Sari direct la conținut

Elveția își modernizează rețeaua de buncăre nucleare: „Dacă vrei pace, pregătește-te de război”

HotNews.ro
Elveția își modernizează rețeaua de buncăre nucleare: „Dacă vrei pace, pregătește-te de război”
Un membru al protecției civile din Elveția inspectând unul dintre buncărele nucleare ale țării, FOTO: Fabrice Coffrini / AFP / Profimedia Images

Elveția dorește să își modernizeze rețeaua de adăposturi nucleare învechite, care sunt tot mai des percepute ca un atu într-o perioadă de incertitudine globală accentuată, mai ales în contextul invaziei ruse din Ucraina, relatează Reuters.

Datorită unei legi din 1963, Elveția este deja înaintea vecinilor săi ca Germania la acest capitol. Fiecare dintre cei 9 milioane de locuitori, inclusiv străinii și refugiații, are garantat un loc într-un buncăr care îi protejează de bombe și radiații nucleare.

„În anii următori, Confederația (elvețiană) dorește să elimine unele dintre excepțiile din regulile actuale și să modernizeze unele dintre adăposturile mai vechi”, a declarat Louis-Henri Delarageaz, comandantul protecției civile din cantonul Vaud, pentru Reuters.

Guvernul a lansat în octombrie consultări pentru a asigura „reziliența Elveției în caz de conflict armat” și plănuiește o modernizare în valoare de 220 de milioane de franci elvețieni (250 de milioane de dolari) a structurilor vechi.

„Nu înseamnă că ne pregătim pentru un conflict – nu acesta este mesajul – dar avem o rețea de adăposturi și trebuie să le întreținem și să ne asigurăm că sunt funcționale”, a fost mesajul transmis.

Verificări la buncărele anti-atomice ale Elveției

În satul Bercher, din cantonul Vaud, ofițeri de protecție civilă în salopete portocalii au inspectat un buncăr de sub un bloc de apartamente, ca parte a unei verificări obligatorii o dată la 10 ani.

Unul dintre ofițeri a încercat să închidă ermetic ușa buncărului, dar aceasta nu s-a mișcat. Un ventilator blocat între ghivece de flori și o ornamentație de piatră a fost considerat funcțional, însă un tunel de evacuare plin de pânze de păianjen ducea la un puț adânc fără scară.

„Acest adăpost nu este utilizabil în starea actuală”, a concluzionat șeful echipei, Gregory Fuhrer. Locatarii vor avea un an pentru a remedia problemele, altfel vor trebui să plătească câte 800 de franci (900 de dolari) fiecare pentru un loc într-un adăpost public, a adăugat el.

Elveția a rămas în afara războaielor externe de când a devenit neutră, în 1815, după ce a fost ocupată de Franța în secolul al XVIII-lea. Țara cantoanelor a suferit însă câteva bombardamente aeriene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Elvețienii au devenit brusc îngrijorați după începerea războiului din Ucraina

Delarageaz a spus că biroul său a primit un val de apeluri de la locuitori îngrijorați în legătură cu adăposturile, după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022.

„Dintr-odată… am fost extrem de solicitați de oameni care voiau să știe: unde sunt adăposturile, unde este locul meu, este adăpostul meu pregătit?” a spus el, adăugând că solicitările de locuri din partea cetățenilor francezi au trebuit să fie refuzate.

Lângă biroul său se află unul dintre cele 350 de adăposturi comunale ale cantonului, bine întreținut, cu paturi suprapuse și toalete.

Buncăr nuclear din Elveția, FOTO: Fabrice Coffrini / AFP / Profimedia Images

În apropierea spațiilor comunale se găsesc un centru de comandă subteran, un spital subteran cu sală de operații și un buncăr pentru protejarea operelor de artă.

„În Elveția suntem prevăzători”, a spus Delarageaz. „Există un adagiu latin care spune: ‘Dacă vrei pace, pregătește-te de război’”.

Pe același subiect:

INTERVIURILE HotNews.ro