Cristian Pîrvulescu, după decizia CCR: „A nu interveni însemna, de fapt, a preda statul forţelor străine” / Scenariile politologului pentru „țara TikTok”
Politologul Cristian Pîrvulescu spune că decizia de vineri a Curţii Constituţionale era normală şi că nu vede niciun motiv pentru care coaliţia partidelor proeuropene să nu funcţioneze în continuare. În privinţa alegerilor prezidenţiale, spune că acestea vor fi, cel mai probabil, în primăvară, că unele partide vor avea alţi candidaţi şi că Diana Şoşoacă şi Călin Georgescu nu vor mai candida.
Potrivit lui Pîrvulescu, noul guvern aşteptat de opinia publică naţională, dar şi internaţională trebuie să înceapă să funcţioneze pentru ca lucrurile să se stabilizeze. De asemenea, el crede că viitoarea campanie nu va mai semăna cu cea de acum pentru că toată lumea a înţeles cât e de important să fie controlat modul în care se face publicitate electorală pe reţele de socializare şi în special pe TikTok.
Curtea Constituțională „şi-a asumat responsabilităţile pe care i le conferă Constituţia. Este o instituţie politico-juridică, nu o instituţie juridică. Nu înţeleg de ce în continuare unii o consideră, împotriva evidenţelor, ca parte a sistemului juridic. Ea a fost gândită, de la început, nu vorbesc de cea din România, ci de Curtea Constituţională în general, ca o instituţie care asigură echilibrul şi continuitatea instituţiilor democratice şi a statului de drept. Curtea Constituţională şi-a făcut datoria, pentru că au apărut noi elemente, era evident că vorbim despre o fraudă electorală masivă şi de un atac hibrid pe care un stat advers îl dădea împotriva României. A nu interveni însemna, de fapt, a preda statul forţelor străine, un lucru intolerabil. Acum e rândul politicienilor să-şi facă datoria”, a declarat vineri Cristian Pîrvulescu, pentru News.ro.
Analistul politic consideră că era „o problemă de principiu şi de adevăr” şi că, dacă cineva a fraudat alegerile şi a ajuns în mod ilegal în turul al doilea, încălcând toate regulile, nu se putea să i se asigure posibilitatea să candideze.
„În momentul în care ştim că avem informaţii suficient de clare că a încălcat regulile, puţin contează dacă există o majoritate care crede că trebuie să meargă mai departe. Legea şi adevărul trebuie respectate. Iar Curtea a făcut acest lucru. Aşa cum a făcut şi cu excluderea Dianei Şoşoacă, aşa cum a făcut şi pe baza dubiilor legate de ordinea candidaţilor pentru turul al doilea, pentru că diferenţa era una mică şi putea să fie întoarsă. 2.700 de voturi nu este diferenţa care să nu poată fi întoarsă la o nouă numărătoare. E adevărat că lumea pare confuză, dar cred că în situaţia pe care au creat-o politicienii, Curtea Constituţională a fost singurul reper pe care l-am avut”, a precizat profesorul de la SNSPA.
„Oamenii care au organizat atacul pe TikTok trebuie să răspundă în fața legii”
Pîrvulescu mai spune că e posibil ca CCR să fi avut acces la informaţii suplimentare faţă de cele din şedinţa CSAT şi desecretizate, dar că judecătorii puteau lua decizii pe baza informaţiilor existente, în condiţiile în care a fost vorba de un atac dat pe TikTok.
„Ştim cine sunt oamenii care l-au organizat şi cred că trebuie să răspundă pentru acest lucru în faţa legii. Sunt oameni de afaceri pe care îi cunoaştem, identificăm, au fost identificaţi şi fără ajutorul CSAT şi al serviciilor secrete. Serviciile secrete au dat mai multă coerenţă şi sens acelor bănuieli care existau de multă vreme că ne aflăm în faţa unui război hibrid care urmăreşte, de fapt, inversarea tendinţei în România prin preluarea controlului asupra conştiinţei colective. Şi a prezentat o serie de date inclusiv Parchetul General a transmis către Curtea Constituţională o serie de date pe care le-a analizat şi vorbim de o analiză încă sumară a informaţiilor”, a afirmat el.
„Deci CCR a avut suficient de multe elemente. Cred că decizia de a anula total alegerile şi de a începe un nou proces electoral este binevenită pentru că reluarea turului întâi într-o stare de spirit ca cea actuală era foarte riscantă. Aşa alegerile vor avea loc undeva în primăvară, în martie, cel mai probabil. Pentru că dacă ne uităm în legea electorală vedem că decurg nişte timp şi ştim că ei trebuie parcurşi. Deci practic întreg procesul electoral să reia de la capăt, iar acesti candidaţi care pun în pericol ordinea constituţională din România nu o să mai există. Pur şi simplu dacă o să-şi mai prezinte candidatura vor fi excluşi de la această candidatură”, a explicat Pîrvulescu.
Partidele vor avea alţi candidaţi, consideră politologul
Întrebat ce vor face partidele proeuropene care au încheiat o coaliţie şi dacă aceasta va rămâne valabilă, analistul politic a spus că „nu poate să nu rămână în vigoare” şi că partidele „nu au cum să nu o ţină în continuare”.
„Partidele vor avea cu siguranţă alţi candidaţi, PNL-ul nu-l va mai avea cu siguranţă pe domnul Ciucă, ci va încerca un alt candidat sau va avea o candidatură comună cu USR. E problema lor pe care o vor rezolva singuri şi vor dovedi dacă sunt capabili să se ridice la nevoile momentului după ce au înţeles criza prin care s-a trecut sau nu. Sunt nişte politruci care nu sunt în stare să ia decizii decât în interes de partid sau de grup din interiorul partidelor”, a adăugat Pârvulescu.
El crede că Şoşoacă şi Georgescu nu vor mai fi candidaţi.
„Rămâne Simion, dar şi el prezintă oarecari riscuri. Cert este că va trebui să avem un guvern şi acest guvern va fi unul care va funcţiona în perioada imediat următoare pe baza înţelegerii de ieri (joi, n.r.). Nu au niciun motiv să revină asupra acelei înţelegeri. Şi este un guvern pe care îl aşteaptă şi opinia publică românească şi opinia publică internaţională. Deci ar fi bine să nu se întoarcă în jurul axei şi să încerce să pornească un război inutil. E important ca lucrurile să se stabilizeze, astfel încât alegerile se desfăşoare în condiţii optime”, afirmă Pîrvulescu.
„Ţara TikTok”
Potrivit analistului politic, cel mai important lucru este că au înţeles toţi, şi Uniunea Europeană şi Statele Unite, toată lumea a înţeles că este „foarte important” să fie controlat modul în care se face publicitatea electorală pe reţele de socializare şi în special pe TikTok.
„Deja consecinţele pe TikTok au început să se vadă, iar viitoarea campanie nu va semăna cu asta. Altfel spus, cei care vor să facă publicitate pe TikTok nu vor putea să o mai facă în termenii în care a fost făcută acum, pentru că vorbim despre o încălcare flagrantă a legislaţiei europene şi româneşti, de acum încolo TikTok va modera şi va interveni mult mai clar. Comisia Europeană a făcut presiuni, Parlamentul European a chemat TikTok să răspundă la întrebări, cred că deja alarma a fost dată şi oamenii au înţeles care sunt riscurile. Pentru că ţara TikTok este o ţară virtuală în care oamenii trăiesc într-o Românie paralelă, în care algoritmul TikTok le dezvoltă toate sentimentele negative, de frustrare, de ură, iar într-o asemenea atmosferă nu se pot face alegeri corecte”, a conchis Cristian Pîrvulescu.