Ludovic Orban susține că decizia de anulare a prezidențialelor are „caracterul unei lovituri de stat”: „CCR a distrus democrația din România!” / El cere anchetarea penală a judecătorilor constituționali
Liderul formațiunii Forța Dreptei, Ludovic Orban, a comentat vineri în termeni duri decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale, afirmând că CCR „a distrus democrația din România” și că hotărârea „are caracterul unei lovituri de stat”, cerând Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să declanșeze o anchetă penală contra judecătorilor constituționali.
„CCR a distrus democrația din România! 9 indivizi care ocupă vremelnic funcțiile de judecători ai Curții Constituționale au anulat complet abuziv actul de voință al cetățenilor români, care și-au exprimat opțiunile prin votul acordat candidaților în turul 1 al alegerilor prezidențiale”, a scris Ludovic Orban, într-un mesaj publicat pe pagina lui de Facebook.
„Culmea, aceeași Curte Constituțională care validase luni turul 1. După ce a dispus în primă fază renumărarea voturilor, validarea fiind decisă înainte de finalizarea procesului de renumărare”, a adăugat el.
„În baza acestui precedent, putem să ne așteptăm ca orice alegere făcută de cetățenii români să fie anulată. Adică putem să ajungem în situația în care CCR nu va mai pofti să se aleagă vreun președinte în România”, mai afirmă Orban.
„Să nu cumva să mă suspecteze cineva că aș avea vreun partizanat pentru Georgescu. El este clar omul sprijinit de o rețea condusă și finanțată de Rusia. Doar că acest lucru ar fi trebuit probat mai din timp de instituțiile care apără siguranța națională”, a continuat el.
Liderul Forței Dreptei se arată convins că „românii ar fi avut discernământul să voteze cu Elena Lasconi, mai ales în urma desecretizării documentelor din CSAT”.
„Decizia de astăzi a CCR are caracterul unei lovituri de stat! Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ar trebui să se autosesizeze și să declanșeze o anchetă penală contra judecătorilor CCR”, a subliniat fostul premier și lider al liberalilor.
„Ținând cont de componența Curții, 4 judecători numiți de PSD și 4 numiți de Iohannis și de PNL, îmi pun o întrebare legitimă: oare pentru ca CCR să valideze primul tur trebuie să intre obligatoriu în turul doi candidatul PSD și PNL?”, s-a întrebat, ironic, în finalul postării sale, Ludovic Orban.
Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat vineri, printr-o decizie fără precedent luată de Curtea Constituțională.
Hotărârea a venit cu două zile înaintea turului al doilea al scrutinului prezidențial, în care instraseră candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi și în condițiile în care diaspora votează deja.
Primul tur fusese validat de CCR la începutul acestei săptămâni, după ce Curtea a cerut renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi.
Joi, CCR a primit patru sesizări de la SNSPA, Institutul pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul Cristian Terheș.
Sesizările au venit după desecretizarea rapoartelor înaintate CSAT de către serviciile de securitate, care vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are „modul de operare al unui actor statal”.
Însă CCR a transmis în cursul serii de joi că „poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale”.