Alegeri prezidențiale anulate: Statul român îi ține în funcție pe generalii incapabili, dar are puțină încredere în votul cetățenilor săi / Întrebare pentru SRI
CCR a validat luni turul 1 al alegerilor prezidențiale, apoi joi a spus că nu se poate sesiza decât dacă fac contestații cei doi candidați rămași în cursă. Vineri însă, Curtea Constituțională a revenit și a anulat scrutinul în timpul derulării acestuia, când aproape 40.000 de oameni votaseră deja.
E vineri seara și românii din diaspora merg în continuare la vot, deși CCR a anulat alegerile, sună știrile momentului. Vlad Zaha, membru într-o comisie de votare din Marea Britanie a declarat pentru HotNews, la două ore după decizia Curții: „Totul continuă în regim normal”.
Normalitatea voturilor care nu se pun
Totul e normal, numai că voturile cetățenilor nu se vor lua în considerare. Ce Dumnezeu de normalitate e asta?
Nu există o definiție mai clară a unui stat care are încredere în rapoarte ”strict secrete”, în ceea ce spun instituțiile de forță, dar nu în discernămîntul cetățenilor săi.
Mai mult curaj decât unii din statul român a avut George Simion după decizie, care probabil că va pierde din nou voturi pentru că a fost ponderat și a îndemnat oamenii să NU iasă în stradă.
Votate pe liste în Parlament, galeriile de fotbal se democratizează, în timp ce, necontrolate de Parlament, instituțiile statului român, se de democratizează.
În perioada următoare, dacă mai au cea mai mică înțelegere pentru situația reală, pentru rușinea în care au târât alegerile, partidele ar trebui să convoace în Parlament pe șefii serviciilor secrete: SRI, SIE, STS, Armată, MAI…
PSD, PNL, UDMR, AUR, USR nu mai pot aștepta. Să salvăm ce mai e de salvat. Și să vedem, ca în alte țări, cum sună întrebările aleșilor noștri și răspunsurile conducerii militare a serviciilor, transmise în direct.
Neo legionarii se pregăteau să desființeze sistemele democratice
E imposibil să mai crezi în capacitatea statului de a-și face curățenie în propriul grajd, pe tăcute. Trebuie să știm cine a fost pe mână cu Călin Georgescu, cu banii Rusiei, cu cei care așteptau, vorba lor, ca de luni „să fie desființate toate sistemele din România”? Că pentru asta se pregăteau după alegeri neo legionarii și național- comuniștii de conservă.
Dar asta nu înseamnă să oprești alegerile în sine, ci să nu ajungi în acest punct. Și să nu compromiți Curtea Constituțională, despre care generalul SRI Anton Rog, spunea în iulie 2023: ”CCR ține cu România, nu mai ține cu alte lucruri”. Asta după ce CCR trecuse o lege care sporea puterile SRI.
Vorba colegului meu Adrian Cochino, care a documentat precedentele alegerilor anulate: sunt puține cazuri europene și multe în țările cu democrație instabilă.
Iar una dintre primele întrebări la care Parlamentul și românii merită răspunsul o propunem aici. Am trimis-o și către SRI: „Este adevărat că principala structură care avea ca rol combaterea vulnerabilităților care au apărut la aceste alegeri, direcția Apărarea Constituției, a fost desființată în iulie 2024?”.
Cine a dat acest ordin?