VIDEO Valeriu Gheorghiță: Decizia de a continua vaccinarea cu AstraZeneca, una dintre cele mai dificile pe care a trebuit să le luăm. Să spunem stop ar fi fost cea mai ușoară decizie
Decizia luată ieri de România, de a contiua, în acest moment, vaccinarea cu vaccinul produs de AstraZeneca, „a fost una dintre cele mai dificile pe care a trebuit să le luăm”, a declarat marți coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. „Să spunem stop ar fi fost cea mai ușoară decizie, dar a trebuit să punem în balanță beneficiile vaccinării și faptul că mulți oameni se infectează și ajung la spital, la Terapie Intensivă”, spune Valeriu Gheorghiță.
„Mai multe țări au decis suspendarea vaccinării cu un lot de vaccin AstraZeneca sau suspendarea completă a vaccinării cu acest vaccin. Sunt 13 state la nivel european care au decis suspendarea unui singur lot, 7 care au decis continuarea și 15 state au decis suspendarea totală a vaccinării cu AstraZeneca. De asemenea, Marea Britanie, Canada și Australia au decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca. România a decis continuarea, la acest moment, a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului și față de care Agenția Europeană a Medicamentului și-a menținut recomandarea – beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile. Astăzi, Agenția Europeană a Medicamentului reevaluează toate datele și vom avea joi o concluzie”, afirmă Valeriu Gheorghiță.
- De ce a decis România să continue vaccinarea cu AstraZeneca
Una din recomandările ferme ale lui Valeriu Gheorghiță către populație este aceea de a continua monitorizarea și raportarea cât mai minuțioasă a tuturor reacțiilor adverse după vaccinare.
În ultimele 24 de ore, 33.000 de persoane au anulat programările pentru vaccinarea cu AstraZeneca, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Valeriu Gheorghiță a admis că este normal ca oamenii să își pună întrebări sau să aștepte noi evoluții pentru a lua o decizie în legătură cu acest vaccin.
Primele 6.000 de persoane din etapa a III-a s-au vaccinat ieri, fiind vorba despre persoane din localități cu rată mare de transmitere a SARS-CoV2, a anunțat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
Listele de așteptare în platforma de programare pentru etapa a III-a vor rămâne deschise pe toată durata campaniei de vaccinare, spune Valeriu Gheorghiță.
La nivel național există peste 800 de centre de vaccinare, cu peste 1.000 de fluxuri de vaccinare. În perioada următoare vor fi deschise noi centre de vaccinare, în special în localitățile cu rată mare de transmitere. Peste 50 de noi cabinete de vaccinare vor fi deschise în București.
„Mai multe țări au decis suspendarea vaccinării cu un loc de vaccin AstraZeneca sau suspendarea completă a vaccinării cu acest vaccin. România a decis continuarea, la acest moment, a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului și față de care Agenția Europeană a Medicamentului și-a menținut recomandarea – beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile. Astăzi, Agenția Europeană a Medicamentului reevaluează toate datele și vom avea joi o concluzie”, afirmă Valeriu Gheorghiță.
„Decizia de a continua vaccinarea cu AstraZeneca a fost una dintre cele mai dificile pe care a trebuit să le luăm. Să spunem stop ar fi fost cea mai ușoară decizie, dar a trebuit să punem în balanță beneficiile vaccinării și faptul că mulți oameni se infectează și ajung la spital”, spune Valeriu Gheorghiță.
„Analiza pe 16 milioane de persoane a arătat 37 de evenimente trombotice, din care 22 de embolie pulmonară. Există un caz de tromboză la 1 milion de persoane vaccinate”, spune Valeriu Gheorghiță. „Cred că trebuie să acordăm credit Agenției Europene a Medicamentului, care a precizat ieri că nu există la acest moment date care să facă o legătură de cauzalitate între aceste evenimente trombotice și vaccinare”, este mesajul coordonatorului campaniei naționale de vaccinare.
În plus, numărul persoanelor care s-au retras sau nu s-au prezentat în ultimele zile la vaccinarea cu AstraZeneca este mai mic decât al celor care s-au programat la vaccinarea cu acest ser, mai spune Valeriu Gheorghiță.
- Câți „esențiali” s-au vaccinat
25% din totalul populației vaccinate în etapa a doua sunt persoane din categoria personalului esențial.
În centrele din rețeaua MApN au fost vaccinați 2,7% dintre cei care s-au vaccinat de la debutul campaniei de vaccinare – peste 40.000 de persoane.
96 de echipe mobile se află în teren pentru a vaccina persoane care nu se pot deplasa, persoane dependente de dializă sau persoane fără adăpost.
România a recepționat, până la data de 15 martie, 3.234.000 de doze de vaccin, dintre care 2.210.000 au fost administrate, a anunțat Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 și secretar de stat în Ministerul Sănătății.
- Câte vaccinuri ajung în România în a doua jumătate a lunii martie și în luna aprilie
Ce vaccinuri mai ajung în România în luna martie:
Pfizer
În următoarele două săptămâni, numărul dozelor este suplimentat cu câte 120.000. România urma să primească 240.000 de doze săptămâna viitoare și va primi, în plus față de acestea, încă 120.000. La fel și peste două săptămâni. Totalul dozelor de Pfizer pentru luna martie: 1.112.000 de doze.
Moderna
162.000 de doze săptămâna viitoare
AstraZeneca
155.000 de doze urma să mai primim săptămâna aceasta, dar vom primi doar 43.000 de doze.
Săptămâna viitoare primim 48.000 de doze, cu 330.000 mai puțin decât era programat.
Supliment de 14.000 în ultima săptămână
Total martie: 2.212.734 de doze.
Ce vaccinuri ajung în România în luna aprilie:
Pfizer – câte 511.290 primele 3 săptămâni
Ultima săptămână – 512.000 de doze
Peste 2,5 milioane de doze în total
Moderna – livrări la două săptămâni
242.000 de doze minim
AstraZeneca – livrări săptămânale
3.175.000 de doze
830.000 de doze suplimentare de vaccin Pfizer vor reveni României în trimestrul al doilea.
Prima tranșă de vaccin Johnson&Johnson – al patrulea vaccin împotriva COVID-19 care a primit autorizare de punere pe piață în Uniunea Europeană – acesta va ajunge în România în a doua jumătate a lunii aprilie, spune Valeriu Gheorghiță. Prima tranșă va fi una simbolică, de câteva zeci de mii de doze.
România ocupă locul 6 la nivel european și poziția 23 la nivel global în ceea ce privește numărul de vaccinuri administrate.
Campania de vaccinare nu este în pericol, în acest moment, din cauza întârzierilor înregistrate la plata personalului din centrele de vaccinare, spune coordonatorul campaniei.