Galeria Naţională din Londra interzice „lichidele” în incinta muzeului, după „atacurile” cu supă ale ecologiștilor / Care sunt excepțiile
Galeria Naţională din Londra a anunţat joi că a intensificat controalele de securitate după mai multe atacuri asupra operelor din colecţia sa de către activişti ecologişti şi pro-palestinieni. Începând de vineri, „niciun lichid nu va fi acceptat în Galeria Naţională”, cu excepţia laptelui pentru sugari şi a medicamentelor eliberate pe bază de reţetă, a precizat instituţia, relatează News.ro.
Instituţia a declarat că a fost „victima a cinci atacuri separate” începând din iulie 2022. Operele, protejate de sticlă, nu au fost deteriorate în aceste atacuri, dar cadrele lor au fost, în unele cazuri, deteriorate. „Din păcate, am ajuns în punctul în care suntem obligaţi să luăm măsuri pentru a ne proteja vizitatorii, personalul şi colecţia”, a transmis muzeul.
Acest anunţ vine la o săptămână după ce doi activişti pro-palestinieni din grupul Youth Demand au acoperit pentru scurt timp tabloul lui Picasso „La Maternité” (1901) cu un afiş înfăţişând o mamă şi un copil însângerat în Fâşia Gaza. La sfârşitul lunii septembrie, doi activişti de mediu din grupul Just Stop Oil au aruncat supă pe două versiuni ale tabloului „Sunflowers” al lui Van Gogh. Două activiste din acelaşi grup au făcut acelaşi lucru cu una dintre aceste copii ale operei în iulie 2022. Ele au fost condamnate la pedepse cu închisoarea.
Accesul la National Gallery, situată în inima Londrei, la periferia Trafalgar Square, este gratuit, ca în toate muzeele publice britanice. Vizitatorii trec printr-o poartă de securitate, iar bagajele lor sunt percheziţionate de un ofiţer.
În comunicatul său de presă, National Gallery menţionează, de asemenea, incidente împotriva picturilor „Hay Cart” de John Constable, în 2022, şi „Venus in the Mirror” de Diego Velasquez, în 2023. Alte muzee au fost, de asemenea, vizate în Europa, inclusiv Muzeul Prado din Madrid, Muzeul Egiptean din Barcelona şi Muzeul Barberini din Potsdam, Germania.