Proiect de lege cu dedicație: Șefii de stat care au fost dovediți în instanță colaboratori ai Securității își pierd toate drepturile de foști președinți
Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dat undă verde unui proiect de lege care reglementează acordarea unor drepturi persoanelor ce au avut calitatea de preşedinte al României. Mai exact, inițiativa legislativă prevede că foștii șefi de stat nu mai beneficiază de niciun drept în cazul în care s-a constatat ca au avut calitatea de „lucrător sau colaborator al Securității”. Inițiativa legislativă a fost depusă de patru parlamentari PSD și PP-USL și îl vizează direct pe fostul președinte Traian Băsescu.
Inițiativa legislativă a fost depusă în legislatura trecută de foști parlamentari PSD-ALDE, printre care și fostul ministru și lider al Senatului, Teodor Meleșcanu.
„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum și nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, prevede proiectul de lege.
Astfel, fostul președinte Traian Băsescu ar putea să-și piardă drepturile de care beneficiază pe întreaga durată a vieții, printre care locuință de protocol și indemnizație lunară de 75% din salariul șefului statului.
Proiectul a fost adoptat tacit de Senat pe 30 octombrie 2020, iar Camera Deputaților este for decizional. Legea merge spre vot final cu propunere de adoptare. Vezi aici fișa proiectului și parcursul legislativ.
Reamintim că instanța, Curtea de Apel Bucureşti a decis pe 20 septembrie 2019 că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Potrivit CNSAS, Băsescu dădea informații la Securitate despre comportamentul, atitudinea și poziția colegilor săi de facultate față de regimul comunist și semna note cu numele conspirativ ”Petrov”.
Traian Băsescu a atacat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție. Procesul va începe pe 5 noiembrie 2021.