Agenția Europeană pentru Medicamente începe evaluarea terapiilor pe bază de anticorpi de sinteză ale companiilor Lilly și Regeneron
Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat joi că va începe evaluarea datelor companiilor americane Eli Lilly și Regeneron privind terapia bazată pe combinația de anticorpi de sinteză în tratarea pacienților Covid-19, relatează Reuters.
Vor avea loc două evaluări separate pentru a vedea dacă pacienții cu Covid-19, care au nevoie de oxigen și sunt persoane cu risc ridicat ca starea lor să se înrăutățească, pot fi tratați cu aceste terapii, a spus Agenția Europeană pentru Medicamente.
Cocktailul de casirivimab și imdevimab de la Regeneron a fost autorizat pentru folosirea de urgență în SUA în noiembrie și a fost administrat fostului președinte american Donald Trump.
„Bamlanivimab și etesevimab, împreună, au potențialul de a fi un tratament important, reducând în mod semnificativ spitalizările și decesul la pacienții Covid cu risc crescut”, a declarat șeful științific al grupului, Daniel Skovronsky.
Rezultatele înseamnă că testele clinice de fază 3 la care au participat 1.035 de persoane și-a atins obiectivul principal. Studiul și-a îndeplinit obiectivele secundare de reducere a încărcăturii virale la pacienți și a timpului de recuperare al acestora.
Pacienții au primit fie placebo, fie combinația bamlanivimab-etesevimab, ambii anticorpi, câte 2,8 grame fiecare. Unsprezece spitalizări au fost înregistrate în rândul pacienților care au primit tratament sau 2,1% din acest grup. Printre cei care au primit un placebo, au existat 36 de decese sau spitalizări, sau 7% din acest grup.
Prin urmare, tratamentul reprezintă o reducere a riscului de 70%. Rezultatul este suficient de semnificativ din punct de vedere statistic pentru a însemna că este puțin probabil să se datoreze întâmplării.
Zece decese au fost înregistrate în total, toate în cadrul grupului care a luat un placebo. Niciun deces nu a survenit la persoanele care au luat tratamentul.
Compania farmaceutică a spus că va continua să studieze tratamentul într-un alt studiu pentru a vedea dacă o doză mai mică produce același efect.
Acești anticorpi sunt o versiune fabricată în laborator a sistemului imunitar al corpului uman.
Mai mulți oameni de știință au salutat potențialul tratament împotriva Covid, iar Lilly, cât și compania de biotehnologie Regeneron au primit autorizații de utilizare de urgență pentru tratamentele lor.
Dar adoptarea unui astfel de tratament e limitată în Statele Unite de mai mulți factori, inclusiv lipsa de interes a pacienților, precum și lipsa de personal și capacitatea logistică a spitalelor de a le administra.
În comunicatul său de presă, Lilly recunoaște unele dintre aceste dificultăți.
„Lilly a primit feedback de la asistenți medicali și medici (…) cu privire la complexitatea și timpul necesar pentru pregătirea și administrarea” tratamentului, a spus Lilly, adăugând că lucrează cu autoritățile sanitare din SUA pentru a putea reduce timpul de administrare intravenoasă de la 60 la 16 minute.
Citește și:Coronavirus: Tratamentul lăudat de Trump, în curând utilizat în Germania