VIDEO Ilie Bolojan, declarații despre formarea viitorului guvern: Doar coalizarea PSD, PNL, USR și UDMR asigură majorități stabile
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunțat astăzi, 3 decembrie, că formațiunea sa o va susține fără echivoc pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale și va iniția un dialog cu PSD, USR, UDMR și minoritățile naționale pentru formarea majorității parlamentare care să dea viitorul guvern al României.
„Pentru a asigura o stabilitate în guvernare, pentru a moderniza România, PNL va susține formarea unei coaliții prin participarea la discuții cu partidele democratice pentru a asigura o majoritate guvernamentală. Mă refer la PSD, USR, UDMR și minorități. Doar coalizarea acestor partide asigură majorități stabile. Dacă în acești ani a fost un lucru important pe care l-a generat actuala coaliție a fost stabilitatea”, a declarat președintele interimar al PNL.
Principalele declarații susținute de Ilie Bolojan:
„Îi rugăm pe alegătorii noștri să o voteze pe Elena Lasconi”
- Am reconfirmat, prin votul colegilor, sprijinul PNL pentru candidatura doamnei Elena Lasconi pentru Preşedinţia României.
- Avem de ales între doi candidaţi şi decizia noastră fără echivoc este să susţinem candidatul care prin declaraţii, prin atitudinea de până acum a demonstrat că este un pro-european convins, iar PNL este un partid responsabil, care susţine parcursul pro-european.
- Le recomandăm şi îi rugăm pe alegătorii noştri să participe duminică la vot, iar cei care au încredere în noi să o voteze pe doamna Elena Lasconi.
„Susținem o majoritate guvernamentală PNL, PSD, USR, UDMR și minorități”
- Al doilea subiect este formarea guvernului. Am spus în timpul campaniei că nu putem vorbi de coaliții decât după finalizarea alegerilor. S-a finalizat și constatăm că avem un Parlament pulverizat care are 2 grupări de partide – democratice și anti-sistem.
- Pentru a asigura o stabilitate în guvernare, pentru a moderniza România, PNL va susține formarea unei coaliții prin participarea la discuții cu partidele democratice pentru a asigura o majoritate guvernamentală. Mă refer la PSD, USR, UDMR și minorități. Doar coalizarea acestor partide asigură majorități stabile. Dacă în acești ani a fost un lucru important pe care l-a generat actuala coaliție a fost stabilitatea.
- Cu o majoritate de 90%, colegii ne-au acordat votul de încredere (nr. actualei conduceri interimare a PNL). Cu toată legitimitatea vom continua în lunile următoare să demostrăm că PNL este un partid responsabil, liberal-conservator, pro-european, care dorește ca România să se dezvolte.
- În urma demisiei lui Rareș Bogdan din fruntea PNL Diaspora, l-am rugat și a acceptat să preia funcția interimar domnul Siegfried Mureșan.
„E adevărat că negocierile vor fi mai dificile cu cât sunt mai multe partide, dar e și un exercițiu ca partidele să coabiteze și să colaboreze”
- Va urma o perioadă dificilă pentru guvernare indiferent cine va fi în guvernare. Există o încetinire a creșterii economiei europene care automat ne va afecta. Avem de îndeplinit jaloane din PNRR restante. Cea mai simplă soluție e să stai în opoziție, asta nu ar fi o problemă dacă am avea opțiuni de majorități democratice. Ca un partid responsabil ne dorim și suntem forțați de acestă realitate să participăm la guvernare.
- Noi considerăm că cu cât o majoritate este mai consolidată, cu atât mai bine funcționează pentru a lua decizii. E adevărat că negocierile vor fi mai dificile cu cât sunt mai multe partide, dar cred că este și un exercițiu ca partidele să coabiteze și să colaboreze. Dacă vrem ca cetățenii să ne respecte, cei din lumea politică trebuie să ne respectăm unii pe alții.
- Cât privește numirea unui premier sau altul, am spus întotdeauna că cei care vor ca valorile liberale să fie susținute în Parlament reprezintă capacitatea partidului de a propune persoane pentru un om sau altul. Dar negocierile noastre nu vor fi pe funcții ci pe soluții pentru România. Prima dată vedem de ce are nevoie țara și după ne vom ocupa de noi. Dacă fiecare partid vine pe această mentalitate, nu cred că vom avea probleme în a face o coaliție.
- Fiecare partid decide ce face în aceste zile. PNL nu va juca la două capete și cred că este o chestiune de respect nu doar pentru România, dar și pentru alegători.
Cu o zi înainte, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a subliniat luni seară că PSD-PNL-UDMR și minoritățile naționale au împreună majoritatea în viitorul Parlament, iar prima discuție pentru formarea viitorului guvern o va avea cu liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan.
„Sunt foarte multe partide și trenduri în Parlament. Va trebui în perioada următoare să ne așezăm la masă. Noi ne asumăm acest rol de liant și consider că este cât se poate de corect ca primul om politic cu care să port o discuție să fie Ilie Bolojan. Încă avem un guvern al coaliției PSD-PNL. După votul din 1 decembrie, acest guvern nu mai are o majoritate exprimată prin vot, un lucru care aduce anumite schimbări”, a declarat Marcel Ciolacu.
În schimb, președinta USR Elena Lasconi a îndemnat la discuții cu toate partidele politice. Ea a insistat că „cea mai bună variantă pentru România este acum un guvern de uniune națională proeuropeană” din care să facă parte PSD.
Cum va arăta viitorul Parlament
Numărătoarea voturilor la alegerile parlamentare 2024 a fost finalizată. Șapte partide vor avea reprezentanți în Senat și Camera Deputaților în viitorul mandat.
Au fost centralizate toate voturile din secțiile de votare din România și din diaspora. După numărarea tuturor voturilor exprimate, clasamentul partidelor este următorul:
Senat
- PSD – 2.065.087 de voturi (22,30%)
- AUR – 1.694.705 (18,30%)
- PNL – 1.322.468 (14,28%)
- USR – 1.134.831 (12,26%)
- S.O.S. ROMÂNIA – 718.409 (7,76%)
- POT – 591.927 (6,39%)
- UDMR – 590.783 (6,38%)
Camera Deputaților
- PSD – 2.029.906 (21,96%)
- AUR – 1.665.019 (18,01%)
- PNL – 1.219.762 (13,20%)
- USR – 1.146.357 (12,40%)
- S.O.S. ROMÂNIA – 679.923 (7,36%)
- POT – 596.736 (6,46%)
- UDMR – 585.589 (6,34%)