Integritate cu carnet de partid. Cum se spală pe mâini de dosarele penale conducerile partidelor: „Nu urmăresc presa zilele astea”
Autosuspendarea din funcțiile deținute în partid a devenit o practică uzuală pentru politicienii care au probleme în justiție, dar care nu vor să renunțe definitiv la avantajele funcțiilor publice pe care le dețin. Ultimele doua cazuri, cele ale liderilor PNL de Iași Mihai Chirică și Costel Alexe sunt cele mai recente exemple. Tactica nu este însă nouă și social-democrații au folosit-o la nevoie. Fie că sunt liberali sau social-democrați, liderii cu probleme în justiție au găsit înțelegere din partea șefilor de partide Ludovic Orban și, respectiv, Marcel Ciolacu.
Ce politicieni s-au folosit de autosuspendare și cum au motivat liderii de partid susținerea lor. PSD – studiu de caz
Nu mai târziu de anul trecut liderul PSD și fostul primar al sectorului 1, Dan Tudorache, a fost acuzat de procurorii DNA de complicitate la trafic de influență și spălare de bani. Acesta a devenit inculpat într-un dosar de corupție, iar pe numele său s-a fixat o cauțiune de un milion de euro, pe care acesta a plătit-o.
Totul s-a desfășurat în plină campanie electorală, iar Dan Tudorache candida pentru un mandat de deputat din partea PSD. Tudorache a anunțat public că s-a autosuspendat din partid, iar conducerea PSD, prin vocea lui Marcel Ciolacu, a susținut că mandatul acestuia de parlamentar nu o să fie validat.
„Faptul că s-a autosuspendat implică automat faptul că îşi va pierde mandatul de parlamentar”, a anuțat la vremea respectivă președintele PSD.
La nivel statutar, PSD avea un articol care prevedea autosuspendarea din funcții dar, pe hârtie, real acest lucru nu a fost validat niciodată, dovada a fost că Dan Tudorache a participat la alegerile parlamentare din 2020 și a și câștigat un mandat de deputat PSD.
Mai exact, după finalizarea alegerilor parlamentare, Dan Tudorache a fost ales deputat, dar atunci când trebuia îndeplinită procedura de validare oficială a mandatelor de deputați, PSD ar fi trebuit să ceară explicit ca mandatul acestuia să nu fie validat, deoarece acesta nu mai este membru PSD.
Discuția lămuritoare n-a mai avut loc iar, Tudorache este deputat PSD cu drepturi de pline și cu imunitate până în 2025 când îi expiră mandatul.
PNL preia tactica și atitudinea
Primul caz înregistrat la PNL a fost cel al deputatului și președintelui PNL Neamț, Mugurel Corneliu Cozmanciuc. Acesta a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență, la începutul anului. Cozmaciuc ar fi cerut, potrivit procurorilor, în 2019, 500.000 de lei de la un om de afaceri pentru a interveni pe lângă ministrul Mediului la acea dată, Costel Alexe, pentru numirea directorului general al Administrației Naționale „Apele Române”.
La vremea respectivă deputatul PNL se declară surprins de anunțul DNA și-și susținea nevinovăția într-o postare pe Facebook.
La o lună după trimiterea în judecată, deputatul Mugur Cozmanciuc s-a autosuspendat din funcţia de preşedinte al PNL Neamţ, decizia survenind la ceva timp după ce DNA a anunţat că l-a trimis în judecată într-un dosar de trafic de influenţă.
“Decizia de autosuspendare din funcția de președinte a lui Mugur Cozmanciuc este una demnă și cât se poate de firească. Este un gest de normalitate și m-aș bucura să văd asemenea gesturi și la alte formațiuni, la alți lideri politici. Poate că, atunci, politica românească ar arăta altfel, iar oamenii s-ar uita cu mai multă încredere la politicieni. Nu pot să nu remarc că astfel de decizii le-ați văzut în ultimii ani doar la liberali, pentru că doar PNL a retras sprijinul politic unor membri care au fost bănuiți de anumite ilegalități, sau membrii noștri și-au dat singuri demisiase arată într-un comunicat de presă al organizației județene.
Reamintim că în statutul PNL există sancțiuni care sunt aplicate de către conducerea partidului și care constau în opțiunea de retragere a sprijinului politic, dar și ce de a fi suspendat din toate funcțiile politice pe care le deține un membru PNL în cazul problemelor cu justiția.
Opțiunea de autosuspendare din partid a unui membru se regăsește în statutul PNL doar în cazul în care funcția politică este incompatibilă cu cea de demnitate publică. Mai multe detalii în linkul de mai jos.
În acest context și Mihai Chirică și Costel Alexe, ambii cu probleme în justiție au preferat tactica autosuspendării din funcțiile politice deținute în partid.
În tot acest context autosuspendarea nu are nicio valoare juridică, ci este doar un simbolică. Prima reacție a președintelui PNL pe situația celor doi a fost de a valida acțiunea acestora de a se autosuspenda din funcțiile politice.
- Ludovic Orban :”Vom lua act în prima şedinţă în Biroul Politic de suspendarea din toate funcţiile din partid până la finalizarea procesului. PNL a fost întotdeauna un partid care a ţinut la criteriul integrităţii, a susţinut justiţia, sigur, respectând şi principiul nevinovăţiei, pentru că doar o instanţă poate să hotărască dacă cineva este vinovat. Trebuie să fac precizarea despre domnul Costel Alexe că abia astăzi s-a anunţat începerea efectivă a urmăririi penale şi statutul de inculpat. Până acum domnul Alexe a avut statutul de suspect, din cauza asta nu s-a luat nicio decizie legată de el”.
Ce spun liderii PNL și PSD despre tactica autosuspendării din partid
- Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL: „Eu sunt cu Biserica, trei zile de acum încolo mă duc la biserică și nu vreau să fac declarații. Eu sunt foarte credincios, de marți putem vorbi pe subiect. Vreau să sa stau exclusiv cu biserica și credința. Este cea mai frumoasă slujbă azi, mâine mă duc la prohod. De marți dimineață voi da toate declarațiile posibile până atunci aparțin Bisericii și familiei. Tot ce spune președintele României este lege pentru noi, cea mai mare parte și cea mai responsabilă din PNL. Deci vom ține cont 100% de cele declarate de președintele Klaus Iohannis”.
- Violeta Alexandru, vicepreședinte: „Nu este subiectul meu, eu nu am treabă cu liderul de la Iași. Eu nu sunt lider național. Nu vreau să comenteze subiectul ,eu am treabă la PNL București. Chiar nu e cazul sa mă exprim eu pe acest subiect. „
- Florin Roman, vicepreședinte PNL: „Nu urmăresc presa zilele astea, încerc să-mi văd de sărbătorile de Paște . Există pe statutul vechi această procedură de autosuspendare când ești în conflict de interese, în incompatibilitate. Vom clarifica situația în prima ședință și vom lua decizia în consecință cu statut partidului. Trebuie să discutăm în interiorul partidului și apoi facem publică decizia”. .
- Lucian Romașcanu PSD:” La noi, în cazul domnului Tudorache a permis statutul autosuspendarea. Din nefericire a fost o excepție pentru dânsul și din fericire pentru PSD, în actuala legislatură, listele PSD sunt extrem de bine și atent făcute. Domnul Tudorache reprezinta doar o neplăcută excepție. Credeți-mă s-au studiat toate variantele pentru domnul Tudorache. PSD are o destinație clară o Românie fără corupție iar PSD susține acest lucru și repet, cu o singură excepție, a domnului Tudorache nu veți găsi probleme.
- Puterea corupe, dar se pare și opoziția corupe pentru că se pare că unii dintre ei au avut și înainte probleme înainte să fie la putere. În mod normal fiind într-o funcție administrativă importantă trebuia să existe o demisie cu totul din funcție pentru că acuzațiile sunt legate de exercitarea puterii și nu de altceva dar autosuspendare este un fel de a pune batista pe țambal”.