Sari direct la conținut

„Nu subestimaţi trupele nord-coreene din Rusia”, avertizează foşti soldaţi care au dezertat din armata Phenianului – BBC

HotNews.ro
„Nu subestimaţi trupele nord-coreene din Rusia”, avertizează foşti soldaţi care au dezertat din armata Phenianului – BBC
BBC a vorbit cu mai mulți dezertori din armata nord-coreeană. Foto Profimedia

BBC a vorbit cu mai mulți dezertori din armata nord-coreeană. Experienţa lor oferă o perspectivă asupra stării în care se află miile de soldaţi din Coreea de Nord desfăşuraţi pe linia frontului în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, notează publicația britanică, citată de News.ro.

Unul dintre foștii soldați, Haneul, îşi aminteşte că unul dintre cele mai grele lucruri din timpul petrecut în armata nord-coreeană a fost foamea constantă şi chinuitoare. El a povestit pentru BBC că pierdut 10 kg în prima lună de serviciu militar, iar după trei luni de antrenament, aproape întregul său batalion era grav subnutrit.

Bărbatul spune că a dezertat în 2012, când a făcut un sprint extrem de periculos prin Zona Demilitarizată (DMZ) – fâşia de teren care împarte Nordul de Sud.

Poveștile dezertorilor militari oferă o perspectivă asupra a ceea ce se întâmplă pe frontul din Ucraina, unde Phenianul a trimis aproximativ 11.000 de soldaţi pentru a ajuta forţele ruse să recucerească o parte din regiunea Kursk.

La începutul acestei săptămâni, autorităţile de la Seul, Washington şi Kiev au declarat că soldaţii nord-coreeni au intrat acum în luptă „în număr semnificativ” şi au raportat primele victime, oficialii sud-coreeni estimând că peste 100 de soldaţi au fost deja ucişi, iar alţii răniţi. Această cifră nu a fost confirmată.

Majoritatea provin din unitatea de elită Storm Corps

Dezertorii şi alţi experţi militari au declarat pentru BBC că aceşti soldaţi „nu ar trebui subestimaţi”. Potrivit serviciilor de informaţii sud-coreene, majoritatea provin din unitatea de elită Storm Corps şi au un „moral ridicat”, dar „nu înţeleg războiul modern”.

Din unitatea de elită Storm Corps fac parte doar bărbaţii mai înalţi şi mai atletici, a declarat dezertorul Lee Hyun Seung pentru sursa citată. Seung a antrenat forţele speciale ale Coreei de Nord la începutul anilor 2000, înainte de a fugi în 2014.

El a mai spus că deși antrenamentul Storm Corps este mai avansat decât cel al unităţilor obişnuite nord-coreene, soldaţii sunt în continuare subnutriţi şi chiar malnutriţi.

Un alt soldat, Ryu Seonghyun, care a dezertat în 2019, a povestit pentru BBC că primii trei ani în armată sunt „extrem de dificili”, chiar şi pentru forţele speciale.

„Soldaţii sunt trimişi în munţi pentru zile întregi cu o cantitate mică de orez şi li se spune că face parte din antrenamentul lor de supravieţuire,” a povestit Ryu, în vârstă de 28 de ani, care a lucrat ca şofer în forţele aeriene timp de şapte ani.

Având în vedere că aceste trupe au fost antrenate să lupte pe terenul muntos al Peninsulei Coreene, dezertorii se întreabă cât de bine se vor adapta la luptele de pe câmpiile şi în tranşeele din Kursk.

Storm Corps nu sunt o unitate de linia întâi. „Misiunea lor este să se infiltreze în liniile inamice şi să creeze haos în adâncul teritoriului inamic,” explică Ryu. El mai spune că liderul Kim Jong Un nu are alternativă la trimiterea forţelor speciale, deoarece soldaţii obişnuiţi îşi petrec cea mai mare parte a timpului cultivând, construind sau tăind lemne.

„Kim Jong Un a trebuit să trimită oameni care să demonstreze cel puţin un anumit nivel de abilitate de luptă, pentru a evita deteriorarea reputaţiei Coreei de Nord în Rusia”, explică el.

„Vor fi mai dornici să lupte decât trupele ruse”

Bariera lingvistică pare să fi creat o provocare suplimentară. Duminică, unitatea de intelligence pentru domeniul apărării a Ucrainei a declarat că problemele de comunicare au dus la faptul că soldaţii nord-coreeni au tras din greşeală asupra unui batalion rusesc, ucigând opt persoane.

Având în vedere aceste evaluări, ar putea fi uşor să consideri trupele nord-coreene drept „carne de tun” şi un semn al disperării preşedintelui rus Vladimir Putin. Însă, acest lucru ar fi o greşeală, spun dezertorii. Loialitatea lor faţă de regim şi spiritul de luptă vor conta mult.

„Majoritatea soldaţilor din Storm Corps provin din familii de muncitori sau fermieri, care sunt extrem de obedienţi faţă de partid şi urmează ordinele fără să le pună la îndoială,” spune Haneul, al cărui tată şi văr au fost în forţele speciale.

Sesiunile intense de „spălare a creierului” din punct de vedere  ideologic, care au loc în fiecare dimineaţă, vor asigura suplimentar că aceştia sunt pregătiţi mental, adaugă Lee. El crede că trupele nord-coreene „se vor obişnui cu câmpul de luptă, vor învăţa cum să lupte cu inamicul şi vor găsi modalităţi de a supravieţui”.

„Nu ar trebui subestimați”

Deşi soldaţii nu ar fi avut de ales în privinţa trimiterii pe frontul din Ucraina, Ryu crede că mulţi dintre ei şi-au dorit să plece. Cei ambiţioşi vor vedea acest lucru ca pe o oportunitate de a avansa în carieră, spune el. Şi, având în vedere cât de dificil este să fii militar în Coreea de Nord, unii vor fi apreciat şansa de a experimenta viaţa în străinătate pentru prima dată.

„Cred că vor fi mai dornici să lupte decât trupele ruse,” adaugă el, recunoscând că, în situaţia lor, şi el ar fi dorit să fie trimis.

Chun In-bum, un fost comandant al forţelor speciale din Coreea de Sud, este de acord cu evaluările dezertorilor. „Doar pentru că le lipsesc hrana şi antrenamentul, nu înseamnă că sunt incapabili. Se vor adapta rapid. Nu ar trebui să-i subestimăm.”

INTERVIURILE HotNews.ro