Sari direct la conținut

Înfrângere pentru susținătorii dreptului la avort. Referendumul din Florida nu a îndeplinit pragul electoral

HotNews.ro
Înfrângere pentru susținătorii dreptului la avort. Referendumul din Florida nu a îndeplinit pragul electoral
Campanie pentru referendumul din Florida Foto: Rebecca Blackwell / AP / Profimedia

Propunerea de modificare a Constituției statului Florida pentru a garanta dreptul la avort nu a atins pragul de 60% din voturi în favoare necesar pentru a trece, estimează Edison Research citat de Reuters, fiind prima măsură de acest fel care eșuează de când Curtea Supremă a SUA a pus capăt dreptului constituțional la această procedură în 2022.

Florida s-a numărat printre cele 10 state în care avortul s-a aflat pe buletinul de vot în alegerile de marți pentru președinția SUA și controlul Congresului.

Edison a estimat că o măsură similară va trece în Arizona, care interzice avorturile după a 15-a săptămână de sarcină. Această măsură ar modifica constituția statului pentru a garanta dreptul la avort până la viabilitatea fătului, care este considerată, în general, în jurul săptămânii 23 sau 24.

Associated Press a estimat că o măsură din Missouri care consacră dreptul la avort în constituția statului ar fi, de asemenea, adoptată, anulând o interdicție aproape totală în acest stat.

Edison Research a declarat că măsura din Florida a fost aprobată de 57% din alegători, cu 95% din voturi numărate. Deoarece nu a atins pragul de 60%, interdicția avorturilor după a șasea săptămână de sarcină, care a intrat în vigoare în luna mai, va rămâne în vigoare.

Interdicția după a șasea săptămână are puține excepții.

Activiștii care militează împotriva avortului au sărbătorit eșecul măsurii. Marjorie Dannenfelser, una din liderele mișcării „pro-life” a numit rezultatul de marți „o victorie importantă pentru viața din Florida și pentru întreaga noastră țară”.

Anna Hochkammer, director al Florida Women’s Freedom Coalition, un grup care a susținut măsura introducerii dreptului la avort în Constituție, a remarcat că 57% reprezintă totuși o majoritate a alegătorilor.

„Lupta continuă pentru că femeile și fetele din Florida continuă să sufere”, a spus ea.

Înainte de marți, șapte state au supus direct votanților problema dreptului la avort în urma deciziei Curții Supreme de a anula hotărârea istorică Roe vs Wade din 1973. Campaniile pentru dreptul la avort au câștigat toate aceste alegeri.

Candidatul Partidului Democrat la președinție, vicepreședinta Kamala Harris, a încercat să obțină sprijin pentru măsurile de vot de marți care propun modificarea constituțiilor statelor pentru a consacra dreptul la avort.

Democrații au dat vina pe Partidul Republican, condus de fostul președinte Donald Trump, pentru interdicțiile privind avortul, pe care multe dintre măsuri încearcă să le anuleze. Numeroase state au interzis avortul în toate sau în majoritatea cazurilor după ce Curtea Supremă a Statelor Unite, cu o majoritate conservatoare numită de Trump, a eliminat dreptul federal la avort.

Trump, care locuiește în Florida, a declarat că va vota împotriva măsurii, după ce inițial a părut să sugereze că va vota în favoarea acesteia.

Cele 10 state cu măsuri privind avortul pe buletinele de vot de marți au fost Florida, Arizona, Nevada, Missouri, Montana, Colorado, Dakota de Sud, Nebraska, New York și Maryland.

INTERVIURILE HotNews.ro