„Mă împușcă ăștia de la partid!” Primarul PSD din Buzău spune că niciun edil nu va da amenzi în an cu alegeri pentru lipsa asigurării locuințelor
Niciun primar nu a dat vreo amendă în 16 ani pentru lipsa asigurării obligatorii a locuințelor și nici nu o va face cineva într-un an cu atâtea alegeri, a atenționat marți, Constantin Toma, primarul PSD al Municipiului Buzău. „Domnule, mă împușcă ăștia de la partidul meu. Cu atâtea rânduri de alegeri să le dau înștiințare (n.a proprietarilor de locuințe) și pe urmă să le dau amendă imediat. Așa spune în lege. Ce primar poate să facă treaba asta într-un an cu alegeri? E vreunul nebun?!”, a declarat edilul.
Constantin Toma, președinte executiv al Asociației Municipiilor și primar (PSD) al Municipiului Buzău, a atenționat marți în privința faptului că Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva inundațiilor, cutremurelor și alunecărilor de teren este nefuncțională.
- „Niciun primar nu a dat vreo amendă în 16 ani de cand este această lege. Deci această lege nu e funcțională. În această lege am văzut o poveste. Nu există niciun fel de constrângere măcar, amendă de 50 de lei pentru un primar care nu-și face treaba”, a declarat Constantin Toma, în cadrul unei conferințe organizate de DC Media Group.
70% din locuințele din Buzău nu sunt asigurate, iar 10% dintre locuitori nu și-au plătit încă taxele și impozitele locale
Edilul a spus că a făcut o simulare la nivelul municipiului Buzău în privința locuințelor asigurate și a cheltuielilor pe care le-ar avea Primăria cu înștiințarea cetățenilor privind obligația de a-și asigura locuințele.
- „Am făcut o simulare la Buzău. Din circa 50.000 de case, avem 30,1% asigurate. Să trimit acea înștiințare pentru fiecare cetățean înseamnă 502.313 de lei. (…) E un an foarte dificil din punct de vedere al banilor și la nivel de comune și la nivel de primării mari. Nu se poate să te rogi..eu ce fac?! Mai cheltui 100.000 de euro să-i înștiintez”, a spus Constantin Toma.
În plus, acesta a subliniat că din aproximativ 120.000 de locuitori ai Municipiului Buzău, 12.000 de contribuabili nu și-au plătit taxele și impozitele locale datorate din diferite motive.
Primarul din Buzău a spus că mai face și înștiințări, dar că acestea „nu sunt suficiente câtă vreme omul știe că nu i se întâmplă nimic”, a spus primarul.
Acesta a cerut modificarea legii asigurării obligatorii a locuințelor astfel încât să fie o obligație care să nu mai depindă de primar, ci colectarea să fie pe modelul taxelor și impozitelor locale.
- „Nu vom rezolva problema stând la mana primarilor” a mai spus primarul din Buzău.
Director UNSAR: E o problemă de siguranță și securitate națională
Prezent la eveniment, Alexandru Ciuncan, directorul general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR) a susținut că autoritățile ar trebui să trateze acest subiect ca pe o problemă de securitate națională.
- „E o problemă de siguranță și securitate națională. Suntem la 23% locuințe asigurate obligatoriu și 17% facultativ. În Ungaria sunt undeva la 70-80%, în Polonia peste 60%. Discuția ar trebui ridicată la acest nivel pentru ca avem la această masă reprezentanți ai legislativului, executivului și ai autorității de supraveghere financiară”, a spus Alexandru Ciuncan.
Prim-vicepreședinte ASF: Înainte de a începe să ne sancționăm cetățenii, să ne uităm în grădina Statului
Prezent la eveniment, prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Gabriel-Ioan Avrămescu, a susținut ideea modificării prin legislație a sistemului de colectare a banilor pentru asigurarea obligatorie a locuințelor, care acum sunt încasați de PAID.
- „Pe viitor e nevoie de o reașezare și o regândire a legislației astfel încât sistemul de colectare și de încasare a acestei polițe PAD să treacă prin autoritatea locală. Până la urmă e în atributul Parlamentului de a modifica legea astfel încât atunci când îți plătești taxele și impozitele locale să plătești și această asigurare care este o centura de siguranță a proprietății”, a declarat Gabriel Avrămescu, care în trecut a fost și Prefect de Galați.
Acesta a mai spus că este din Buzău și știe ce înseamnă riscul de cutremur.
- „Doamne ferește să aibă loc un cutremur major și să mutăm toată această presiune pe bugetul de stat. De unde să avem fonduri să acoperim toate prejudiciile care ar putea să vină din zona asta?”, a spus executivul ASF.
Pe de altă parte acesta a atenționat că nici Statul nu a dat un exemplu în asigurarea obligatorie a locuințelor pe care le are în proprietate.
„Nu știu dacă există în prezent o bază de date a tuturor clădirilor guvernamentale care sunt asigurate, pentru că din ce știu și îmi aduc aminte nu a existat nicio practică a statului român să-și asigure imobilele. Ori cred că înainte de a începe să ne sancționăm cetățenii, mai întâi trebuie să ne uităm în grădina Statului și să începem să încheiem asigurări pentru clădirile publice”, a mai precizat prim-vicepreședintele ASF.