Nave românești, parte a misiunii FRONTEX din Grecia, acuzate că împing migranții înapoi în mare (Radio Europa Liberă)
Două nave românești aparținând Poliției de Frontieră, care participă în mod frecvent la misiuni de patrulare pe mare sub egida UE, la granița Greciei cu Turcia, au fost filmate în timp desfășoară manevre ce par să încalce flagrant legislația internațională, menite să descurajeze solicitanții de azil să ajungă în Grecia, respectiv în Europa, scrie Radio Europa Liberă România, citând o anchetă Der Spiegel.
Astfel, scrie Europa Liberă, chiar dacă în trecut aceste acuzații au vizat în special grănicerii greci, Frontex a negat mereu că ar fi implicată sau că ar avea cunoștințe despre asemenea practici.
Însă o investigație publicată vineri de ziarul german Der Spiegel în colaborare cu Bellingcat, Lighthouse Reports, ARD și TV Asahi, pare să arate contrariul, iar în aceste acuzații intră și navele românești, folosind date din surse deschise, inclusiv clipuri video și fotografii.
Astfel, potrivit imaginilor, personalul Frontex (Garda de Coastă), printre care și două nave românești aflate în patrulă la momentul respectiv, par să fie implicate direct în manevre de descurajare a solicitanților de azil să ajungă la mal (așa-numitele „illegal pushbacks”). Mai mult, românii par să refuze să salveze oamenii din bărcile aflate în derivă și le pun intenționat viața în pericol prin manevre periculoase, subliniază Europa Liberă.
Incidentele documentate de publicația germană în care sunt implicate și navele românești ar fi avut loc pe 8 iunie și pe 15 august anul acesta și prezintă o realitate departe de asistența umanitară și respectarea drepturilor omului pe care grănicerii români ar fi trebuit s-o respecte.
Contactați de Europa Liberă, reprezentanții Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) România s-au arătat foarte îngrijorați de faptul că autoritățile române desfășoară asemenea practici ilegale în cadrul unei misiuni internaționale sub egida Uniunii Europene.
„UNHCR este profund îngrijorată de aceste imagini și mărturii care indică faptul că bărbați, femei și copiii ar fi putut fi întorși din drum înapoi în Turcia după ce ar fi ajuns pe teritoriul grecesc sau în apele teritoriale ce aparțin Greciei”, a declarat Nisreen Rubaian, reprezentant UNHCR România.
La rândul său, Poliția de Frontieră a confirmat că România a avut două nave prezente în zonă în această perioadă, însă s-a rezumat în a scoate în evidență „aprecierea de către înalții oficiali europeni” a echipajelor române, fără să comenteze acuzațiile de încălcare a legislației internaționale.
România participă la misiunile Frontex cu personal și logistică încă din 2007, anul aderării la Uniunea Europeană.
Frontex a fost creat ca răspuns comun la diferitele provocări și situații ce pot să apară la granițele exterioare ale Uniunii.
Citește continuarea pe Radio Europa Liberă.