Cutremur electoral în România. AFP: Un prorus este surpriza acestui scrutin prezidențial: „Extrema dreaptă este de departe marele câștigător al acestor alegeri”
AFP, una dintre cele mai mari agenții de știri din lumea, alocă un important spațiu cutremurului electoral care are loc după primul tur al alegerilor prezidențiale din România, unde Călin Georgescu, „un candidat pro-rus”, s-a calificat în al doilea tur, în ciuda faptului că nimeni nu se aștepta.
Agenția citează rezultate parțiale care arată că Georgescu intră în turul doi alături de „premierul pro-european” Marcel Ciolacu
Având mai întâi un avantaj clar dat de rezultatele exit poll, liderul social-democrat în vârstă de 56 de ani l-a văzut pe rivalul său de extremă dreapta, Călin Georgescu, în vârstă de 62 de ani, avansând în cursul serii.
După numărarea a 90% din buletinele de vot, primul a obţinut 21,1% din voturi, iar al doilea aproximativ 22%. Dacă această tendinţă se confirmă, cei doi politicieni se vor înfrunta într-un al doilea tur de scrutin programat pentru 8 decembrie, între timp urmând să aibă loc alegeri parlamentare peste o săptămână.
Elena Lasconi, prezentată de AFP ca un primar de centru-dreapta al unui orăşel, apare în prezent pe poziţia.
Oricare ar fi rezultatul votului, „extrema dreaptă este de departe marele câștigător al acestor alegeri”, a comentat pentru AFP politologul Cristian Pirvulescu. Aceasta a câștigat mai mult de o treime din voturi.
Potrivit experţilor, ea a beneficiat de pe urma unui climat social şi geopolitic tensionat într-o ţară văzută ca un membru loial al UE şi NATO, situată la porţile Ucrainei. Este o bulversare pentru această ţară de 19 milioane de locuitori, care a rezistat până acum posturilor naţionaliste, diferenţiindu-se de Ungaria şi Slovacia, comentează AFP.
AFP redă șocul României la TV: comentatorii au rămas perplecşi
La televiziune, relatează agenţia franceză de ştiri, comentatorii au rămas perplecşi în faţa acestei răsturnări de situaţie, rămânând în acelaşi timp precauţi în aşteptarea numărătorii finale. Ciolacu, care le mulţumise anterior alegătorilor săi pentru un rezultat „limpede”, nu a mai vorbit, observă AFP, potrivit News.ro.
Lasconi, o fostă jurnalistă în vârstă de 52 de ani devenită politician, a îndemnat la prudenţă. „Scorurile sunt foarte strânse, nu este încă momentul să sărbătorim”, a spus ea, deşi credea că s-a calificat pentru turul al doilea.
La extrema dreaptă, liderul partidului AUR, George Simion, şi-a felicitat deja adversarul, declarându-se încântat că un „suveranist” se află în turul doi. Cu discursul său pasional, mistic şi conspirativ, Simion, în vârstă de 38 de ani, mare fan al lui Donald Trump, era considerat unul dintre favoriţi. Dar, deşi a ştiut să capitalizeze pe suferinţa unei părţi a populaţiei sărăcite de inflaţia ridicată, el a vrut, de asemenea, să proiecteze o imagine de moderat, ceea ce „i-a făcut un deserviciu în cazul celor mai radicali”, spune Pîrvulescu.
Pe de altă parte, Georgescu a cucerit oamenii în ultimele zile cu o campanie TikTok devenită virală, axată pe necesitatea de a opri ajutorul pentru Ucraina. „În seara asta, poporul român a strigat pentru pace. Şi au strigat foarte tare, extrem de tare”, a reacţionat el.
După zece ani la putere, Klaus Iohannis, un susţinător fervent al Kievului, a devenit extrem de nepopular, în special din cauza deplasărilor sale costisitoare în străinătate finanţate din bani publici, aşa că românii au pus ochii pe candidaţi antisistem, pe fondul ascensiunii mişcărilor ultraconservatoare în Europa, explică AFP.
Cristian Pîrvulescu prevede că, susţinută de rezultatele sale bune la alegerile prezidenţiale, extrema dreaptă ar urma să beneficieze de „un efect de contagiune” la alegerile parlamentare de la 1 decembrie. Acest lucru prevesteşte negocieri dificile pentru formarea unei coaliţii. Social-democraţii, moştenitorii fostului partid comunist care a structurat viaţa politică a ţării timp de mai bine de trei decenii, guvernează în prezent în coaliţie cu liberalii din PNL.