Centrala Mintia, controlată de irakieni, a devenit proiect de importanță națională și va avea propria conductă de gaze
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, un proiect de hotărâre privind declararea centralei Mintia ca proiect de importanţă naţională în domeniul energiei electrice. Dacă se va realiza, va fi o centrală foarte mare, echivalentul în putere a reactoare și jumătate de la Cernavodă, care va funcționa pe gaze. Mintia este controlată, în acest moment, de Mass Global Energy Rom, companie înființată special pentru această achiziție, parte a unui grup din Irak, înregistrat în Insulele Cayman.
Centrala termoelectrică Mintia a fost cumpărată în 2022 cu 91 milioane de euro de către Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, companie înființată special pentru această achiziție, parte a unui grup din Irak, înregistrat în Insulele Cayman. A fost vândută de Complexul Energetic Hunedoara, în 2022, prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro, după ce au fost investiţi în retehnologizare cel puţin 150 de milioane de euro.
Conductă de gaze specială pentru Mintia
Potrivit hotărârii aprobate de Guvern, alimentarea centralei va fi asigurată printr-o conductă nouă de transport gaze naturale, realizată Transgaz și conectată la conducta BRUA.
Valoarea totală a proiectului pentru construcția conductei este de 300,6 milioane lei (aproximativ 60,4 milioane euro), dintre care 33,9 milioane lei (6,8 milioane euro) sunt finanțate prin Fondul pentru Modernizare.
Costurile aferente construirii și punerii în funcțiune vor fi finanțate din surse proprii sau atrase de societatea Mass Global Energy Rom S.R.L.
Ungurii de la MVM, interesați de Mintia
Dacă vor obține din partea autorităților statului aprobarea de a prelua E.ON Furnizare, ungurii de la MVM își vor îndrepta atenția către centrala Mintia, a afirmat Răzvan Nicolescu, expert în energie.
„Cei de la MVM vor cumpara toată cantitatea de energie electrică produsă de minunații irakieni de la Mintia care cred că au primit și ceva subvenții de la stat pentru proiectul lor. Ungurii nu vor plăti cu bani, ci cu gaz rusesc energia electrică produsă la Mintia”, a scris Nicolescu pe contul său de Facebook.
Vânzare cu semnul întrebării
A fost considerată o vânzare controversată. Senatorul PSD Ştefan Radu Oprea spunea în august 2022 că este de neînțeles de ce a ales Ministerul Energiei privatizarea prin închiderea termocentralei.
„Termocentrala Mintia a fost vândută prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro. Asta după ce au fost investiţi în retehnologizare cel puţin 150 de milioane de euro. Primim asigurări din partea ministerului de resort că sunt impuse condiţii drastice pentru ca o nouă capacitate de producţie de 800 MW, mai verde, să ia locul vechilor grupuri care funcţionau pe bază de cărbune. De neînţeles este de ce a ales ministrul această metodă de „privatizare” prin închiderea termocentralei. Cu toţii ştim că cel mai ieftin cumperi activele unei afaceri falimentate. Investitorii care au călcat pragul Ministerului Energiei, atunci când Termocentrala Mintia era în funcţiune, nu au fost buni, se pare că trebuia, mai întâi, încheiată retehnologizarea grupului de 235 de MW şi banii românilor să fie risipiţi”, a declarat social-democratul, citat de Agerpres.
Acesta se întreabă de ce nu se puteau accesa bani din Fondul de Modernizare pentru transformarea Termocentralei într-un proiect prietenos cu mediul.
„Oare nu se puteau accesa bani din Fondul de Modernizare pentru transformarea Termocentralei într-un proiect prietenos cu mediul? Asta în timp ce ar fi produs energie cu grupul proaspăt retehnologizat, aşa ca în Germania, până când centrala pe gaze sau parcurile fotovoltaice ar fi fost construite. De neînţeles este de ce în plină criză energetică închizi capacităţi de producţie fără să pui ceva nou în loc. Din păcate, singurul răspuns pe care îl vom primi este că economia de piaţă este crudă, că se întâmplă şi falimente, mai ales când liberalizarea ei se produce haotic”, a conchis Radu Oprea.
Termocentrala Mintia se afla în insolvență din noiembrie 2019 și în conservare din 2021.
România și-a asumat prin Planul Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC) 2021-2030 finalizarea, până la 1 ianuarie 2026, a unei capacități de cel puțin 860 MW la centrala Mintia, cu posibilitatea extinderii până la 1.700 MW.