Sari direct la conținut

Schimbarea la față a PSD. Cum vrea Ciolacu să ia fața PNL înainte de alegeri: principalele linii de comunicare în campania electorală

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, Foto: Captura video
Marcel Ciolacu, Foto: Captura video

Social-democrații se urcă pe valul epidemiei de coronavirus și încearcă să speculeze incertitudinea și temerile în acest sens. Strategia PSD pentru campania electorală este centrată în jurul unui singur mesaj: sănătatea românilor este prioritatea numărul unu și doar noi putem oferi soluții. Oficial PSD vrea să arate că are soluții concrete, că s-a reformat și este pregătit să revină din nou la guvernare cu o echipă de specialiști pregătiți să ofere o nouă perspectivă sanitară și economică. În spatele ușilor închise, PSD caută soluții pentru mobilizarea la vot a propriului electorat și speră să convingă electoratul anti-PSD că s-a reformat.

În ședintele conducerii PSD cu liderii din teritoriu mesajul a fost clar: partidul va câștiga alegerile și va intra la guvernare. Marcel Ciolacu le-a dat liderilor de organizație mesajul prin care trebuie să mobilizeze activul din teritoriu: „PSD a depășit PNL în sondaje, iar după alegeri intrăm la guvernare”.

Dincolo de declarațiile încurajatoare, social-democrații au mai multe probleme urgente pe care trebuie să le rezolve ca să obțină un scor peste PNL. Prima și cea mai importantă problemă este mobilizarea propriului electorat pentru a veni la vot, în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19.

Surse din interioul PSD au declarat pentru Hotnews.ro că social-democrații nu au descoperit încă soluția pentru mobilizarea electoratului. În contextul creșterii numărului de infecții COVID-19 și cu simpatizanții cu vârsta medie 45-85 de ani, PSD are o reală problemă dacă nu va reuși să creeze o emoție puternică care să-i determine votanții să iasă din casă.

În acest context epidemiologic și campania va fi una atipică atât pentru PSD, cât și pentru electoratul său.

Cea de-a doua problemă pe care actuala conducere a partidului o are de rezolvat este cea a electoratului anti-PSD.

Astfel, social-democrații au decis ca strategia de campanie să nu fie una agresivă ci, mai degrabă constructivă, care să vină cu soluții. Mai mult de atât, aceștia vor să demonstreze că s-au reformat, că au renunțat la personajele toxice și la schimbarea legilor Justiției.

„Nu vrem să fie o campanie cu atacuri agresive. În actualul context sanitar, nu e cazul să stimulăm electoratul anti-PSD să vină la vot. Evident că trebuie sancționați Guvernul și președintele, dar productiv, și noi de la PSD să fim cei care oferă soluții. Oamenilor le este teamă, au nevoie de siguranța zilei de mâine. Mesajul pe care trebuie să-l transmitem este acela de siguranță, că PSD este soluția și că avem specialiști care vor putea să gestioneze situația sanitară”, au explicat sursele citate .

Principalele mesaje publice folosite de PSD:

Sănătatea. Prima și cea mai importantă temă pe care PSD o promovează în campanie este sănătatea. Comunicatorul principal este Alexandru Rafila, doctor, reprezentantul României la OMS și o voce credibilă în domeniul sanitar. Săptămânal Rafila taxează greșelile Guvernului Orban și vine cu soluții și propuneri pentru reducerea numărului de cazuri.

De altfel, Rafila a și prezentat programul de guvernare al PSD pe sănătate și soluțiile gândite de acestia pentru combaterea epidemiei.Cum vrea PSD că combată epidemia de coronavirus

La fiecare apariție publică liderii PSD subliniază că au cerut președintelui consultări pe tema situației sanitare, că au specialiști pe care pot să-i pună la dispoziția Guvernului și că trebuie lăsată la o parte lupta politcă pentru că sănătatea românilor este prioritară.

  • Marcel Ciolacu pe Facebook: „PSD are soluții simple, clare și coerente pentru combaterea pandemiei. Iohannis și PNL nu au niciun plan. Specialiștii PSD sunt gata să aibă o dezbatere transparentă cu oamenii PNL. Măsurile noastre vs ale lor. Profesorul Alexandru Rafila și toți specialiștii din PSD sunt pregătiți. Sănătatea românilor trebuie să fie pe primul loc!”

Reformarea partidului. Printr-un exercițiu de imagine, PSD a decis să tragă pe linie moartă o serie de lideri care făceau parte din garda veche a partidului. Mai exact, la întocmirea listelor pentru alegerile parlamentare au fost excluși mai mulți pesediști. La nivel oficial, organizațiile au fost cele care au propus candidații, dar în realitate conducerea partidului a tăiat de pe liste persoanele de care a dorit să scape. Practic, prin reglare de conturi, conducerea PSD i-a tras pe linie moartă pe Marian Oprișan, Viorica Dăncilă, Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Șerban Nicolae. În locul lor PSD vrea să câștige alegerile parlamentare cu medici cunoscuți ca Alexandru Rafila, Adrian Streinu-Cercel sau Patriciu Achimaș-Cadariu dar în spatele acestor nume sunt strecurați și candidați controversați.

  • Marcel Ciolacu: „Am luat decizia ca niciun penal să fie pe listele PSD. Am luat decizia să deschidem partidul. Am hotărât ca prioritatea nr. 1 să fie depășirea acestei crize sanitare. Sunt mulți medici care continuă să opereze și să meargă la Parlament. Medicii rămân în sistem. (…)Anumite abuzuri au existat, PSD nu a găsit cei mai buni comunicatori. A fost o greșeală fatală pentru noi, românii ne-au sancționat. Dar acum am adus o nouă garnitură de specialiști din sistemul public și cel privat. Sunt ferm convins că în legislație nu vor mai fi făcute abuzuri”.(Libertatea)

Economia. O altă temă pe care marșează PSD în campania electorală este economia în timpul pandemiei și măsurile care se impun pentru blocarea unei crize financiare. Prim vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, comunicatorul pe această temă, a acuzat public Guvernul Orban că „se fereşte” să prezinte proiectul de buget pe anul 2021 pentru că acesta „ascunde măriri de taxe şi impozite”, dar şi un posibil acord cu FMI.

  • Sorin Grindeanu: „Din informaţiile pe care le avem, proiectul de buget pe anul viitor nu va presupune doar măriri de taxe şi de impozite, de aceea se feresc domnii de la guvernare să fie transparenţi. De fapt, solicităm transparenţă. Lucrul ăsta pare să îl irite pe domnul ministru Cîţu. Vom continua să cerem transparenţă pe proiectul de buget pe 2021. Eu şi alţii credem că lipsa de transparenţă mai ascunde ceva, dincolo de mărirea de taxe şi impozite, un posibil acord cu FMI. Nu spun că e un lucru rău, dar românii trebuie să îl afle. Asta spunem noi”.

Educația. O altă temă cu care PSD speră să-și crească scorul electoral este tema educației. Pentru această temă, social democrații folosesc intens mesajele online prin care îi acuză pe liberali că au abandonat total educația.

  • Mesaj pe pagina oficială a PSD: „În viziunea PNL școală înseamnă cursuri online fără acces la internet și lecții predate la tv pentru cei care nu au acces la electricitate. Sub conducerea nocivă a lui Orban, școlile se închid pentru elevi, dar se deschid pentru alegeri! PSD cere aplicarea modelului #european în educație: școli sigure și deschise!”

Totodată, comunicatorul pe această temă este Gabriela Firea, șefa organizației PSD București, care a cerut joi autorităților să redeschidă școlile din București, arătând că închiderea lor produce daune atât economice, cât și în ce privește procesul de educație. Firea susține că este contraproductiv să fie închise școlile pentru doar câteva cazuri apărute izolat și a cerut testarea masivă a elevilor și profesorilor: ”Să se aplice programul inițiat de mine ca Primar General – testare a elevilor și profesorilor, dacă e nevoie și părinții, să se izoleze doar situațiile care apar. E o aberație să închizi toate școlile pentru că au apărut câteva cazuri”.

O altă problemă luată în calcul de conducerea PSD este menținerea aliaților aproape, astfel încât aceștia să nu divizeze voturile electoratului de stânga. Conducerea PSD se teme ca PRO România și partidele mai mici de tip satelit PP-USL și PER pot rupe din voturile de stânga.

De altfel, principalul opozant de stânga pentru PSD, PRO România deja a început atacurile. Victor Ponta îi acuză pe pesediști de blat cu PNL și folosește deja mesajul pe bannerele electorale.

Așa se explică mesajul clar pe care președintele PSD Marcel Ciolacu l-a dat public: PSD exclude ”categoric” intrarea la guvernare alături de PNL sau votarea unui guvern minoritar PNL.

  • Marcel Ciolacu:Discuțiile din interiorul partidului sunt foarte clare: nu vom participa la o guvernare cu PNL, sub nicio formă. Și sub nicio formă nu vom vota un guvern minoritar al PNL, indiferent de ofertele venite către diferiți lideri ai PSD, inclusiv mie, sau o ofertă de participare la guvernare. Nu putem, România nu poate continua cu acest prim-ministru după aceste luni dezastruoase pentru sănătatea românilor și pentru economia românilor. Nu există un domeniu de activitate economică în care acest guvern să fi luat măsuri coerente” (DC News).

Mai mult de atât, președintele partidului a anunțat public că PSD se pregătește de guvernare și că va prezenta un Guvern format din specialiști. Ciolacu a declarat, într-un interviu acordat Libertatea.ro că, în cazul în care PSD va câștiga alegerile parlamentare din 6 decembrie, Guvernul ar putea fi condus de un tehnocrat, iar printre miniștri se vor număra profesorul Alexandru Rafila și Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină și Farmacie de la Târgu Mureș.

Campania electorală începe oficial, vineri pe 6 noiembrie. Conducerea PSD urmează să se întâlnească periodic și să analizeze strategia de campanie pe parcursul întregii luni.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro