Sari direct la conținut

Rezervele Comisiei Europene față de PNRR-ul propus de România. Orban: Vom dezbate în Coaliție

HotNews.ro
Rezervele Comisiei Europene față de PNRR-ul propus de România. Orban: Vom dezbate în Coaliție

Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) propus de România a ridicat o serie de obiecții din partea Comisiei Europene. Rezervele, a precizat liderul PNL Ludovic Orban, s-au referit la proiectele privind sistemul de irigații sau cel energie.

„Este un document care este supus îmbunătăţirii şi urmează să dezbatem în coaliţie şi la nivel guvernamental îmbunătăţirea acestui plan naţional, astfel încât să corespundă exigenţelor Comisiei Europene”, a spus el.

Orban despre rezervele Comisiei Europene:

  • Sunt discuţii legate de cele 600 de milioane pe care noi ne-am propus să le alocăm pentru înfiinţarea de distribuţii de gaz, unde au existat discuţii tehnice care trebuie clarificate privitoare la utilizarea hidrogenului în aceste reţele de gaz, chestiuni tehnice care pot fi soluţionate.
  • În privinţa legată de investiţiile în sistemele de irigaţii, anul trecut am avut secetă şi am văzut ce înseamnă vulnerabilitatea agriculturii româneşti la astfel de situaţii extreme. Ne-am confruntat cu secetă şi este evident pentru oricine că este necesar să facem investiţii în sistemul de management al apei, care cuprinde nu numai irigaţiile, cuprinde desecări, drenaje şi alte investiţii care sunt necesare.
  • Problema este să convingem la nivelul Comisiei Europene că aceste proiecte tehnice pe care le utilizăm nu afectează mediul, ci dimpotrivă, au un efect favorabil asupra mediului, plus ele sunt legate de un obiectiv foarte important, securitatea alimentară, care trebuie asigurată chiar în condiţiile în care schimbările climatice pot să afecteze producţiile agricole.

Liderul PNL s-a declarat convins că ministrul Cristian Ghinea a încercat să susţină PNNR în forma propusă la Bruxelles.

„Nu am îndoieli legate de acest subiect şi probabil a fost confruntat cu anumite situaţii în care poate era nevoie de o fundamentare tehnică mai bună pe anumite propuneri de proiecte pe care noi le-am introdus acolo. Sunt şi alte puncte unde Comisia Europeană manifestă un punct de vedere critic sau manifestă o oarecare opoziţie. (…) Părerea mea este că oricând are nevoie de suportul tehnic al vreunui minister, orice minister este gata să asigure acest suport tehnic suplimentar în negociere”, a mai afirmat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro