Noua Zeelandă: Marș de amploare spre capitală după ce în Parlament a apărut un proiect care ar reinterpreta tratatul semnat în 1840 cu căpeteniile maori
Sute de persoane au pornit luni într-un marș de nouă zile spre Wellington, capitala Noii Zeelande, în semn de protest față de legislația care ar da o nouă interpretare tratatului aflat în centrul relațiilor interetnice din țară, transmite Reuters.
Convoaiele de mașini și participanții la marș au pornit după o ceremonie ținută în zori la Cape Reinga, în nordul îndepărtat al țării, și vor organiza mitinguri în orașele de pe traseul lor spre sud, potrivit lui Eru Kapa Kingi, purtător de cuvânt al Toitu Te Tiriti (Onoarea Tratatului).
From the misty peaks of Cape Reinga to the rain-soaked streets of Kawakawa, the national hīkoi mō Te Tiriti Monday rolled through the north and will soon arrive in Whangārei.https://t.co/wteARIqB8O
— RNZ Te Ao Māori (@RNZTeAoMaori) November 11, 2024
Deși marșul (hikoi), a fost declanșat de proiectul de lege aflat în prezent în dezbaterea parlamentului, organizatorii speră că va declanșa o conversație mai largă despre relația Noii Zeelande cu populația Maori, a spus el.
„Aceasta este pentru a construi o dorință nu doar în rândul Maori, ci și al oamenilor din Aotearoa (Noua Zeelandă) de a înțelege corect oamenii din această țară și ce s-a întâmplat cu populația indigenă”, a spus el.
Tratatul de la Waitangi, semnat pentru prima dată în 1840 între Coroana britanică și peste 500 de căpetenii maori, stabilește modul în care cele două părți au convenit să guverneze. Interpretarea clauzelor din acest document ghidează astăzi legislația și politica neo-zeelandeză.
Proiectul de lege privind principiile tratatului, introdus săptămâna trecută de guvernul de centru-dreapta al Noii Zeelande, ar consacra în lege o interpretare mai restrânsă a tratatului.
El vine după ce deceniile de interpretare a acestuia de către instanțe și de către un tribunal maori au avut tendința de a extinde drepturile și privilegiile populației maori.
Ministrul adjunct al justiției, David Seymour, a declarat săptămâna trecută că proiectul de lege ar permite ca problemele politice și constituționale importante ridicate de tratat să fie soluționate în parlament și nu în instanțe.
Partidul său, ACT Noua Zeelandă, a obținut 8,6% din voturi la alegerile de anul trecut și susține că cetățenii non-indigeni sunt dezavantajați de politicile concepute pentru a sprijini Maori, care sunt incluși în mod disproporționat de mare în programele pentru ajutorarea celor dezavantajați social și financiar.
Deși proiectul de lege va eșua aproape sigur, inițierea lui a inflamat tensiunile rasiale în Noua Zeelandă, unde maorienii reprezintă aproximativ 20% din cele 5,3 milioane de locuitori ai țării.
Protestatarii vor organiza miercuri un miting de amploare în cel mai mare oraș din Noua Zeelandă, Auckland, înainte de a călători în josul țării pentru a ajunge la Wellington marțea viitoare. Organizatorii se așteaptă ca zeci de mii de protestatari să participe la manifestații până când marșul va ajunge la Wellington.