Sari direct la conținut

Solicitarea fermă făcută de Volodimir Zelenski lui Donald Trump: „Arme nucleare sau membru NATO”. Cum a răspuns fostul președinte american

HotNews.ro
Donald Trump s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski / FOTO Julia Demaree Nikhinson / AP / Profimedia
Donald Trump s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski / FOTO Julia Demaree Nikhinson / AP / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus candidatul republica la președinția SUA, Donald Trump, că Ucraina are nevoie de aderarea la NATO pentru protecție, citând drept exemplu garanțiile eșuate primite în trecut, prin Memorandumul de la Budapesta, când Ucraina a renunțat la armele nucleare sovietice de pe teritoriul său, relatează publicația ucraineană Hromadske.

Memorandumul de la Budapesta este actul prin care Ucraina a acceptat în 1994 să renunțe la arsenalul său nuclear în schimbul unor garanții de securitate din partea Rusiei, SUA și Regatului Unit.

În cadrul unei conferințe de presă care a urmat reuniunii Consiliului European, Zelenski a precizat că a discutat subiectul aderării la NATO cu Donald Trump. El a subliniat că Rusia, în special, a fost garantul memorandumului, potrivit căruia Ucrainei i s-a promis protecția integrității sale teritoriale și a suveranității în schimbul renunțării la armele nucleare. Cu toate acestea, nici acest document, nici acordurile altor țări cu Rusia nu funcționează.

„Care dintre aceste țări mari, aceste puteri nucleare au suferit? Toate acestea? Nu, doar Ucraina. Cine a renunțat la armele nucleare? Toate acestea? Nu, doar Ucraina. Cine luptă astăzi? Ucraina. Și de aceea suntem așa. Într-o conversație cu Donald Trump, i-am spus: «Care este calea de ieșire? Ori Ucraina va avea arme nucleare – și atunci aceasta va fi apărarea noastră – ori trebuie să avem un fel de alianță». În afară de NATO, nu cunoaștem nicio alianță eficientă astăzi” , a spus Zelenski.

Liderul de la Kiev a adăugat că acesta toate cele invocate justifică de ce Ucraina dorește să adere la NATO. „Acesta este motivul pentru care am ales NATO, nu armele nucleare. Cred că Donald Trump m-a auzit în acest caz. El a spus: «Aveți argumente corecte»”.

Trump și războiul din Ucraina

Donald Trump nu și-a prezentat public planurile pentru Ucraina, dar nu a putut evita întrebările pe această temă în timpul campaniei sale electorale. Republicanul a susținut în mod repetat că va „pune capăt războiului” dacă va fi reales, fără a dezvălui cum anume va face.

Reuters a relatat că consilierii lui Trump au prezentat un plan conform căruia, dacă va fi reales, el va oferi Ucrainei ajutor militar suplimentar numai dacă Kievul va fi de acord să negocieze cu Moscova . În plus, candidatul la președinția SUA a declarat că va opri ajutorul financiar pentru Ucraina.

În cadrul unei dezbateri cu Joe Biden, pe 28 iunie, el a calificat drept „inacceptabile” cererile lui Putin privind retragerea trupelor ucrainene din regiunile ocupate și renunțarea la solicitarea Ucrainei de a adera la NATO. J.D. Vance, alegerea lui Trump pentru funcția de vicepreședinte, a exprimat o opinie contrară.

La dezbaterea cu Kamala Harris, Trump a fost întrebat de două ori dacă dorește ca Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei. La această întrebare, el a răspuns de două ori că dorește ca războiul să înceteze și ca oamenii să nu moară. Harris l-a cricitat și l-a acuzat că va preda pur și simplu Ucraina la 24 de ore după ce va deveni președinte.

La final de septembrie, după ce s-a văzut în SUA cu Donald Trump, Volodimir Zelenski a spus, într-un interviu pentru Fox News, că a primit „informații foarte directe” de la Donald Trump că fostul președinte al SUA va sprijini Ucraina în războiul împotriva Rusiei dacă va fi reales la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro