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a sancționat Franța, însă șeful statului este protejat de insultă și calomnie ca orice alt cetățean francez. Astfel de anchete sunt rare și riscă uneori să fie interpretate drept atac la libertatea de exprimare.
Flori s-a apărat spunând că, la fel de bine, poți să-l vezi în posterul respectiv pe Stalin sau pe Charlie Chaplin în celebrul rol din ”The Dictator.”
Scopul este doar acela de a pune sub semnul întrebării cât de democratice sunt restricțiile pentru combaterea pandemiei de coronavirus.
Ministrul pentru afaceri europene, Clément Beaune, a condamnat acest tip de retorică și a comentat ironic: ”Mi-aș dori ca în lume să fie mai multe dictaturi ca cea din Franța”.
Sâmbătă, potrivit Ministerului de Interne, 161.000 de manifestanţi, dintre care 11.000 la Paris, au mărşăluit în toată Franţa împotriva – între altele – obligativităţii certificatului sanitar.
Cele 168 de manifestaţii înregistrate, marcate de câteva incidente, au dus la 71 de reţineri. Potrivit numărătorii Ministeruui de Interne, 29 de membri ai forţelor de ordine au fost răniţi, iar unii jurnalişti au fost atacaţi. În coloanele de manifestanţi erau câţiva furioşi veniţi să se ia la bătaie, dar şi manifestanţi care doreau să-şi apere libertăţile sau să-şi facă auzite îndoielile. Tipologia unei contestări, văzută de la Paris, Bordeaux şi Chambéry.