Sari direct la conținut

China a trimis un nou echipaj către stația spațială și va testa acolo cum s-ar putea comporta „cărămizile” din care vor fi ridicate construcții pe Lună

HotNews.ro
China a trimis un nou echipaj către stația spațială și va testa acolo cum s-ar putea comporta „cărămizile” din care vor fi ridicate construcții pe Lună
Andocarea capsulei Shenzou la statia spatiala chineza (sursa Han Qiyang / Xinhua News / Profimedia)

China a trimis o echipă de trei oameni către stația sa spațială, iar misiunea Shenzhou-19 are în plan 86 de experimente științifice, dintre care unul își propune să afle cum se comportă în spațiu „cărămizile” din care, peste mai mulți ani, ar trebui să fie ridicate construcții pe Lună, scrie Reuters.

China are un program complex când este vorba despre explorarea Lunii și vrea să testeze construirea unor „cărămizi” din solul lunar și apoi să ajungă să ridice construcții pe suprafața Lunii, cu ajutorul unor imprimante 3D și a unor roboți.

Misiunea lansată marți seara din China, cu o rachetă Long March-2F, își propune, printre multe alte experimente, să expună la mediul ostil din spațiu „cărămizi” care au fost realizate pe Terra și care imită la perfecție cărămizile care peste câțiva ani ar putea fi realizate din sol lunar.

Aceste „cărămizi” cu care se vor face teste vor fi trimise în noiembrie din China, ca parte a unui transport fără echipaj.

Cei trei „taikonauți” trimiși acum vor sta la bordul stației spațiale Tiangong până la final de aprilie sau început de mai 2025. Despre planurile Chinei în cursa spațială cu America puteți citi aici.

China vrea ca cel târziu în 2030 să pună un om pe suprafața Lunii, iar în jurul anului 2035 să aibă o bază permanentă de cercetare pe Lună.

O misiune chineză ce va fi lansată în câțiva ani va investiga compoziția minerală a solului selenar și va încerca să dea un verdict la întrebarea: o super-imprimantă 3D ar putea construi baza lunară?

China promite și că această misiune va testa și un robot a cărui sarcină va fi să încerce să facă un fel de cărămizi din regolit, adică din solul lunar.

INTERVIURILE HotNews.ro