„Putin nu și-a atins niciunul dintre obiectivele strategice după aproape 1.000 de zile de război”. Evaluarea șefului Pentagonului
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a atins niciunul dintre obiectivele sale strategice după aproape 1.000 de zile de război pe scară largă împotriva Ucrainei, afirmă secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-un editorial publicat în revista Foreign Affairs, citează The Kyiv Independent.
„Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a fugit. Kievul nu a căzut. Iar Ucraina nu a cedat”, a scris șeful Pentagonului.
Obiectivele inițiale ale lui Putin în invazia pe scară largă declanșată în Ucraina la începutul lui 2022 au fost de a „elibera regiunile Donețk și Luhansk”, de a „demilitariza și denazifica” țara – ceea ce implica, în ochii Kremlinului, inclusiv înlăturarea președintelui său evreu și ocuparea capitalei Kiev.
După ce a eșuat rapid în atingerea acestor obiective, cu excepția ocupării în întregime de către forțele rusești a regiunii Luhansk, Putin a fost nevoit să își diminueze ambițiile și a susținut că „obiectivul principal” al Rusiei este capturarea întregii regiuni Donbas din estul Ucrainei, care include și regiunea adiacentă Donetsk.
„Dacă Ucraina cade sub cizma lui Putin, toată Europa va cădea sub umbra lui Putin”
Potrivit lui Lloyd Austin, Rusia a plătit „un preț uluitor pentru nebunia imperială a lui Putin”, cu mai mult de 200 de miliarde de dolari risipiți. Rusia a pierdut aproape 700.000 de soldați – uciși și răniți – din februarie 2022, potrivit datelor raportate de Statul Major al Ucrainei.
Austin consideră invazia lui Putin drept un avertisment, descriind-o ca pe o avanpremieră a „unei lumi construite de tirani și bătăuși”.
„Ne confruntăm așadar cu un punct de cotitură în istorie”, a spus secretarul american al Apărării. „Dacă Ucraina cade sub cizma lui Putin, toată Europa va cădea sub umbra lui Putin”.
Articolul șefului Pentagonului a fost publicat cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale americane din 5 noiembrie. Candidatul republican la președinție, Donald Trump, a pus sub semnul întrebării viitoarea asistență militară americană pentru Ucraina, insistând în același timp că poate negocia un acord de pace rapid.
- Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro