INTERVIU Campania de vaccinare, prin ochii medicului devenit celebru după ce a convins toți părinții din localitatea lui să-și vaccineze copiii: E și o veste extraordinar de bună în faptul că lumea se plânge că nu se poate programa
În faptul că lumea se plânge că nu se poate programa la vaccinare, deoarece în București și în multe orașe mari din țară nu mai sunt momentan locuri libere, până la sosirea de noi tranșe de vaccinuri, este și „o veste extraordinar de bună”, afirmă, într-un interviu acordat HotNews.ro, Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei. Gindrovel Dumitra este medic de familie în comuna Sadova din Dolj și a devenit cunoscut după ce i-a convins pe toți părinții din localitatea lui să își vaccineze copiii, în plină epidemie de rujeolă.
„Pare cinic, dar nu poate decât să ne bucure”
Gindrovel Dumitra spune că îmbulzeala de pe platforma de programări pentru vaccinare și epuizarea locurilor disponibile până în acest moment în multe orașe este „vestea pe care trebuia să o așteptăm”: „Pare cinic, dar acest lucru înseamnă că, raportat la numărul de doze pe care îl avem disponibil în acest moment, există o mare așteptare din partea populației în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19, ceea ce nu poate decât să mă bucure.”
Niciun loc liber în București
Gindrovel Dumitra admite că toți ne-am dori să ne putem programa cât mai rapid la vaccinare și să existe locuri cât mai repede, „pentru a scăpa de nebunia aceasta”.
El amintește însă că „avem un vaccin care de abia ce a fost produs, care are încă probleme de livrare în țările Uniunii Europene – vedem că există o întârziere în acest moment din partea vaccinului Pfizer – și să sperăm că capacitățile de producție vor putea să compenseze și vor putea să acopere așteptările oamenilor. Dar, în acest moment, vaccinăm într-un ritm pe care ni-l impune stocul disponibil.”
Biscuiți vs. vaccinuri
De ce sunt întârzieri la sosirea tranșelor de vaccin și de ce nu avem deocamdată suficiente doze pentru toată lumea? Sunt întrebări aflate pe buzele tuturor în aceste zile.
Chiar și pentru a produce biscuiți „ai nevoie de o linie de producție pe care trebuie să o fabrici, ai nevoie de o capacitate de distribuție. Ai făcut biscuiții în fabrică, dar după aceea durează până să ajungă în magazine. Pentru asta trebuie o flotă”, subliniază medicul Gindrovel Dumitra.
În privința producției și distribuției vaccinurilor, lucrurile stau și mai complicat, chiar dacă în cazul vaccinului pe bază de ARN mesager există avantajul că el poate fi produs într-un timp mai scurt decât vaccinurile clasice: „Cu toate acestea, vorbim despre o așteptare la nivel mondial: practic, vaccinul împotriva COVID-19, în acest moment, nu este ochiul diavolului, așa cum vor să îl prezinte unii, ci reprezintă o prăjiturică pe care o așteaptă foarte multă lume de foarte multă vreme. De fapt, nici prăjiturică, el este o centură de siguranță, îi putem spune așa. Pentru că efectiv despre asta vorbim în acest moment.”
Faptul că acest vaccin există – „un lucru extraordinar”
Gindrovel Dumitra subliniază că faptul în sine că, la un an de la izbucnirea pandemiei, acest vaccin există este „un lucru extraordinar de bun”. La fel și faptul că România a început campania de vaccinare, fiind, practic, printre primele țări din lume care au avut acces la vaccin.
„Vedem clar și în clasamentele făcute de Uniunea Europeană în ceea ce privește administrarea acestui vaccin că România se află pe unul dintre locurile fruntașe, atât raportat la populație, cât și raportat la numărul de doze, iar alte state, precum Republica Moldova, Ucraina sau Japonia, în acest moment nu au acces la acest vaccin. Ele nu au putut începe campania de vaccinare din cauză că nu au acces la vaccin. România a fost printre primele țări din lume care au avut acces la vaccin, datorită apartenenței la Uniunea Europeană”, arată medicul.
Mesaj pentru nehotărâți și sceptici: „Să se răzgândească cât mai repede!”
L-am întrebat pe medicul Gindrovel Dumitra ce le-ar spune nehotărâților și celor care nu vor să facă vaccinul împotriva COVID-19, dacă s-ar afla față în față cu ei: „Aș fi tentat să le spun nehotărâților și celor care nu vor să facă vaccinul că ar fi bine să se răzgândească cât mai repede”, vine răspunsul.
„E bine să se răzgândească, nu încape discuție. Dar acest ‘cât mai repede’ are această nuanță, în ceea ce privește capacitatea de a se putea programa și, mai departe, să fie vaccinați”, adaugă el.
Antivacciniști / Foto: PressOne-INQUAM
În acest moment avem deja aproape un milion de persoane care s-au programat pentru vaccinare, amintește Gindrovel Dumitra. „Practic, orizontul de așteptare pentru vaccinarea acestui milion de persoane, raportat la stocurile care se prefigurează pentru țările Uniunii Europene, se întinde către finalul lunii martie – începutul lunii aprilie. În acest moment există un număr semnificativ de persoane care deja sunt programate și așteaptă să fie vaccinate, iar cei care sunt nehotărâți vor avea suficient timp să vadă aceste persoane care se vor vaccina și să se convingă de faptul că vorbim despre un vaccin sigur și eficace.”