Sari direct la conținut

Noua lege a pensiilor ar putea marca și o primă creștere a vârstei de pensionare la femei

HotNews.ro
Noua lege a pensiilor ar putea marca și o primă creștere a vârstei de pensionare la femei

​​Noua lege a pensiilor ar putea marca, odată cu intrarea în vigoare în 2023 cum estimează guvernul, și o primă creștere a vârstei de pensionare la femei.

O nouă lege a pensiilor este unul dintre angajamentele asumate de Guvern prin PNRR. Potrivit documentului, în prezent, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei vârsta standard de pensionare este de 61 de ani și 6 luni și crește eșalonat până în anul 2030, la 63 de ani.

Premierul Florin Cîțu a precizat vineri că noul act normativ urmează să fie aprobat de Guvern în trimestrul II al anului viitor, în Parlament – în trimestrul IV din 2022 şi va intra în vigoare în primul trimestru din anul 2023.

Întrebat dacă în 2023 am putea să avem parte de prima creştere a vârstei de pensionare pentru femei, având în vedere că în PNRR se precizează că aceasta ar urma să crească gradual, Cîţu a spus: „Este posibil”.

Stagiul de cotizare preluat în noua lege a pensiilor

Definiția stagiului de cotizare se regăsește în actuala legislație privind sistemul public de pensii și va fi preluată ca atare și în noua propunere de lege. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați Pentru diverse categorii profesionale există excepții de la regula stagiului complet de cotizare, ce vor fi analizate în perspectiva preluării acestora în noua legislație, conform documentului citat.

Întrebat dacă în privinţa stagiului complet de cotizare, 35 de ani, şi a stagiului minim, 15 ani, aşa cum sunt menţionate şi în PNRR, vor interveni modificări, premierul a spus: „Nu. Acesta este, ce avem în PNRR acum este clar, dar eu vreau să vă spun că reforma pensiilor sau să faci un sistem de pensii sustenabil nu este aşa uşor”.

Noua formulă de calcul a pensiei

Noua lege a pensiilor vine și cu o nouă formulă de calcul, a cărei introducere este asumată de guvern în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Noua formulă de calcul a pensiei va fi bazată de numărul de puncte realizat de beneficiar potrivit principiului contributivității.

Pensiile speciale sunt limitate la nivelul permis de Constituție, se mai arată în PNRR.

„Se încearcă în acest fel corectarea unei mari părți din inechitățile sistemului public de pensii prin eliminarea indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit. Acest aspect poate fi realizat prin noua formulă de calcul a pensiei, formulă care are ca principiu de calcul produsul dintre numărul total de puncte cu valoarea unui indicator de pensie, un mecanism de indexare standard și sustenabil financiar (în locul creșterilor ad-hoc), care ar asigura predictibilitatea pe termen mediu și lung a cheltuielilor cu plata pensiilor, eliminând în acest fel toate cheltuielile aferente reprezentării intereselor statului”, se arată în document.

Potrivit sursei citate, reforma sistemului presupune adoptarea unei noi legi a sistemului public de pensii simultan cu înlocuirea Legii 127/2019, inclusiv eliminând stabilirea unei perioade fixe de contributivitate de 25 de ani.

Noua formulă de calcul a pensiei va intra în vigoare odată cu noua lege a pensiilor a cărei trimitere în Parlament va fi făcută în 2022.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro