Sari direct la conținut

Anul 2024 se anunţă a fi cel mai cald din istorie, în care încălzirea globală va depăși pragul de 1,5 grade Celsius

HotNews.ro
Anul 2024 se anunţă a fi cel mai cald din istorie, în care încălzirea globală va depăși pragul de 1,5 grade Celsius
Foto: Profimedia

Anul 2024 va fi „aproape sigur” cel mai cald an înregistrat vreodată în istoria măsurătorilor meteo şi primul an cu o creştere a temperaturii medii globale de 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, potrivit datelor serviciului european Copernicus, transmite AFP.

„După 10 luni din acest an, este acum aproape sigur că 2024 va fi cel mai cald an înregistrat şi primul an cu peste 1,5°C peste nivelul din perioada preindustrială”, a avertizat joi Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice (C3S).

Este chiar „probabil” ca încălzirea să fi depăşit 1,55 grade Celsius în cursul anului calendaristic, potrivit Copernicus.

„Acest lucru marchează o nouă etapă în înregistrările temperaturii globale şi ar trebui să servească ca declanşator pentru o ambiţie sporită la următoarea conferinţă privind schimbările climatice, COP29″, a subliniat Samantha Burgess.

Octombrie, a doua cea mai caldă lună înregistrată vreodată în lume

Potrivit Copernicus, octombrie a fost a doua cea mai caldă lună din lume, după octombrie 2023, cu o temperatură medie de 15,25 grade Celsius. Aceasta este cu 1,65 grade mai caldă decât nivelurile preindustriale din 1850-1900, înainte ca utilizarea masivă a combustibililor fosili (cărbune, petrol, gaz) să încălzească semnificativ atmosfera şi oceanele.

Aceasta este, de asemenea, a 15-a lună dintr-o perioadă de 16 luni în care temperatura medie a crescut cu mai mult de 1,5 grade.

Această cifră simbolică corespunde celei mai ambiţioase limite din Acordul de la Paris din 2015, care vizează menţinerea încălzirii globale mult sub 2 grade Celsius şi continuarea eforturilor pentru limitarea acesteia la 1,5 grade Celsius.

Cu toate acestea, acest acord istoric se referă la tendinţele climatice pe termen lung: media va trebui să rămână peste 1,5 grade Celsius de încălzire timp de 20 până la 30 de ani înainte de a se considera că limita a fost depăşită.

Anul 2023 fusese confirmat în ianuarie de cercetătorii la Programul Copernicus ca fiind cel mai călduros din istorie, ca urmare a schimbărilor climatice cauzate de om și stimulat de fenomenul meteorologic natural El Nino. Iar cercetătorii avertizau atunci că anul 2024 ar putea fi mai cald decât 2023.

INTERVIURILE HotNews.ro