Sari direct la conținut

VIDEO Summit istoric la Geneva: Prima întâlnire dintre președinții Biden și Putin s-a încheiat după câteva ore / Putin: Discuțiile au fost constructive / Biden: I-am spus clar că vom ridica mereu problemele de drepturile omului / Nu vom tolera destabilizarea alegerilor fără să răspundem

HotNews.ro
Biden si Putin, la Geneva , Foto: Hotnews
Biden si Putin, la Geneva , Foto: Hotnews

Prima întâlnire între președinții Biden și Putin a avut loc la vila La Grange de pe malul Lacului Geneva, fiind vorba despre un summit istoric având în vedere contextul tensionat al relațiilor dintre cele două state și lista destul de lungă a disensiunilor pe diferite dosare, începând cu amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane și continuând cu atacurile cibernetice la care au fost supuse instituții și companii americane de către hackeri ruși. La finalul discuțiilor, care au durat câteva ore, cei doi lideri susțin conferințe de presă separate, primul fiind Vladimir Putin, care a calificat discuțiile drept „foarte constructive”.

20:25 Joe Biden, după întâlnirea cu Vladimir Putin: ”L-am averizat față de amestecul în alegerile americane”

20.20: A început conferința de presă a lui Biden. Biden a spus că i-a transmis clar lui Putin că agenda sa nu este împotriva Rusiei, dar Statele Unite vor continua să ridice probleme legate de drepturile fundamentale ale omului.

19.44. Conferința de presă a lui Putin s-a încheiat.

19.05:Preşedintele rus a calificat discuțiile cu liderul de la Casa Albă drept ”foarte constructive” şi a spus că nu crede că a fost nicio ”ostilitate” și că amândoi și-au arătat dorința de a se înțelege. Putin a mai spus că este mulțumit de explicația președintelui SUA Joe Biden care l-a numit „ucigaș” la începutul acestui an și că cei doi au discutat despre drepturile omului la summitul de la Geneva.

18.50: Putin ține conferința de presă

18.45: Joe Biden a părăsit La Grange, după ce summitul cu Putin s-a încheiat acum aproximativ 30 de minute. Este așteptată o conferință de presă.

18.44: Summitul Biden-Putin și scenele haotice din spatele camerelor de filmat. ”Aduce aminte de întâlnirea Reagan-Gorbaciov”

17.45: Presa rusă a publicat o fotografie de la cea de-a doua rundă de discuții dintre Putin și Biden, la care participă un grup mai mare de oameni, respectiv miniști de externe, consilieri de securitate și alții.

17.10: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului spune că a început a doua rundă de discuții dintre Biden și Putin. (REUTERS)

Prima sesiune a fost o întâlnire foarte restrânsă, la care au participat doar cei doi lideri, secretarul de stat american Antony Blinken, ministrul rus de externe Sergey Lavrov și interpreți.

Următoarea sesiune va fi ceva mai amplă, cu mai mulți consilieri care se vor alătura lui Biden și Putin, în timp ce își vor continua discuțiile la Geneva.

16.39„Vorbește tare dar cară o crenguță”: Recomandările republicanilor pentru Biden despre cum să-l contracareze pe Putin

16.35: Prima rundă de discuții între președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Joe Biden s-au încheiat după aproape două ore, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Cei doi lideri vor face o scurtă pauză înainte de a relua discuțiile, în prezența unui grup mai mare de oameni, a spus agenția de știri RIA.

16.00: Cei doi lideri nu au spus foarte multe în fața presei, dar Putin i-a spus lui Biden că ”i-ar plăcea să îi mulțumească pentru inițiativa de a se întâlni astăzi”.

Președintele rus a subliniat că există „o mulțime de întrebări acumulate în ceea ce privește relațiile Rusia-SUA care necesită discuții la cel mai înalt nivel”.

Biden a spus că cei doi lideri vor încerca să stabilească domeniile de cooperare și interes comun. „Este întotdeauna mai bine să ne întâlnim față în față.”

15.53 NBC: Ce vrea Putin de la Biden la summitul de la Geneva?

14.51 ”De ce vă temeți de Navalnîi?”

Înaintea întrevederii, unul dintre jurnaliștii prezenți la eveniment, corespondentul Bloomberg a ridicat unul dintre subiectele sensibile pentru Vladimir Putin, întrebându-l de ce se teme de opozantul Alexei Navalnîi.

Un alt jurnalist l-a întrebat pe președintele Biden dacă are încredere în omologul său rus. Întrebările puse de jurnaliști în astfel de situații, de obicei ignorate de cei vizați, spun însă multe despre atmosfera și contextul în care au loc discuțiile.

14.41 La debutul întrevederii, președintele Vladimir Putin a declarat că speră la discuții ”productive”. Putin i-a mulțumit lui Biden pentru inițiativa de a se întâlni, comentând că în relațiile bilaterale s-au acumulat destule subiecte care necesită discuții la nivel înalt.

La rândul său, Biden a spus că ”întotdeauna este mai bine să te întâlnești față în față”.

Pe durata oportunităților de imagine pentru presă, atmosfera dintre cei doi a părut mai degrabă încordată.

La întâlnire sunt prezenți și miniștrii de externe ale celor două țări, secretarul de stat american Antony Blinken și diplomatul rus Serghei Lavrov.

14.27: Summitul Biden-Putin a început, cei doi lideri dând mâna înainte de a intra la discuțiile care au loc la Vila La Grange. Cei doi au fost întâmpinați de președintele Elveției, gazda evenimentului. Biden și Putin nu vor susține declarații de presă comune la final.

14.18: Președintele SUA Joe Biden a ajuns și el la locul summitului, la vila La Grange, unde așteaptă omologul său rus.

Nu este pentru prima oară când cei doi se întâlnesc, însă este prima oară când cei doi discută de pe aceeași poziție de președinte.

13.42: Președintele rus Vladimir Putin a aterizat în Elveția, în vederea summitului.

Coloana oficială se îndreaptă către locul întâlnirii, vila La Grange, de pe malul Lacului Geneva, unde Putin este așteptat de președintele Elveției.

–-

Relațiile dintre SUA și Rusia au fost marcate în utlima vreme de scandalul legat de amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016, dar și tentativele de la scrutinul din 2020. Un alt dosar extrem de important este legat de atacurile cibernetice la care au fost supuse instituții și companii americane de către hackeri ruși.

Un subiect sensibil al discuțiilor este și cel al drepturilor omului, cazul Alexei Navalnîi fiind pe agenda americană, dar și un eventual schimb de prizonieri. Washingtonul mai este interesat și de retragerea trupelor rusești de la granița cu Ucraina, Biden intrând la convorbiri după discuțiile cu aliații din cadrul summitului NATO.

Relațiile bilaterale s-au degradat continuu în ultimii ani, ajungându-se la situația în care cele două state nu au la această oră ambasadori la Washington și Moscova.

Cei doi lideri vor încerca însă să ajungă la un numitor comun pe teme precum acordul privind controlul armelor și arsenalul nuclear sau schimbările climatice.

Nu se știe exact cât va dura întrevederea, în schimb sunt anunțate conferințe de presă separate.

Dacă până nu demult Biden spunea despre Putin că este ”un criminal”, fără suflet, cu puțin timp înaintea summitului, președintele american a declarat că își dorește o ”relație stabilă și predictibilă” cu Rusia. Biden a mai spus că acesta este un ”adversar pe măsura” SUA și că nu se pune problema dacă poate avea încredere în Putin, ci dacă se ajunge la un acord asupra temelor discutate.

În ceea ce-l privește pe Putin, acesta folosește summitul ca pe o victorie de imagine, pentru că arată o Rusie la aceeași masă cu cealaltă superputere, validând astfel statutul și influența Kreminului.

Ultimul summit între președinții american și rus a avut loc în vara lui 2018, la Helsink , Vladimir Putin având atunci discuții cu Donald Trump. La acea dată, cei doi lideri au susținut o conferință de presă comună în care Trump l-a susținut pe Putin în ce privește acuzațiile de imixtiune în alegerile americane, respingându-le și dând o lovitură de imagine propriilor servicii de informații americane.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro