Sari direct la conținut

VIDEO Picturile lui Van Gogh, din nou „victimele” activiștilor de mediu la scurt timp după ce două membre „Just Stop Oil” au fost condamnate la închisoare pentru că au aruncat supă de roșii pe tabloul „Floarea-Soarelui”

HotNews.ro
Activiști de la „Just stop oil” vandalizează o pictură de van Gogh, Foto: Just Stop Oil / Sipa Press / Profimedia
Activiști de la „Just stop oil” vandalizează o pictură de van Gogh, Foto: Just Stop Oil / Sipa Press / Profimedia

Trei activiști „Just Stop Oil” au aruncat vineri cu supă pe două picturi ale seriei „Floarea Sorelului”, semnate de Vincent Van Gogh și expuse la Galeria Națională din Londra, la doar câteva ore după ce alți doi membri ai grupului au fost condamnați la închisoare pentru că au făcut același lucru în 2022, relatează Reuters.

Activiștii au aruncat cu supă de roșii în tablourile „Floarea-soarelui” deținute de Galeria Londrei – tabloul vizat în urmă cu doi ani – precum și un altul care este împrumutat de la Philadelphia Museum of Art pentru o expoziție temporară.

Galeria Națională a declarat că trei persoane au fost arestate și picturile au fost nevătămate.

Evenimentul a avut loc la doar câteva ore după ce Phoebe Plummer, 23 de ani, și Anna Holland, 22 de ani, au fost condamnate pentru că au aruncat supă de roșii pe opera de artă a lui Van Gogh, în octombrie 2022, înainte de a se lipi de perete.

Supa a provocat daune cadrului în valoare de până la 10.000 de lire sterline (13.385 de dolari) în 2022, au spus procurorii, deși pictura – care se afla în spatele unui geam de protecție – a fost nevătămată și a fost din nou expusă mai târziu în aceeași zi.

Plummer și Holland au pledat nevinovate. 

Plummer a primit doi ani de închisoare pentru distrugere, în timp ce Holland a fost condamnată la 20 de luni de detenție pentru aceeași faptă.

Judecătorul Christopher Hehir le-a spus lui Plummer și Holland: „Voi pur și simplu nu aveați dreptul să faceți ceea ce ați făcut, iar aroganța voastră de a gândi altfel merită cea mai puternică condamnare”.

INTERVIURILE HotNews.ro