Sari direct la conținut

Marșul de protest al maorilor a ajuns în Wellington: Peste 15.000 de oameni s-au strâns deja în capitala Noii Zeelande

HotNews.ro
Protest maori in Noua Zeelanda / FOTO: Sanka Vidanagama / AFP / Profimedia
Protest maori in Noua Zeelanda / FOTO: Sanka Vidanagama / AFP / Profimedia

Marșul de nouă zile al maorilor și susținătorilor lor din Noua Zeelandă va culmina marți la Wellington, la un miting în care mii de oameni sunt așteptate să protesteze față de un proiect de lege despre care criticii spun că încearcă să dilueze drepturile indigenilor, relatează Reuters.

Marșul (hikoi) a început săptămâna trecută în nordul îndepărtat al țării. Mii de oameni au participat la mitinguri în orașe, în timp ce manifestanții au călătorit spre sud, spre Wellington, pentru un miting planificat împotriva proiectului de lege privind reinterpretarea Principiilor Tratatului.

Potrivit BBC, peste 15.000 de oameni s-au strâns deja în Wellington. 

Proiectul de lege reinterpretează clauzele Tratatului de la Waitangi, vechi de 184 de ani. Semnat pentru prima dată în 1840 între Coroana britanică și peste 500 de șefi maori indigeni, acesta stabilește modul în care cele două părți au convenit să guverneze. 

Interpretarea clauzelor din document ghidează și astăzi legislația și politica.

Proiectul de lege privind principiile tratatului, introdus săptămâna trecută de guvernul de centru-dreapta al Noii Zeelande, ar consacra în lege o interpretare mai restrânsă a tratatului.

Hotărârile instanțelor și ale unui tribunal separat maori au extins progresiv drepturile și privilegiile maori de-a lungul deceniilor. Cu toate acestea, partidul ACT Noua Zeelandă susține că acest lucru a discriminat cetățenii non-indigeni.

Partidul ACT Noua Zeelandă a obținut 8,6% din voturi la alegerile de anul trecut și este partener în coaliția de guvernare și susține că cetățenii non-indigeni sunt dezavantajați de politicile concepute pentru a sprijini Maori, care sunt incluși în mod disproporționat de mare în programele pentru ajutorarea celor dezavantajați social și financiar.

 Acesta a dezvăluit proiectul de lege la începutul acestei luni pentru a consacra o interpretare mai restrânsă a tratatului.

Deși proiectul de lege nu are suficient sprijin pentru a trece de parlament, introducerea sa a stârnit proteste în toată țara și în parlament din partea celor care văd în el dorința de a inversa decenii de politici menite să ofere mai multă putere populației maorii.

Maorii reprezintă aproximativ 20% din cele 5,3 milioane de locuitori ai țării.

INTERVIURILE HotNews.ro