Sari direct la conținut

Alianța Națională a Studenților a depus la Guvern o petiție cu 35.000 de semnături: „Scoateţi trenuleţul din ordonanţă!”

HotNews.ro
Trenuri in Gara de Nord, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Trenuri in Gara de Nord, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a anunţat luni că a depus la Guvern o petiţie cu 35.000 de semnături prin care se solicită eliminarea din proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025 (ordonanța „trenuleț”) a prevederilor care limitează reducerea la transportul feroviar pentru studenţi.

„Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) au fost prezenţi astăzi, la Palatul Victoria, (…) pentru a depune fizic la registratura Guvernului lista cu cei peste 35.000 de semnatari ai petiţiei ‘Scoateţi trenuleţul din ordonanţă!’ lansată în urmă cu mai puţin de 24 de ore în spaţiul public cu scopul de a elimina prevederile cuprinse în cadrul proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025 care limitează reducerea la transportul feroviar pentru studenţi”, au transmis reprezentanții organizațiilor studențești, într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Totodată, organizaţia a transmis, duminică dimineaţă, către premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacşu şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, argumentele şi justificările referitoare la necesitatea de a menţine nemodificate prevederile articolului 128 din Legea nr. 199/2023 aplicate până în prezent.

Alianţa a solicitat şi organizarea unei întâlniri de urgenţă, înaintea desfăşurării şedinţei de Guvern planificate luni pentru adoptarea proiectului de act normativ, între reprezentanţii studenţilor şi membrii Executivului pentru a discuta în mod direct despre importanţa reducerii de 90% la transportul feroviar pentru studenţi.

„Întrucât ANOSR nu a primit niciun răspuns din partea factorilor de decizie, precum şi din cauza faptului că nu a existat nicio consultare a societăţii civile în ceea ce priveşte măsurile fiscal-bugetare propuse pentru anul 2025, aşteptăm ca guvernanţii, dată fiind prezenţa fizică a reprezentanţilor federaţiei în faţa sediului Guvernului României, să ne primească la discuţie fie înaintea desfăşurării şedinţei de Guvern programată astăzi, fie să ne invite în cadrul şedinţei pentru a putea susţine punctul de vedere al tuturor studenţilor din România”, mai scrie în comunicatul transmis de Sergiu Covaci, preşedinte ANOSR.

Anterior, și Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater“ au solicitat Guvernului şi liderilor partidelor aflate la guvernare să-şi respecte angajamentele luate în urma grevei generale din mai – iunie 2023 şi să nu îngheţe salariile angajaţilor din învăţământ, aşa cum apare în proiectul ordonanţei „trenuleţ”. De asemenea, consideră sindicaliştii, acest proiect vine şi cu alte măsuri care vor aduce prejudicii învăţământului românesc.

Într-un comunicat de presă comun, federaţiile din învăţământ spun că cele mai importante nemulţumiri vizează îngheţarea salariilor în anul 2025, la nivelul celor din luna noiembrie 2024, modul de acordare a voucherelor de vacanţă şi suspendarea aplicării unor legi pe o perioadă îndelungată.

Astfel, sindicaliştii consideră că prin măsura privind îngheţarea salariilor în 2025 „se calcă în picioare Declaraţia politică din anul 2023 a preşedinţilor PSD şi PNL referitoare la Educaţie, publicată în Monitorul Oficial, angajamentele publice ale aceloraşi preşedinţi referitoare la salarizarea în învăţământ, prevederile OUG nr. 57/2023, precum şi promisiunile recente ale guvernanţilor, conform cărora, în anul 2025, salariaţii din învăţământ vor primi încă o majorare salarială, astfel încât, să se respecte angajamentele luate în timpul amplelor proteste din învăţământ, din anul 2023”.

„Nu trebuie să se uite un lucru: și promisiunile trebuie respectate, la fel ca prevederile legale!”, avertizează sindicaliştii din Educație.

Referitor la salarizarea din învăţământ, federaţiile sindicale ale dascălilor consideră că şi după majorările consistente din anii 2023 şi 2024, salariul unui profesor debutant a ajuns la aproximativ 4.000 de lei net, „salariu insuficient, ţinând cont de importanţa muncii prestate şi de costurile vieţii din România”.

Guvernul se reuneşte în şedinţă luni, începând cu ora 13:00.

Proiectul Ordonanței trenuleț a fost pus oficial în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor. Aceasta conține multe măsuri care afectează atât bugetarii, cât și pensionarii și copiii (în cazul alocațiilor). Printre măsurile propuse sunt: înghețarea sporurilor și primelor bugetarilor, renunțarea la tichetele oferite, cu excepția celor de creșă sau renunțarea la ajutoare sau indemnizaţii odată cu ieşirea la pensie, retragere sau trecerea în rezervă.

Conform proiectului de OUG, salariile bugetarilor rămân înghețate în 2025, la nivelul lunii noiembrie 2024. Același lucru este valabil și în cazul demnitarilor. Similar se va întâmpla și în cazul angajaților din primării, consilii județene și locale.

Sporurile și primele bugetarilor nu vor crește în 2025, ci vor rămâne la nivelul din noiembrie 2024. La fel și în cazul indemnizației de hrană, mai stabilește proiectul.

La fel ca în ultimii ani, orele de muncă suplimentare nu se plătesc, ci se vor acorda alte zile libere. Excepție fac personalul militar, polițiști, inclusiv cei din penitenciare și salvatorii montani. Dacă nu se poate compensa cu timp liber în termen de 90 de zile, li se va plăti o majorare din solda în funcție de venitul respectiv.

Angajaţii din sistemul penitenciar şi poliţiştii s-au adunat luni în faţa sediului Guvernului și participă la un protest față de „măsurile de austeritate” impuse de Ordonanţa „trenuleţ”. Potrivit imaginilor publicate de SNPP Politia Penitenciară, câteva sute de oameni, cu vuvuzele, sunt deja în Piața Victoriei din București.

INTERVIURILE HotNews.ro