Trei mituri despre schimbările climatice „demontate” la finalul anului care va fi cel mai cald de când există date meteo
În ultimul timp au revenit în prim plan câteva mituri și dezinformări despre schimbările climatice și despre încălzirea globală. „Vremea rece dovedește că încălzirea globală nu este reală” sau „Evenimentele meteo extreme sunt naturale și nu au legătură cu activitatea umană”. InfoClima.ro a explicat câteva dintre aceste mituri legate de încălzirea globală.
Anul 2024 va fi cel mai cald pe plan mondial de când există date meteo complete, iar în România am avut cea mai caldă vară din istorie, dar și luni februarie și martie care au „bătut” zeci de recorduri de căldură. Deși noiembrie a fost o lună răcoroasă, sunt mari șanse ca acest an să fie cel mai cald și în România. Cei mai calzi cinci ani din istorie în România au fost 2023, 2019, 2020, 2022 și 2015. Ani extremi de răcoroși au fost 1933, 1985, 1980 și 1965. Despre cât de mult s-a schimbat clima României în ultimii 60 de ani puteți citi aici.
În ultimii ani dezinformările privind știința din spatele schimbărilor climatice au căpătat amploare mai ales în sfera online, acest fapt având consecințe vizibile în discursul public dar și cel politic, scrie pe InfoClima.ro, Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.
Consensul oamenilor de știință este cât se poate de clar: schimbările climatice și efectele acestora ne afectează pe toți, situația se poate înrăutăți însă printr-un efort colectiv putem combate acest fenomen în puținul timp rămas.
Schimbările climatice sunt o temă din ce în ce mai prezentă în societatea de azi. În jurul acestui fenomen complex s-au creat multe confuzii, ceea ce a dus la creșterea gradului de scepticism al oamenilor.
Iată câteva dintre cele mai vehiculate mituri despre schimbările climatice, impactul și efectele acestora.
Mitul 1: Schimbările climatice nu au nicio influență asupra fenomenelor meteorologice extreme
Deși este adevărat că niciun eveniment meteorologic singular nu poate fi atribuit în totalitate schimbărilor climatice, dovezile științifice arată că schimbările climatice cresc frecvența, intensitatea și durata fenomenelor meteo extreme. De exemplu, așa cum este indicat în ultimul raport IPCC, creșterea temperaturilor globale duce la valuri de căldură mai intense, ploi mai abundente. Studiile de atribuire, care analizează rolul schimbărilor climatice asupra unor evenimente specifice, oferind dovezi științifice că multe dintre fenomenele extreme recente sunt influențate semnificativ de activitățile umane.
De exemplu, la sfârșitul lunii august (30–31 august) și la mijlocul lunii septembrie (15–17 septembrie, ciclonul extratropical Boris) 2024, o serie de evenimente cu precipitații extreme au afect sud-estul României. Studii de atribuire (LINK1, LINK2) realizate de ClimaMeter imediat după încetarea acestor evenimente au arătat că schimbările climatice au jucat un rol important în apariția evenimentelor, iar variabilitatea natură un rol relativ modest.
Mitul 2: Vremea rece dovedește că încălzirea globală nu este reală
Creșterea temperaturii medii globale nu înseamnă că nu vom mai avea ninsori și vreme specifică iernii. Schimbările climatice nu elimină vremea rece, ci are un impact asupra structurilor de vreme la scară mare și, în anumite cazuri, pot intensifica anumite extreme.
De exemplu, perturbările vortexului polar, probabil legate de încălzirea Arcticii, pot face ca aerul rece să ajungă în regiuni precum America de Nord sau Europa. În același timp, încălzirea globală se referă la tendința pe termen lung de creștere a temperaturii medii globale, nu la absența zilelor reci. Datele colectate la nivel global arată în mod constant această tendință de încălzire, chiar dacă regional există perioade caracterizate de temperaturi scăzute.
Mitul 3: Evenimentele meteo extreme sunt naturale și au avut mereu această frecvență
Fenomenele meteorologice extreme au existat dintotdeauna, nimeni nu contestă acest lucru. Însă frecvența, intensitatea, durata și impactul lor s-a schimbat din cauza schimbărilor climatice. Astfel, schimbările climatice alterează caracteristicile fenomenelor cu care eram obișnuiți. Observațiile științifice confirmă că valurile de căldură, precipitațiile intense, perioadele cu secetă și furtunile devin mai intense și mai frecvente în multe părți ale lumii din cauza activităților umane.
De exemplu, studiile arată că probabilitatea apariției unor evenimente extreme cu temperaturi foarte mari a crescut semnificativ, transformând un eveniment care înainte era observat odată la 100 de ani într-unul care se întâmplă acum o dată la 10 ani sau chiar mai des. Aceste schimbări sunt în concordanță cu proiecțiile modelelor climatice și cu datele observaționale.
Este important de spus că schimbările climatice nu se limitează la temperaturi ridicate. Consecințele negative afectează și producția de alimente, sănătatea publică și biodiversitatea. Astfel, subiectul schimbărilor climatice ne privește pe toți. Fiecare persoană poate contribui la limitarea încălzirii globale pe viitor.
Citește articolul complet pe InfoClima.ro
Sursa foto: Dreamstime.com