Apple e pe cale să scape ieftin de procesul în care e acuzată de spionarea clienților cu Siri
Apple a fost de acord să plătească 95 de milioane de dolari pentru a încheia un proces în care compania ce se laudă cu accentul pe care îl pune pe confidențialitate este acuzată că a utilizat asistentul său virtual Siri pentru a spiona utilizatorii de iPhone și alte dispozitive populare, relatează Associated Press.
Acordul propus, depus marți într-un tribunal federal din California, ar rezolva un proces vechi de cinci ani bazat pe acuzații conform cărora Apple ar fi activat în mod secret Siri pentru a înregistra timp de un deceniu conversații prin intermediul iPhone-urilor și altor dispozitive echipate cu acest asistent virtual.
Potrivit documentelor juridice, înregistrările respective ar fi avut loc chiar și atunci când utilizatorii nu încercau să activeze asistentul virtual prin cuvintele de declanșare „Hei, Siri”. Unele dintre conversațiile înregistrate ar fi fost ulterior partajate cu agenții de publicitate pentru a ținti consumatorii cu reclame care aveau mai multe șanse să ducă la vânzarea unui bun sau servici.
Aceste acuzații contrazic angajamentul pe termen lung al Apple de a proteja confidențialitatea clienților săi – un obiectiv pe care directorul general Tim Cook l-a descris deseori ca fiind „un drept fundamental al omului”.
Apple nu recunoaște nicio culpă în cadrul acestui acord, care trebuie totuși aprobat de judecătorul federal Jeffrey White. Avocații implicați în caz au propus stabilirea unei audieri pe 14 februarie pentru a analiza termenii acordului.
Avocații reclamanților estimaseră că Apple ar putea plăti despăgubiri de peste un miliard de dolari
Dacă acordul va fi aprobat, zeci de milioane de consumatori din SUA care au deținut iPhone-uri și alte dispozitive Apple între 17 septembrie 2014 și sfârșitul anului trecut ar putea depune cereri de compensație.
Fiecare consumator ar putea primi până la 20 de dolari pentru fiecare dispozitiv echipat cu Siri acoperit de acord, deși suma ar putea fi redusă sau crescută în funcție de numărul cererilor depuse. Conform estimărilor din documentele judiciare, doar 3% până la 5% dintre consumatorii eligibili sunt așteptați să depună cereri.
Consumatorii eligibili vor fi limitați la a solicita compensații pentru maximum cinci dispozitive.
Acordul reprezintă doar o fracțiune din profiturile de 705 miliarde de dolari pe care Apple, cea mai valoroasă companie din lume, le-a obținut între septembrie 2014 și finele anului trecut.
De asemenea, suma semnificativ mai mică decât cea de 1,5 miliarde de dolari pe care avocații reprezentând consumatorii estimaseră că Apple ar fi putut fi obligată să le plătească dacă ar fi fost găsită vinovată de încălcarea legilor americane privind interceptarea și alte legislații, în cazul în care procesul ar fi ajuns în instanță.