Reacția ministrului Justiției după decizia CCR: „Este esenţial ca alegerile prezidenţiale să fie libere şi corecte”
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a reacționat după decizia Curții Constituționale de vineri privind anularea alegerilor prezidențiale, afirmând că ea crede „în justiția din România” și că are încredere că „orice demers este fundamentat”. „Și va fi foarte important ca românii să afle tot adevărul despre ceea ce s-a întâmplat”, a subliniat Alina Gorghiu, potrivit căreia „este esenţial ca alegerile prezidenţiale să fie libere şi corecte”.
„Acum este nevoie mai mult decât oricând de discuţii raţionale, de izolarea retoricii agresive şi de dialog calm. Da, situaţia politică nu este uşoară, este multă emoţie. Dar eu sunt convinsă că noi, românii, vom da dovadă de unitate, pentru ţara noastră. Este esenţial ca alegerile prezidenţiale să fie libere şi corecte. Iar oamenii să voteze în cunoştinţă de cauză. E important să avem garanţia că integritatea procesului electoral este totală”, a scris ministrul, într-un mesaj publicat pe Facebook.
„Nu are voie nimeni să pună în pericol fundamentele democratice ale statului român, respectarea Constituției României, apartenența sa la Uniunea Europeană și la NATO”, a continuat ea.
„Era datoria CCR să analizeze toate aceste lucruri. Potrivit art. 146, lit f) din Constituţie, Curtea este cea care «veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României». Ca ministră a justiţiei, nu pot comenta deciziile CCR sau ale instanţelor de judecată, dar eu cred în justiţia din România şi am încredere că orice demers este fundamentat. Şi va fi foarte important ca românii să afle tot adevărul despre ceea ce s-a întâmplat”, mai afirmă Gorghiu.
„În perioada imediat următoare, stabilitatea țării, a guvernării și a economiei sunt cele mai importante. Toate forțele politice responsabile, cu o vocație europeană, trebuie să contribuie la asta. PNL o va face”, a conchis ea.
Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat vineri, printr-o decizie fără precedent, luată în unanimitate, de Curtea Constituțională.
Hotărârea a venit cu două zile înaintea turului al doilea al scrutinului prezidențial, în care instraseră candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi și în condițiile în care în diaspora votul se desfășura deja.
Primul tur fusese validat de CCR la începutul acestei săptămâni, după ce Curtea a cerut renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi.
Joi, CCR a primit patru sesizări de la SNSPA, Institutul pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul Cristian Terheș.
Sesizările au venit după desecretizarea rapoartelor înaintate CSAT de către serviciile de securitate, care vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are „modul de operare al unui actor statal”.
Însă CCR a transmis în cursul serii de joi că „poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale”.
Vineri seară, Biroul Electoral Central (BEC) a decis oprirea votării în diaspora, la trei ore de la decizia CCR.