Șefii TVR și ai SRTV la un pas de a fi demiși / Comisiile de cultură au respins rapoartele de activitate ale celor două instituții / Bulai: USR propune un fost jurnalist BBC pentru interimatul la Radioul public
Comisiile parlamentare pentru cultură au respins, joi, rapoartele de activitate ale Televiziunii publice pe anii 2017, 2018 şi 2019. Cu 13 voturi ‘pentru’ şi 7 ‘împotrivă’, deputații și senatorii au respins activitatea celor două instituții. Rapoartele vor fi supuse la vot, săptămâna viitoare, în plenul comun iar după ce vor fi aprobate de parlamentari, conducerea TVR și a radioului public vor fi demise.
„Se va supune votului plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor acest raport (al comisiilor de cultură -n.r.) de respingere a acestor rapoarte de activitate (ale Televiziunii şi Radioului public – n.r.). Atunci de facto conducerea va fi eliberată din funcţie, CA dizolvându-se şi atunci Parlamentul are prerogativa de a numi interimari. Eu sper să fie o perioadă cât mai scurtă, poate să varieze undeva între două luni, trei luni şi 6 luni. Sunt foarte multe nume competente care ar putea să ocupe aceste poziţii. La momentul oportun, reprezentanţii coaliţiei vor face publice aceste nume. Nu au fost discutate nume în acest moment pentru aceste poziţii în coaliţie”, a afirmat Bulai, după şedinţa comisiilor parlamentare de cultură.
Bulai a menţionat că USR îl propune pe Liviu Popescu, fost jurnalist BBC, pentru a ocupa interimar funcţia de preşedinte-director general la Radioul public, precizând că nu s-a luat nicio decizie în coaliţie.
„Noi credem că un jurnalist foarte bun cu experienţă foarte bună şi solidă la BBC, un domn pe nume Liviu Popescu este o variantă foarte bună pentru a ocupa acest interimat, această propunere din partea USR. (…) Nu are nicio conexiune de tipul celui la care am asistat acum, de fost parlamentar, politician sau membru de partid. Nu este o variantă agreată în coaliţie. Partidul meu are o propunere, nici măcar Alianţa din care fac parte, este o propune din partea USR”, a mai spus Iulian Bulai.
În debutul dezbaterilor din comsiile de specialitate, senatorul PSD Lucian Romaşcanu a cerut ca odată cu aceste rapoarte ar trebui să fie discutat şi raportul pe 2020, care a fost depus.
„Dezbaterile sunt pe rapoartele pe 3 ani. Există şi raportul pe 2020. În mod normal, aceste rapoarte trebuie dezbătute împreună, altfel vom fi în situaţie imposibilă. În ceea ce priveşte rapoartele din anii anteriori, dacă picaţi toate rapoartele, va fi o situaţie legală ambiguă. Dacă un raport pe un an anterior va fi picat se poate găsi o cale de atac pe actele adoptate anterior de Consiliul de Administraţie”, a spus Romaşcanu.
În replică preşedintele Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaţilor, Iulian Bulai, a precizat că cele două comisii nu au fost sesizate de Birourile permanente reunite cu privire la raportul pe 2020.
După respingerea rapoartelor, preşedintele-director general al SRTv, Doinea Gradea, a afirmat că acest vot este „o palmă” dată profesioniştilor din Televiziunea română.
„Respingerea rapoartelor este o palmă dată profesioniștilor din TVR, care au suferit destule palme în trecut. Această discuție e un simulacru. Schimbați conducerea cu alta care corespunde actualei majorități parlamentare”, a spus Doina Gradea în apărarea sa. Ea a vorbit despre obiectivitatea televiziuniii publice, care critică Puterea și Opoziția.
Deputatul PNL, Gigel Știrbu a criticat dur activitatea Doine Gradea.
„Vă aduc aminte celebra întâmplare cu jurnalista cap de porc, vă aduc aminte că a trebuit să scăpați de Dragoș Pătraru pentru că-l ataca pe Liviu Dragnea. Vă aduc aminte de jignirile aduse jurnalistei care o agasa pe doamna Firea cu întrebările ei. Laudatio care i se aducea lui Liviu Dragnea la Viața Satului. Vă aduc aminte că ați transformat principala emisiune din prime-time a TVR într-o hazna. La ora 9, pe televiziunea publică plătită din banii cetățenilor, timp de trei ani se face o politică partizană deșănțată”, a spus Gigel Știrbu în cadrul dezbaterilor.
Rapoartele urmează să fie supune dezbaterii plenului reunit al Parlamentului. Dacă ele vor fi respinse, va fi numit un interimar la conducerea Televiziunii publice, a precizat preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, Iulian Bulai.
De altfel, la nivelul Coaliției s-a decis ca votul de respingere a activității TVR și SRTV să fie dat săptămâna viitoare și să fie propusă o conducere interimară pentru cele dpuă instituții publice.