Sari direct la conținut

Referendumul convocat de primarul Capitalei pe tema taxelor și a autorizațiilor de construcție a fost validat / Peste 40% din bucureșteni au votat / Nicușor Dan: Votul de azi trebuie confirmat de Parlament

Referendumul convocat de primarul Capitalei pe tema taxelor și a autorizațiilor de construcție a fost validat / Peste 40% din bucureșteni au votat / Nicușor Dan: Votul de azi trebuie confirmat de Parlament
Referendum București. Foto: Inquam Photos / Nichita Cojocea

Peste 40% din bucureșteni au votat pe 24 noiembrie, odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, la referendumul convocat de primarul Capitalei Nicușor Dan pe tema taxelor locale și a autorizațiilor de construcție după ce primarul general a intrat în conflict direct cu primarul Sectorului 4 Daniel Băluță în legătură cu șantierul de refacere a planșeului din Piața Unirii. Astfel, referendumul a fost validat, în contextul în care pragul necesar validării era o prezență de 30%.

  • Din ce aproape 1,8 milioane de bucureșteni cu drept de vot, 732.132 s-au prezentat la urne.
  • Peste 397.000 dintre votanţi au fost femei, cei mai mulţi dintre cei care au răspuns la întrebările referendumului local având între 45 şi 64 de ani.

Alegătorii au fost invitați să răspundă la trei întrebări la referendumul convocat de Nicușor Dan. Prima, dacă sunt de acord ca împărțirea banilor între Primăria Capitalei și Guvern să fie făcută de Consiliul General, nu de Guvern și Parlament, ca până acum, a doua, dacă sunt de acord ca Primăria Capitalei să dea toate autorizațiile de construire din oraș și documentațiile de urbanism, iar a treia, ca municipalitatea să se ocupe de prevenirea consumului de droguri în școli.

Alegătorii au trebuit să răspundă cu „DA” sau „NU” la următoarele trei întrebări:

  • Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
  • Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București? ⁠
  • Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?

Pentru ca referendumul să fie validat, este necesară o prezență de minimum 30% din numărul bucureștenilor înscriși în listele electorale.

Urmărește LIVETEXT cele mai importante informații din ziua referendumului lui Nicușor Dan:

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a cerut partidelor parlamentare ca până la alegerile de săptămâna viitoare să să se pronunţe cu privire la transpunerea în legislaţie a rezultatului referendumului din Bucureşti, la care și-au exprimat votul 732.129 de votanți (40,97%).

  • „Mulțumesc bucureștenilor care au venit în număr mare la referendum și au înțeles miza uriașă. Prin voința lor orașul revine la normalitate și rațiune. după ce jocurile politicianiste au dus organizarea orașului în absurd. Înțelegem responsabilitatea. Vă previn că marile lucrări de care orașul are nevoie necesită timp pentru proceduri administrative. Dar dacă după votul de azi nu vom reuși nu avem nicio scuză. Votul de azi trebuie confirmat de Parlament. Pentru siguranță solicit partidelor politice ca până la alegerile de săptămâna viitoare să se pronunțe cu privire la transpunerea în legislație a referendumului de azi. Adică în dezbaterea pe care o să o avem în câteva săptămâni pe legea bugetului naţional să fie inclus rezultatul referendumului de azi.  În dezbaterea pe care o să o avem în prima jumătate a 2025 pe codul urbanismului să fie inclus referendumului de azi şi Codul Fiscal să fie modificat conform rezultatului referendumului de azi, în prima jumătate a lui 2025 ”, a declarat primarul Nicușor Dan.

Prezența finală la referendumul desfășurat în Capitală a fost de 40,97% (732.129 de votanți).

Prezența pe sectoare este următoarea:

Sector 1 – 45,43 %
Sector 2 – 42,57 %
Sector 3 – 35,04 %
Sector 4 – 43,63 %
Sector 5 – 39,19 %
Sector 6 – 43,86 %

Urnele s-au închis. Votul s-a terminat

La această oră prezența a depășit pragul de 40%. Peste 715.319 de bucureșteni au votat până acum la referendum

Prezența la ora 20.00 la referendum se apropie de pragul de 40%. Astfel, la această oră prezența este 39,40 %

Prezența la ora 19.00 la referendum a ajuns la 36,96 %. Pe sectoare, prezența cea mai mare este în Sectorul 1 – 40,67 %, în timp ce în sectorul 3 este cea mai mică 31,64 %

Multe persoane sesizează pe Facebook că în continuare nu sunt lăsate să voteze la referendumul pentru București cu viza de flotant, chiar și după ce Biroul Electoral Central a transmis și în ziua votului că aceștia o pot face.

La referendumul programat pentru duminică, 24 noiembrie, în București pot vota cetățenii care au domiciliul sau reședința în București, inclusiv cei care au viză de flotant, indiferent de perioada în care și-a făcut viza, transmitea BEC azi la prânz.

„Am reusit sa votez doar cu Politia”, a scris pe Facebook Cosmin Andrei Samoilă.

O altă internaută a semnalat la o postare a Anei Ciceală că are viză pentru Sectorul 5, dar „nu a fost lasată sa voteze” pentru referendum l„a secția 978”

Până la ora 18.00, 604.620 de bucureșteni cu drept de vot au votat la referendum, adică 33,83 % din numărul celor înscriși în listele electorale.

La ora 18.00 prezenţa la referendum pe sectoare este următoarea:
Sector 1 – 37,13 %
Sector 2 – 35,51 %
Sector 3 – 28,94 %
Sector 4 – 35,57 %
Sector 5 – 32,75 %
Sector 6 – 36,23 %

Prezența la referendumul pentru București a atins pragul de 30% necesar pentru validare

Prezența la vot la referendumul din București a ajuns la 30,27%, ceea ce înseamnă că la urne s-au prezentat 541.036 de bucureșteni cu drept de vot.

Prezența la referendumul pentru București, convocat de Nicușor Dan, a depășit pragul de 30% necesar pentru validare. Prezența la vot la referendum a ajuns la 30,04% chiar înainte de ora 17.00

Prezența la vot la referendumul din București a ajuns la 26,79%, ceea ce înseamnă că la urne s-au prezentat 477.902 de bucureșteni cu drept de vot.

Prezenţa la referendumul din Bucureşti se apropie de pragul de validare: 26,22% dintre bucureșteni au votat până acum la referendum.

Prezența la vot la referendum a ajuns, la ora 15.00, la 23,24%, ceea ce înseamnă că 415.337 de bucureșteni cu drept de vot s-au prezentat la secțiile de votare.

La referendumul 2024 din București pot vota și cetățenii care au viză de flotant, însă au fost semnalate situații ale unor persoane cărora nu li s-a permis să voteze la scrutinul convocat de primarul general al Capitalei. Biroul Electoral Central transmite că alegătorii care au votat pentru prezidențiale, dar nu și la referendum, se pot întoarce în secțiile de votare.

Până la ora 14.00, 349.042 de bucureșteni cu drept de vot au votat la referendum, adică 19,53% din numărul celor înscriși în listele electorale.

Până la această oră, 283.062 de bucureșteni cu drept de vot (15,84%) s-au prezentat la secțiile de votare, potrivit datelor AEP.

Până la ora 12.00, 202.567 dintre bucureșteni (11,33%) s-au prezentat la secțiile de vot pentru referendum.

Prezența la vot la referendum continuă să crească. Până la această oră, au votat 132.898 de bucureșteni, adică 7,43% din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale.

Până la ora 10.00, 76.924 de bucureșteni au votat la referendumul local din București, adică 4,30% din numărul celor înscrişi în listele electorale.

Primarul general Nicușor Dan a votat la o secție din București.

„Votez, ca întotdeauna, împotriva mafiei imobiliare. Cam 4-5% din cei care au votat până acum nu iau și buletinele pentru referendum”, a declarat Nicușor Dan, la ieșirea din secția de votare.

Până la ora 09.00, 38.435 de bucureșteni au votat la referendum, reprezentând o prezență de 2,15% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

INTERVIURILE HotNews.ro