Sari direct la conținut

România a importat anul trecut jucării în valoare de circa 84 milioane de euro. De unde vin jucăriile din UE?

HotNews.ro
targ de jucarii, Foto: Agerpres
targ de jucarii, Foto: Agerpres

Sezonul sărbătorilor de iarnă a început, în această seară copiii așteptându-l pe Moș Nicolae. Potrivit datelor transmise de INS către Eurostat, România a importat anul trecut jucării în valoare de aproape 84 milioane de euro.

Potrivit clasificării Eurostat, prin „jucării” se înțelege: Triciclete, scutere, mașină cu pedale și jucării similare cu roți; cărucioare de păpuși; păpuși; alte jucării; modele de dimensiuni reduse și modele recreative; puzzle-uri de tot felul.

HotNews a primit de la Institutul Național de Statistică importurile pentru diferite categorii de jucării dar și pentru citrice (mandarine, portocale ș.a. asemenea), valabile pentru 2022.

Grecia, Turcia și Germania oferă cele mai mari cantități de portocale pe care le punem sub brad. Mai jos, topul țărilor din care importăm:

Dacă ne referim la jucării, cu greu bați prețurile din China și prin urmare cantitățile aduse de acolo. De altfel, potrivit Eurostat, China a fost cel mai mare furnizor de jucării către UE, reprezentând 83% din totalul importurilor de jucării, cu mult înaintea Vietnamului (4%). Aproximativ o cincime din importurile UE de jucării au fost în Germania (19%), în timp ce Țările de Jos și Franța au reprezentat 17%, respectiv 11%. Asta la nivel european.

În România, importurile sunt dominate de China, care e urmată de Ungaria, Cehia, Germania și Polonia.

În afara acestor jucării, INS se mai uită la câte console si masini de jocuri video aducem, sau câte articole pentru jocuri de societate, inclusiv jocurile cu motor sau cu mecanisme de miscare, jocuri de biliard, mese speciale pentru jocuri de cazino si jocurile de popice automate (de exemplu, bowling) vin în România. Acest tip de importuri era anul trecut în valoare de aproape 217 milioane de euro.

Aici, bulgarii sunt cei de la care aducem cele mai multe astfel de jucării, urmati de Germania si Irlanda, iar China e abia pe pozitia a patra. Cifrele sunt în mii de euro.

În 2023, UE net a fost un importator de jucării. Jucării în valoare de 6,5 miliarde EUR au venit din țări extra-UE

China a fost cel mai mare furnizor de jucării către UE, cu 80% (în valoare de 5,2 miliarde EUR) din importurile de jucării, cu mult înaintea Vietnamului cu 6% (367 milioane EUR) și a Regatului Unit (2%, 150 milioane EUR).

Aproximativ o cincime din importurile UE de jucării au ajuns în Germania (18%), în timp ce Franța și Țările de Jos au reprezentat 16% și, respectiv, 14% din totalul importurilor.

Principala destinație de export din Regatul Unit

Datele arată că 3 țări UE au reprezentat mai mult de jumătate din exporturile extra-UE în valoare. Principala destinație de export extra-UE a fost Regatul Unit (30%, 694 milioane EUR), urmată de Elveția (13%, 301 milioane EUR) și Statele Unite (10%, 233 milioane EUR).

Mai mult de jumătate din jucăriile exportate de UE au fost exportate de Cehia (29%), Germania (19%) și Belgia (8%), potrivit datelor Eurostat.

INTERVIURILE HotNews.ro