„Prețul ciocolatei este înfricoșător”. Inflația ridicată, pe fondul războiului din Ucraina, strică sărbătorile rușilor
Inflația ar putea încheia anul la 9,8% și toate prețurile la produsele de bază au crescut substanțial, uneori de la o zi la alta, spun rușii citați de Reuters. Dar Vladimir Putin este optimist.
În acest sezon de sărbători, mulți ruși sunt nevoiți să strângă cureaua.
Inflația a crescut în ultimele luni prețurile la alimente de bază precum untul, cartofii și carnea de pui, afectându-i pe cei mai săraci din Rusia și determinându-i pe unii să facă economii în acest sezon festiv.
Reuters a vorbit cu ruși din Moscova, Sankt Petersburg, Ekaterinburg – în Urali și Omsk din Siberia pentru a înțelege cum își gestionează oamenii banii.
„Prețurile au crescut simțitor”, a declarat Natalia Moreva, o femeie de 58 de ani, spunând că făina, pâinea, ciocolata, fructele, legumele și carnea sunt tot mai scumpe.
„Veniturile sunt suficiente, dar când mergeai la magazin puteai cumpăra mai mult”, a spus Moreva, care lucrează pentru guvernul regional din Omsk.
„Sărbătorile acestea sunt modeste”, a adăugat ea.
În mod tradițional, rușii își măresc cheltuielile în ultimele câteva săptămâni ale fiecărui an, pregătindu-se pentru sărbătorile de Anul Nou și pentru sărbătorile naționale din primele săptămâni ale lunii ianuarie.
Anul acesta, ei au fost nevoiți să cheltuiască mult mai mult.
„Mult mai scump, este greu pentru buzunar. Anii trecuți, cheltuielile se încadrau mai mult sau mai puțin în buget. Acum, costurile sunt mult mai mari, poate de trei sau patru ori mai mari decât înainte”, a declarat Dinara, o studentă din Ekaterinburg, al patrulea oraș ca mărime din Rusia.
Costuri în creștere
Salariile reale au crescut în întreaga Rusie, în mare parte datorită creșterii salariilor în sectoarele apărării și tehnologiei.
Dar pentru mulți, veniturile nu au ținut pasul cu inflația, care se situează la peste 9%, în ciuda deciziei băncii centrale de mărire a ratei dobânzilor la 21%, cea mai ridicată din ultimii 20 de ani.
Viacheslav, un pensionar de 73 de ani din Omsk, a declarat că a observat cum prețurile cresc de la o zi la alta.
„Desigur, nu este foarte frumos sau convenabil pentru oameni în acest moment. Înțelegem că țara se află într-o situație dificilă în acest moment, dar totuși aș dori ca prețurile la alimente să nu crească atât de repede”, a spus el.
Prețul brânzei sale preferate a crescut cu 15-20% din septembrie, ajungând la aproximativ 850 de ruble (aproape 8 euro), a spus el.
Brazii, ciocolata și pâinea
Inflația ar putea încheia anul la 9,8%, a declarat marți pentru Interfax Andrei Gangan, directorul departamentului de politică monetară al băncii centrale, și va atinge un vârf în aprilie 2025 înainte de a începe să scadă.
Banca centrală a sfidat săptămâna trecută așteptările privind o majorare a ratei și a optat să mențină costul actual al împrumuturilor, însă rata oricum ridicată a redus cererea pe piața imobiliară din Rusia, ratele ipotecare de până la 30% descurajând potențialii cumpărători și alimentând un boom al pieței chiriilor.
„Serviciile comunale sunt din ce în ce mai scumpe, (la fel și) taxele, iar acest lucru este foarte vizibil”, a declarat Veronica Arefieva, studentă din Moscova.
„Când te duci la magazin, o pâine care odată costa 20 de ruble, acum costă 50 de ruble”, a spus ea.
Un alt student din Moscova, Serghei Șoreșorin, a declarat că prețul ciocolatei era „înfricoșător”.
Chiar și costul brazilor a fost ridicat, au fost de acord cumpărătorii din Sankt Petersburg. „Sunt oameni care au nevoie de un brad și care nici măcar nu întreabă prețul, ci doar cumpără unul”, a spus Ramiz, care vindea brazi în oraș. „Și sunt oameni care, chiar și atunci când le oferim o reducere, spun că nu își permit.
Creșterea cheltuielilor militare
Moscova a majorat cheltuielile militare de la invazia la scară largă în Ucraina, în timp ce sute de mii de oameni au fost înrolați în armată, angajați de producătorii de arme sau au fugit din țară.
Acest lucru a declanșat un deficit profund de forță de muncă, în timp ce costurile ridicate ale împrumuturilor au frustrat companiile, inclusiv întreprinderile de stat și pe apropiații lui Vladimir Putin.
În conferința sa anuală de pe 19 decembrie, președintele rus a recunoscut îngrijorarea cu privire la inflația ridicată, dar a insistat că economia este „stabilă” în fața amenințărilor externe.
„În ceea ce privește economia în ansamblu, situația din Rusia este stabilă, în ciuda amenințărilor externe”, a declarat Putin la o conferință de presă televizată de sfârșit de an. Totuși, a adăugat el, „inflația este un semnal îngrijorător”.
„Lucrul care este neplăcut și rău este creșterea prețurilor. Dar sper că, dacă indicatorii macroeconomici sunt menținuți, vom fi capabili să facem față”, a spus liderul de la Kremlin.