Sari direct la conținut

Rusia: De ce vrea Banca Centrală să mărească iar dobânda-cheie, deja aflată la maximul ultimelor două decenii

HotNews.ro
Elvira Nabiullina, Foto: Maksim Konstantinov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Elvira Nabiullina, Foto: Maksim Konstantinov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Șefa Băncii Centrale a Rusiei (CBR) a declarat miercuri că „ia în considerare” o nouă creștere a dobânzilor stabilite de instituție, care sunt deja la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, pentru a frâna inflația ridicată din țară, determinată de explozia cheltuielilor militare pentru frontul ucrainean, notează AFP.

„Am indicat că banca centrală ia în considerare posibilitatea de a majora dobânzile” deoarece „inflația (în jur de 8,5%) nu a început încă să scadă”, a spus Elvira Nabiullina într-o intervenție la un forum financiar la Moscova.

Următoarea ședință a CBR va avea loc la 20 decembrie, iar mulți jucători de pe piață anticipează deja o creștere a dobânzii cheie, care se află la 21% de la sfârșitul lunii octombrie, cel mai ridicat nivel după 2003.

Îngrijorare în rândul oamenilor de afaceri ruși

În ultimele zile, o serie de importanți lideri de afaceri ruși și-au exprimat îngrijorarea cu privire la un astfel de scenariu, avertizând că costul împrumuturilor și, prin urmare, al investițiilor, este deja ridicat și că acest lucru ar putea încetini semnificativ economia rusă într-un moment în care autoritățile prognozează o încetinire a activității până în 2025.

Elvira Nabiullina a respins însă aceste critici, afirmând că dacă CBR „nu reacționează acum” – când inflația este de două ori mai mare decât ținta oficială – atunci cetățenii rușii vor considera că autoritățile au fost „reticente sau incapabile să frâneze” acest fenomen care le afectează puterea de cumpărare.

Șefa CBR a salutat „încetinirea creditării”, pe care băncile o oferă în prezent la dobânzi exorbitante și care împinge prețurile în sus.

La jumătatea lunii noiembrie, ea a spus că face tot posibilul pentru a evita o inflație ridicată „cronică”, un simptom care ar putea da naștere temerilor privind un ciclu stagflaționist (inflație ridicată și creștere foarte slabă simultan) pe termen mediu.

Cum a ajuns inflația din Rusia atât de sus

Inflația în Rusia este alimentată în special de explozia cheltuielilor militare pentru agresiunea asupra Ucrainei, de efectele sancțiunilor și de creșterea salariilor, o consecință directă a lipsei de forță de muncă, deoarece companiile sunt nevoite să ofere salarii mari pentru a angaja oameni.

Aceste lipsuri sunt rezultatul plecării a sute de mii de oameni pe frontul ucrainean sau în străinătate începând din februarie 2022.

Inflația afectează, de asemenea, rubla, care a atins cel mai scăzut nivel față de dolar și euro de la jumătatea lunii martie 2022.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro