În septembrie au fost depășite în zona Moldovei și recorduri de ploaie mai vechi de 100 de ani
Luna septembrie a fost în România mult mai caldă decât de obicei, dar și mult mai ploioasă, în special în zona Moldovei. La Vaslui a plouat de peste cinci ori mai mult față de o lună septembrie normală, iar la Bacău a fost depășit un record de la 1912, arată datele din caracterizarea climatologică publicată de ANM.
În luna septembrie 2024 a fost depășită cantitatea lunară de precipitații, maximă absolută, la 7 stații meteorologice și cantitatea maximă absolută de precipitații căzută în 24 de ore, la 4 stații meteo.
Astfel, la Vaslui a fost depășit recordul de precipitații din septembrie 1904, iar totalul de 200 mm înseamnă că a plouat de peste cinci ori mai mult decât într-un septembrie obișnuit.
Cel mai mult din țară a plouat la Bacău, unde a fost doborât recordul ce data din septembrie 1912. Aproape jumătate din ploaia din toată luna la Bacău a căzut într-o singură zi, arată datele ANM.
Foarte mult a plouat și la radarul Bârnova aflat nu departe de Iași unde recordul anterior pentru luna a noua era de 85 mm, iar noul record este de 200 mm.
Au fost în Oltenia și stații meteo unde a plouat mult mai puțin decât media ultimelor decenii.
Ce spune ANM despre ploile din septembrie 2024
Cantitatea totală de precipitații din luna septembrie 2024 a avut valori peste 50 mm în cea mai mare parte a țării. În centrul Moldovei, izolat, s-au înregistrat peste 200 mm. Cea mai mare valoare, respectiv 215,2 mm, s-a înregistrat la stația meteo Bacău. Cea mai mare valoare a cantității maxime de precipitații înregistrată în 24 de ore a fost de 88,3 mm și s-a înregistrat tot la stația meteo Bacău, în ziua de 14 septembrie.
La 24 de stații din aceste regiuni s-au înregistrat abateri de peste 200%. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 447%, la stația meteo Vaslui. Abateri negative s-au înregistrat la 26 de stații meteorologice, majoritatea localizate în Oltenia, Muntenia, Transilvania și în zona montană. Cea mai mare valoare a abaterii negative a fost 70,2%, la Obârșia Lotrului (jud. Vâlcea).
O lună septembrie foarte caldă
Temperatura medie lunară a aerului pe țară din septembrie 2024 a avut valoarea de 18,8 °C. Astfel, septembrie 2024 a fost a 5-a cea mai caldă lună septembrie înregistrată în România din 1901 până în prezent, media pe țară fiind cu 2,4 °C mai mare față de mediana intervalului de referință standard (1991 – 2020). Spre comparație, cea mai rece lună septembrie a fost acum peste opt decenii, cu o medie în jurul a 13 C.
Temperatura maximă lunară din septembrie 2024, înregistrată la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, a fost de 37,2 °C, la Moldova Veche (jud. Caraș-Severin), în ziua de 3 septembrie.
Temperatura minimă lunară, -5,4 °C, s-a înregistrat la stația meteorologică Vf. Omu, în ziua de 30 septembrie.