VIDEO Klaus Iohannis și Andrzej Duda au discutat despre securitatea regională. Participarea lui Biden la Summitul B9 arată importanța flancului estic al NATO
Președintele Klaus Iohannis și omologul său polonez Andrzej Duda au discutat luni, la Palatul Cotroceni, înaintea summitului statelor NATO de pe flancul estic la care va participa online și președintele SUA Joe Biden, despre securitatea regională, cu accent pe evoluția din Ucraina și Belarus, dar și parcursul european al Rep. Moldova. Cei doi șefi de stat au afirmat că participarea liderului de la Casa Albă la summitul de la București, deși este una virtuală, indică importanța pe care o are flancul estic în arhitectura NATO, mai ales în contextul internațional actual. Iohannis a subliniat că, în ultimii ani, România și Polonia au reușit să mute aceste chestiuni de securitate regională în centrul preocupărilor alianței.
Principalele declarații ale președintelui Iohannis:
- În întrevederea pe care tocmai am încheiat-o, desfăşurată într-o atmosferă foarte deschisă de prietenie, am discutat despre extinderea şi aprofundarea Parteneriatului strategic româno-polon instituit în octombrie 2009 şi reînnoit în 2015.
- M-am bucurat să constat că acest parteneriat strategic a încurajat o dezvoltare susţinută a relaţiilor noastre bilaterale în ultimii ani. Organizarea în a doua parte a acestui an a unei noi şedinţe comune a guvernelor României şi Poloniei la care va fi agreat un nou plan de acţiune al Parteneriatului Strategic pentru perioada 2021-2025 demonstrează încă o dată nivelul excelent al dialogului româno-polonez
- Am convenit cu dl președinte Duda necesitatea consolidării schimburilor comerciale care au depășit 7 mild euro anul trecut în ciuda pandemiei
- Am acordat o atenție deosebită dimeniunii securității, dialogul pe domeniul securității aduce beneficii certe pentru ambele țări, pentru regiunea noastră și pentru NATO
- Am convenit cu domnul preşedinte continuarea contribuţiilor militare pe care România şi Polonia le au fiecare pe teritoriul celeilalte în contextul implementării deciziilor adoptate la Summiturile NATO anterioare
- Țările noastre vor continua să susţină consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, a coeziunii acestuia, precum şi procesul NATO 2030 şi adoptarea unei decizii privind actualizarea Conceptului Strategic aliat la Summitul NATO din iunie. România şi Polonia acordă o atenţie deosebită întăririi rezilienţei NATO, a statelor aliate şi a celor partenere.
- Am abordat în mod firesc și evoluțiile din vecinătatea estică
- Am reiterat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova şi am discutat situaţia îngrijorătoare de securitate din Ucraina şi din jurul Ucrainei, precum şi provocările legate de Belarus.
- Am convenit totodată coordonarea poziţiilor României şi Poloniei în vederea dinamizării şi substanţierii Parteneriatului Estic în perspectiva Summitului preconizat a fi organizat în acest an
Președintele Andrzej Duda:
- Am discutat despre securitatea din regiune. Securitatea cetățenilor din țările noastre este asigurată suplimentar de prezența aliaților, mai ales în aceste vremuri dificile
- Vorbim despre problema din Belarus care îi atinge și pe cetățenii Belarus care sunt de origine poloneză
- Avem cazuri de arestări acolo ale liderilor minorităţii poloneze.
- Situaţia este foarte dificilă, dar avem nesiguranţa în ceea ce priveşte viitorul Belarus, cât şi al celor care locuiesc în această ţară. Ne-am dori foarte mult ca această ţară să meargă către democraţie, ne-am dori foarte mult ca această ţară să devină o ţară pe deplin suverană, ne-am dori ca aceste ambiţii şi aspiraţii ale poporului Belarusului şi ale tuturor cetăţenilor şi locuitorilor săi să se realizeze
- Trebuie să fim şi pregătiţi să reacţionăm la orice pericole care ar putea veni din acea direcţie şi să fim pregătiţi să apărăm Belarus, în cazul în care va fi nevoie de apărarea acestei independenţe.
- Mă bucur foarte mult că la summitul B9 va participa și președintele Joe Biden și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg
- Am discutat despre situația din Ucraina și situația din Rep. Moldova
Despre participarea lui Biden la Summitul B9
Andrzej Duda
- Președintele SUA este în calitate de reprezentant al celui mai mare stat NATO din lume este și cel care coordonează NATO.
- Prezența președintelui SUA și a secretarului general al NATO la summitul B9 arată că este un forum important în cadrul alianței.
- Faptul că participă cei doi subliniează doar suplimentar că situația din această parte merită să fie privită cu atenție, atât situația din Belarus, cât și parcursul Ucrainei în NATO.
- Aceste chestiuni este bine să fie discutate astăzi și vor fi discutate la summitul NATO de la Bruxelles. Acest format i-a impresionat pe aliații noștri și arată faptul că noi, statele din est, suntem foarte serioși.
Klaus Iohannis
- Pot să spun că sunt foarte bucuros că atât președintele Statelor Unite ale Americi, domnul Joe Biden, cât și secretarul general NATO, domnul Stoltenberg au acceptat invitația mea de a ni se alătura în discuțiile formatului B9.
- Pentru noi, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii și apartenența la NATO sunt esența securității noastre naționale și, în consecință, locul Președintelui Statelor Unite și a Secretarului general NATO în aceste discuții sunt naturale și de aceea cred că este un format care este foarte important pentru NATO, un format care este foarte important pentru România și este foarte important pentru Polonia.
- Evident, că vom discuta în acest format chestiunile legate de Ucraina, Flancul Estic, problemele specifice de pe Flancul Estic sunt temele prioritare despre care discutăm în cadrul B9, împreună cu, evident, pozițiile pe care le vom adopta în cadrul Summitului NATO.
- Este un lucru binecunoscut, sper, că, începând de la Summitul din 2016, ne-am implicat foarte mult și eu, și dl președinte Duda, pentru a produce o schimbare de atitudine în NATO față de Flancul Estic; și am reușit.
- Avem, între timp, abordări specifice NATO pentru Flancul Estic, avem diferite forțe înaintate, avem forțe de intervenție, forțe de intervenție rapidă, avem o întreagă strategie NATO pentru zona Mării Negre, ceea ce înainte nu a existat sub această formă și avem împreună formatul B9, care a venit în Summiturile NATO și am convins pe aliații noștri că aceste chestiuni sunt importante nu doar pentru noi, ci sunt importante pentru întreaga alianță NATO.
- În continuare noi ne implicăm foarte mult pentru a crește reziliența noastră pe Flancul Estic și pentru a crește efectul de descurajare al oricăror acțiuni îndreptate împotriva noastră.
- În acest fel vom continua să întărim NATO ca alianță, vom garanta securitatea națiunilor statelor noastre pe Flancul Estic și vom fi în situația să jucăm împreună un rol foarte important în această regiune.
- Formatul B9 și prezența președintelui SUA astăzi în discuții și a secretarului general NATO în discuția de astăzi din B9 arată nu doar că am reușit să povestim despre aceste chestiuni, ci am reușit să le mutăm în centrul atenție NATO și împreună cu aliații noștri să creștem reziliența și postura de descurajare a noastră, a NATO, pe Flancul Estic.
Iohannis l-a primit luni dimineață, la Palatul Cotroceni, pe omologul său polonez Andrzej Duda. Cei doi au avut convorbiri tête-à-tête. Vizita preşedintelui polonez, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis, are loc în contextul Summitului Formatului București (B9) care reunește statele NATO de pe flancul estic.
La lucrările summitului care vor fi deschise la ora 16.00, va participa online și președintele SUA Joe Biden, dar și secretarul de stat american Antony Blinken. De asemenea, va participa secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și șefii de stat din Europa de est.
Convorbirile tête-à-tête au fost urmate de convorbiri oficiale. La ora 16.00 va avea loc Summitul Formatului București (B9).
În cursul serii, la ora 18.15, cei doi șefi de stat vor susține o nouă declarație de presă. Vizita președintelui polonez va continua și marți, pe agendă figurând participarea, alături de președintele Klaus Iohannis, la exercițiul militar multinațional „Justice Sword 21”, eveniment care va avea loc în județul Galați. (Articol actualizat)