Sari direct la conținut

ANAF a taxat retroactiv un restaurant pentru zahărul adăugat de clienți în cafea / Casă de avocatură: Instanța a confirmat absurditatea situației

HotNews.ro
ANAF a taxat retroactiv un restaurant pentru zahărul adăugat de clienți în cafea / Casă de avocatură: Instanța a confirmat absurditatea situației
Ceașcă de cafea - FOTO: Shutterstock.com

ANAF a interpretat diferit legislația în privința TVA la cafeaua servită în restaurante și cafenele de la modificarea legislației fiscale prin OG 16/2022.

HotNews.ro a scris despre acest lucru de la începutului anului 2023: TVA mai mare pentru cafeaua preparată în restaurante și cafenele: 19% de la 1 ianuarie / Multe localuri încă lucrează cu 9%

Între timp, casa de avocatură Blaj Law a obținut în instanță anularea unei decizii a Fiscului pe această temă.

„Instanța a confirmat, pentru prima dată, absurditatea situației create prin recuperarea retroactivă a diferenței de TVA rezultată prin aplicarea retroactivă a unei cote de 19%, în locul celei de 9%, pentru vânzările băuturilor preparate pe bază de cafea sau de ceai”, spune casa de avocatură.

Tribunalul Brașov, prin hotărârea pronunțată la 14 noiembrie 2024, a dat câștig de cauză firmei, anulând deciziile ANAF privind colectarea retroactivă a unei cote superioară de TVA decât cea efectiv aplicată în baza prevederilor fiscale în vigoare pentru această categorie de băuturi.

Ca urmare a anulării deciziilor emise de ANAF, prin una dintre direcțiile regionale, instanța a dispus și restituirea către societate a sumelor achitate în baza unei interpretări eronate a legii, cu tot cu dobânzile aferente percepute.

Conform sursei citate, suma totală supusă restituirii se ridică la ordinul milioanelor de lei, asupra căreia se va aplica dobânda legală de 0,02% pe zi de întârziere, până la momentul plății efective.

Avocații reamintesc faptul că unele dintre normele adoptate prin OG 16/2022, care intenționează să descurajeze consumul băuturilor zaharate, au exclus anumite produse din categoria celor eligibile pentru cota redusă de TVA de 9%. Mai exact, băuturile alcoolice și nealcoolice încadrate la codurile NC 2202 10 00 – ape minerale și ape gazificate care conțin zahăr și alți îndulcitori – şi 2202 99 – alte băuturi nealcoolice – urmau să fie taxate cu cota de TVA de 19%.

„Interpretarea ANAF a fost, însă, departe de finalitatea urmărită. Băuturile preparate pe bază de cafea sau ceai, deși nu conțin zahăr sau îndulcitori adăugați, acestea din urmă putând fi doar adăugate ulterior de către consumatori, au fost încadrate eronat în categoria băuturilor nealcoolice cu adaosuri de zahăr, alți îndulcitori sau arome și taxate retroactiv cu TVA de 19%. Practic, ANAF a reușit să transforme o prevedere menită să vizeze băuturile zaharate în cadrul unui demers de sănătate publică, într-un demers arbitrar de taxare suplimentară a unor produse, fără legătură cu intenția legislativă”, conform Blaj Law.

De altfel, spune casa de avocatură, criteriul pe baza căruia legiuitorul a exclus anumite produse de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% este aplicabil exclusiv produselor finite, care pot face obiectul activităților de import din afara UE în Uniunea Europeană.

“În acest context, codurile menționate în art. 291 alin. (2) lit. e) și k) din Codul Fiscal sunt parte a clasificării din Regulamentul 2658/1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun. Acest regulament reglementează taxele vamale și include doar produse ce pot fi supuse acestora. Astfel, produsele preparate pe bază de cafea sau ceai nu se încadrează în mod evident în categoria produselor reglementate de acest act normativ”, menționează sursa citată.

Interpretarea în sens contrar a ANAF a apărut la nu mai puțin de șase luni după intrarea în vigoare a noilor prevederi fiscale, timp în care operatorii economici din sectorul HORECA au aplicat cota redusă de TVA de 9%, conform practicilor anterioare și chiar a răspunsurilor oficiale oferite de anumite administrații financiare județene.

În martie 2023, amintesc avocații, chiar ANAF, susținea neechivoc că băuturile preparate pe bază de cafea și ceai nu intră sub incidența modificărilor fiscale și beneficiază de cota redusă: „Având în vedere faptul că produsele din grupa cafea, ceai, mate și produsele preparate din acestea nu fac parte din produsele cu codurile NC 2202 10 00, respectiv 220299, considerăm că pentru servirea acestor produse la restaurant/bar/cafenea cota de TVA aplicabilă este de 9%.”

Tot ANAF, câteva luni mai târziu, spune Blaj Law, și-a exprimat poziția în sens invers, declanșând o avalanșă de controale și impunând plata retroactivă a diferenței de TVA corespunzătoare celor șase luni de activitate anterioare interpretării oferite.

“Abordarea asumată de ANAF nu doar că a bulversat un întreg sector economic, prin conținutul interpretării dar a și afectat semnificativ afacerile mici și mijlocii. Pentru multe dintre acestea, diferența retroactivă de TVA, reprezentând 10% din prețul fiecărei vânzări de cafea sau ceai preparate, a echivalat cu întreaga marjă de profit sau chiar mai mult, amenințând supraviețuirea pe piață a afacerilor”, conform casei de avocatură.

Hotărârea Tribunalului Brașov este un precedent de referință pentru toate demersurile începute împotriva deciziilor ANAF de recuperare retroactivă a diferențelor de TVA, dar și o validare a absurdității, de la bun început, a practicii ANAF, spun avocații.

INTERVIURILE HotNews.ro