Sari direct la conținut

Lunetiștii ruși folosesc în continuare puști și muniție occidentale, în pofida sancțiunilor. Cum ajung armele în Rusia

HotNews.ro
Lunetiștii ruși folosesc în continuare puști și muniție occidentale, în pofida sancțiunilor. Cum ajung armele în Rusia
În această imagine publicată de Ministerul rus al Apărării, pe 31 octombrie 2024, un lunetist rus trage spre forțele ucrainene dintr-o locație nedezvăluită. Sursa foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Lunetiștii ruși utilizează puști de precizie și muniții din Uniunea Europeană și Statele Unite în pofida sancțiunilor, Rusia reușind să obțină armele prin intermediul unor țări terțe, arată o investigație media comună, publicată de The Insider.

Lacunele din sancțiunile impuse Rusiei în urma anexării peninsulei Crimeea în 2014 au permis puștilor cu lunetă de producție occidentală să ajungă în mâinile rușilor, precizează investigația desfășurată de publicația independentă rusă The Insider, publicația cehă Investigace.cz, publicația italiană IrpiMedia și publicația kazahă Vlast.kz.

Această anchetă reprezintă încă o dovadă a faptului că Rusia reușește să se sustragă sancțiunilor pentru a obține arme și alte bunuri necesare pentru aprovizionarea forțelor sale armate, chiar în timp ce desfășoară războiul împotriva Ucrainei, notează The Kyiv Independent.

Sancțiunile UE privind exporturile de arme către Rusia nu s-au aplicat acordurilor încheiate înainte de 1 august 2014 și nu s-au extins pentru a viza și țările care fac parte din Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), organizație dominată de Moscova.

UEE este o uniune vamală asemănătoare Uniunii Europene, formată din Belarus, Rusia, Armenia, Kazahstan și Kârgâzstan. Astfel, companiile din țările UEE care nu sunt supuse sancțiunilor pot reexporta arme către Rusia.

Un exemplu de dovezi ale reexportului de puști cu lunetă occidentale din UEE în Rusia este distribuitorul de arme kârgâz Edelweiss, ale cărui afaceri au cunoscut un boom între 2020 și 2023, conform investigației media, care dezvăluie că impozitele plătite de această societate s-au dublat.

Citând de asemenea date ale ONU, jurnaliștii mai scriu că exporturile din Italia către Armenia au crescut de la 68 de puști cu lunetă în 2019 la 1.862 în 2023. Exporturile de arme italiene către Kârgâzstan au fost inexistente în 2020 și 2021, dar au crescut la 882, în 2022, și la 4.434, în 2023, mai dezvăluie ancheta, sugerând un alt exemplu de evaziune a sancțiunilor.

Superioritatea puștilor occidentale față de cele rusești se reflectă și în prețul acestora. Traficanții ruși de arme revând armele importate cu un profit substanțial, de trei până la patru ori mai mare decât prețul inițial din SUA.

Holdingul luxemburghez Beretta ar fi unul dintre principalii beneficiari ai comenzilor Rusiei. Compania de armament administrează o firmă comună cu omul de afaceri rus Mikhail Khubutia, care deține compania Russian Eagle.

Russian Eagle a primit mii de arme și peste un milion de cartușe produse în Europa de către holdingul Beretta, mai scrie The Insider.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro