Sari direct la conținut

În circumscripția electorală a cancelarului Scholz, social-democrații și alianța unei foste comuniste vor să bată palma pentru a-i sabota politica vizavi de Ucraina și Rusia

HotNews.ro
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Foto: Profimedia
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Foto: Profimedia

Social-democrații din „patria electorală” a lui Olaf Scholz se opun acum deschis cursului cancelarului, pentru Ucraina și Rusia. În landul Brandenburg, premierul Dietmar Woidke (SPD) cedează în fața cerințelor de politică externă ale Alianței BSW, fondată de fosta comunistă, Sahra Wagenknecht.

Circumscripția 61 e zona electorală în care politicianul SPD a fost ales candidat direct la alegerile pentru Bundestag, în 2021 – cu un decalaj mare fiind, pe locul doi, actuala ministru de externe, Annalena Baerbock (Verzi). De atunci, circumscripția „Potsdam – Potsdam-Mittelmark II – Teltow-Fläming II”, așa cum este numită oficial, a fost reperul politic pentru Olaf Scholz.

Fără livrări de arme și rachete americane

Într-un document exploratoriu pentru negocierile de coaliție cu echipa Wagenknecht, SPD-ul lui Woidke se pronunță împotriva livrărilor de arme către Ucraina și critică decizia Cancelarului, de a staționa rachete americane în Germania. „Exact așa cum a cerut Wagenknecht, loială Kremlinului”, scriu jurnaliștii de la Bild.de.

Spre deosebire de Saxonia și Turingia, unde discuțiile dintre CDU și SPD cu BSW stagnează pe tema rachetelor și a Ucrainei, lucrurile merg bine în Brandenburg.

„Încrederea a crescut, în ultimele săptămâni”, anunță Woidke. Premierul de land, care conduce Brandenburgul din 2013, descrie astfel abandonarea punctelor centrale ale politicii externe germane. Pentru a guverna cu Wagenknecht, el vrea „să facă totul, chiar și să lase deoparte diferențele de opinie”.

„Riscul ca și Germania să fie atrasă într-o spirală de război”

În lucrarea de sondaj a SPD și BSW nu există niciun cuvânt de sprijin pentru Ucraina invadată de Rusia lui Putin. În schimb, sunt altfel de mențiuni, potrivit publicației citate.

Cetățenii din Brandenburg sunt îngrijorați că „războiul se va extinde și există riscul ca și Germania să fie atrasă, cât de curând, într-o spirală de război”.

Politicienii din Potsdam cred că „războiul nu se va încheia prin alte livrări de arme”.

Woidke leagă problema Ucrainei de staționarea rachetelor americane cu rază medie de acțiune, în Germania: „În acest context, criticăm staționarea planificată a rachetelor cu rază medie și hipersonice, pe pământul german. Sunt necesare oferte concrete, pentru a reveni la dezarmare și controlul armelor.”

Asta în condițiile în care cancelarul Olaf Scholz și grupul parlamentar SPD au aprobat în mod expres staționarea rachetelor americane, pentru a apăra Germania și Europa.

În mod contradictoriu, Woidke se referă în document, potrivit Bild, și la acordul central de securitate pentru Ucraina, pe care Kremlinul l-a rupt, la acordul de la Budapesta, privind transferul armelor nucleare la Moscova, de către Kiev, precum și la garanția de securitate pentru Ucraina, de către Rusia și Occident.

Dar Woidke ar minimiza contradicția, spunand despre cele două atitudini: „Presupun că nu există probleme”.

Blocaj în Turingia și Saxonia

În Saxonia, alt land în care au avut loc alegeri, în luna septembrie, liderii CDU, BSW și SPD au convenit luni să continue discuțiile exploratorii.

SPD a întrerupt pentru scurt timp discuțiile de la Dresda, când partidul Sahrei Wagenknecht (BSW), împreună cu Alternativa pentru Germania (AfD), au votat pentru înființarea unei comisii de investigație, referitoare la cheltuirea banilor publici în timpul pandemiei de coronavirus.

În Saxonia și Turingia, discuțiile de coaliție dintre CDU, SPD și BSW stagnează. Liderul CDU, Friedrich Merz, a identificat-o pe Sahra Wagenknecht drept vinovata pentru acest „stand-by” și crede că îi cunoaște motivul.

„Doamna Wagenknecht nu vrea deloc să guverneze”, a spus Merz la televiziunea germană, ARD, când a fost întrebat despre discuțiile blocate de BSW, în direcția formării de coaliții cu CDU și SPD, în Turingia și Saxonia.

INTERVIURILE HotNews.ro