Sari direct la conținut

Ultima salvă de critici la adresa Chinei din partea administraţiei Trump. Directorul serviciului de informaţii al SUA: China, "cea mai mare ameninţare pentru democraţie"

HotNews.ro
John Ratcliffe, Foto: Wikipedia
John Ratcliffe, Foto: Wikipedia

Directorul serviciului naţional de informaţii al SUA (Director of National Intelligence /DNI/), John Ratcliffe, şi-a intensificat criticile la adresa Beijingului, calificând China drept „cea mai mare ameninţare pentru democraţie şi libertate în lume după cel de-al Doilea Război Mondial”, care ar tinde spre o dominaţie globală, relatează AFP şi Reuters.

„Informaţiile serviciilor noastre sunt clare: Beijingul intenţionează să domine SUA şi restul planetei pe plan economic, militar şi tehnologic”, a susținut Ratcliffe, într-un articol de opinie publicat pe site-ul Wall Street Journal.

John Ratcliffe, fost congresman republican numit de Trump în funcţia de şef al DNI în primăvara trecută, consideră China drept „cea mai mare ameninţare pentru America astăzi şi cea mai mare ameninţare la adresa libertăţii şi democraţiei în lume după cel de-al Doilea Război Mondial” (1939-1945).

El a declarat că a redirecţionat resurse din bugetul federal anual de 85 miliarde de dolari alocat serviciilor de informaţii pentru a pune mai mult accent pe China.

Potrivit acestuia, abordarea spionajului economic al Chinei se bazează pe trei componente: „Jaf, copiere şi înlocuire!”.

Această strategie este ca entităţile chineze să fure proprietatea intelectuală a companiilor americane, să o copieze şi apoi să înlocuiască companiile americane pe piaţa globală, susţine el.

În articolul său, Ratcliffe a menţionat de asemenea operaţiuni în cursul cărora agenţi chinezi au recurs la presiuni economice pentru a influenţa sau compromite parlamentarii americani.

„Serviciile noastre de informaţii arată că Beijingul desfăşoară cu regularitate acest tip de operaţiuni de influenţă în SUA”, susţine el. „Liderii chinezi încearcă să subordoneze drepturile individului voinţei Partidului Comunist”, a mai acuzat Ratcliffe.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei a respins comentariile şefului DNI, calificându-le drept o „denaturare a faptelor” şi ipocrite şi a declarat că acestea arată „mentalitatea înrădăcinată a Războiului rece şi prejudecăţi ideologice din partea unor persoane din SUA”.

Beijingul a îndemnat frecvent liderii americani să renunţe la această retorică faţă de China, pe care o atribuie fricii lor faţă de rolul în creştere al Chinei în lume.

Declaraţiile lui Ratcliffe reprezintă ultima salvă de critici la adresa Chinei din partea administraţiei lui Donald Trump, care încearcă să consolideze moştenirea dură a preşedintelui la final de mandat faţă de China după înfrângerea sa la alegerile din 3 noiembrie.

Abordarea lui Trump a dus relaţiile dintre cele mai mari două economii ale lumii la punctul cel mai scăzut din ultimele decenii, iar analiştii consideră că ar putea limita spaţiul de manevră al administraţiei Biden în relaţia cu Beijingul, notează Reuters.

În articolul său, Ratcliffe a făcut aluzie la date culese de agenţiile de informaţii americane conform cărora reprezentanţi chinezi ar fi încercat să interfereze în politica internă a SUA.

În acelaşi timp, potrivit AFP, Departamentul de Stat american a declarat că membri ai Partidului Comunist chinez sunt „ostili valorilor americane” şi s-au angajat în „activităţi nefaste”.

El a mai acuzat China că a furat tehnologie de apărare americană pentru a alimenta planurile agresive de modernizare militară ale preşedintelui Xi Jinping.

„Alegerile s-au încheiat. Să fim acum oneşti în legătură cu China”, a declarat şeful DNI pentru Reuters după apariţia editorialului său.

Între alte probleme, Washingtonul şi Beijingul se confruntă cu privire la modul de gestionare de către China a epidemiei de coronavirus, presiunea chineză asupra Hong Kong, revendicările contestate ale acesteia în Marea Chinei de Sud, în privinţa unor probleme legate de comerţ şi acuzaţii de încălcare a drepturilor omului în Xinjiang.

În articolul său, şeful DNI susţine că autorităţile chineze ar fi „efectuat teste umane” asupra membrilor armatei chineze „în speranţa de a dezvolta soldaţi cu capacităţi îmbunătăţite biologic”, dar fără să intre în amănunte.

Potrivit unor think tanks-uri cu sediul în SUA, China acordă o importanţă tot mai mare biotehnologiei în strategia sa militară, dar nu au publicat informaţii detaliate despre tipul de teste la care s-a referit Ratcliffe.

Ratcliffe, care nu a stat decât foarte puţin timp în Comisia pentru serviciile de informaţii a Camerei Reprezentanţilor înainte ca Trump să-l numească la conducerea DNI, a fost acuzat de democraţi şi de actualii şi de foşti oficiali ai spionajului american de politizarea serviciilor de informaţii, notează Reuters.

Administraţia Trump a restricţionat joi călătoriile în Statele Unite pentru membrii Partidului Comunist din China şi familiile acestora.

Conform noilor reguli cu efect imediat, vizele eliberate membrilor de partid şi familiilor lor vor rămâne valabile doar o lună de la eliberare şi pentru o singură intrare. Anterior, unele vize permiteau intrări nelimitate şi puteau rămâne valabile până la 10 ani, indică AFP. (Sursa: Agerpres)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro