Sari direct la conținut

Ce înseamnă pentru industria românească intrarea completă în Schengen / Andrei Caramitru: Este posibil ca unele companii străine să își mute producția în România

HotNews.ro
Ce înseamnă pentru industria românească intrarea completă în Schengen / Andrei Caramitru: Este posibil ca unele companii străine să își mute producția în România
Platforma High Tech Industry Park din Craiova zona Aeroport unde isi desfasoara activitatea mai multe firme de alimentatie publica patiserie cofetarie industrie usoara si textila luni 10 aprilie 2023 / Badea Remus Nicolae (C) foto

România va deveni mai atractivă pentru investitorii străini în urma aderării la Schengen cu granițele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025, consideră economistul Andrei Caramitru. Mai departe, atragerea de noi investitori ar putea însemna dezvoltarea industriei din România.

„Este posibil ca unele companii să decidă să își relocheze producția dedicată Europei de sud est în România. Geografic are sens și suntem cea mai mare piață în această zonă”, a declarat Caramitru pentru HotNews.

Mărfurile vor putea fi transportate mult mai ușor dintr-un stat în altul, ceea ce reduce costurile investitorilor. Andrei Caramitru a precizat că va exista un avantaj clar logistic pentru transportul mărfurilor, pe ruta Grecia (Portul Alexandropolis) – Bulgaria – România – Uniunea Europeană.

De asemenea, Marea Neagră va deveni punct de intrare în zona Schengen, ceea ce va fi un alt avantaj pentru România în atragerea de noi investitori.

Costul cu energia rămâne în continuare o problemă

Însă, în opinia lui Caramitru, pentru industrie, costurile mari cu energia rămâne în continuare o problemă. Aceste costuri mari cu energia sunt cauzate de distrugerea capacităților de producție din Ucraina și lipsa de interconectare cu piața din Europa de vest.

Nu există un interconector de electricitate dinspre Austria. „Acolo e marea problemă și motivul pentru care industria suferă. Schengen nu cred ca va fi suficient pentru a compensa”, a precizat Caramitru.

Cele trei mari avantaje ale aderării complete la spațiul Schengen

Reamintim că România și Bulgaria vor adera la Schengen cu granițele terestre începând cu 1 ianuarie 2025. Decizia luată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne a fost anunțată joi de președinția maghiară a UE.

Ministrul Cătălin Predoiu a anunțat joi că la granițele terestre ale României vor mai avea loc controale aleatorii, așa cum au loc și la alte granițe Schengen din alte țări UE.

Aderarea României la zona de liberă circulație aduce o serie de beneficii majore pentru români, care pot fi regrupate în trei categorii principale, anunță europarlamentarul PSD Victor Negrescu:

  • Avantajele economice: Aderarea României la spațiul Schengen poate genera o creștere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, urmând ca beneficiile să se resimtă pe parcursul următorilor 10 ani. Sectorul transporturilor, producția industrială, turismul și agricultura vor fi principalii beneficiari. Totul va depinde și de cererea existentă pe piața internă europeană și apetența investitorilor în a dezvolta producția din România. Nu în ultimul rând, zonele transfrontaliere vor deveni poli economici cu un potențial de dezvoltare consistent;
  • Climatul social: Cetățenii români vor deveni cetățeni europeni cu drepturi depline iar România va fi o destinație turistică și investițională tot mai atractivă. Totodată, țara noastră va beneficia de suportul întregului mecanism Schengen pentru creșterea siguranței interne și protecția frontierelor. Fondurile importante obținute în bugetul UE în calitate de negociator-șef al Parlamentului European ne vor ajuta în acest sens;
  • Beneficiile politice: Unul dintre argumentele extremiștilor este astfel destructurat în contextul în care în campania pentru prezidențiale anti-europenii spuneau că aderarea la spațiul Schengen nu se va realiza. #România finalizează prin intrarea în zona de liberă circulație o nouă etapă importantă în integrarea sa în Uniunea Europeană care va crește interdependența noastră cu restul Europei și va face apartenența la UE ireversibilă.
INTERVIURILE HotNews.ro