Sari direct la conținut

Episcopii africani sunt un „caz special” când vine vorba de binecuvântările pentru cuplurile de același sex, spune Papa Francisc

HotNews.ro
Papa Francisc, Foto: Alessandra Tarantino / AP / Profimedia
Papa Francisc, Foto: Alessandra Tarantino / AP / Profimedia

Papa Francisc a declarat, într-un interviu publicat luni, că este încrezător că cei care au criticat decizia sa de a permite binecuvântarea cuplurilor de același sex vor înțelege în cele din urmă hotărârea, cu excepția episcopilor africani, care reprezintă „un caz special”, informează Reuters.

Luna trecută, Papa Francisc a aprobat o hotărâre potrivit căreia preoţii pot oficia binecuvântări ale cuplurilor de acelaşi sex în anumite condiţii şi atâta timp cât binecuvântările nu sunt asemănătoare căsătoriei şi nu fac parte din ritualurile sau liturghiile obişnuite ale Bisericii, decizie care a provocat dezbateri ample în Biserica Catolică, rezistența deosebit de puternică venind din partea episcopilor africani.

„Cei care protestează vehement aparțin unor grupuri ideologice mici”, a declarat Suveranul Pontif pentru ziarul italian La Stampa. „Un caz special sunt africanii: pentru ei homosexualitatea este ceva „rău” din punct de vedere cultural, nu o tolerează”.

„Dar, în general, am încredere că, treptat, toată lumea va fi liniștită de spiritul declarației „Fiducia Supplicans” a Dicasterului pentru Doctrina Credinței: ea are ca scop să includă, nu să dezbine”, a continuat Papa Francisc.

Încă de săptămâna trecută, Suveranul Pontif a părut să recunoască împotrivirea pe care documentul a declanșat-o, în special în Africa, unde episcopii l-au respins efectiv, iar în unele țări relațiile între persoane de același sex poate duce la închisoare sau chiar la pedeapsa cu moartea.

El a spus că atunci când sunt date binecuvântările, preoții ar trebui „să țină cont în mod natural de context, de sensibilități, de locurile în care se trăiește și de cele mai potrivite moduri de a face acest lucru”.

În interviul acordat cotidianului La Stampa, Papa Francisc a confirmat că îl va primi la Vatican pe președintele Argentinei, Javier Milei, pe 11 februarie, și că o vizită în cele din urmă în țara sa natală este o posibilitate.

El a precizat că agenda sa pentru 2024 include în prezent călătorii în Belgia, Timorul de Est, Papua Noua Guinee și Indonezia.

Vorbind despre starea sa de sănătate, care a primit câteva lovituri în ultimii ani, cu spitalizări, probleme de mobilitate și călătorii sau evenimente anulate, Papa Francis, în vârstă de 87 de ani a spus: „există unele dureri, dar este mai bine acum, sunt bine”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro