Sari direct la conținut

Guvernul a aprobat împrumutul de 4,1 miliarde euro de la UE prin SURE

HotNews.ro
Euro, Foto: Public Domain Pictures
Euro, Foto: Public Domain Pictures

Guvernul a aprobat joi, prin Ordonanță de Urgență, acordul de împrumut între Uniunea Europeană, în calitate de Creditor și România, în calitate de împrumutat, în valoare de 4.099.244.587 EUR, semnat la București, la 8 octombrie 2020 și la Bruxelles, la 19 octombrie 2020. Practic, prin acest acord, România împrumută de la Uniunea Europeană 4,1 miliarde euro în cadrul instrumentului european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență ca urmare a apariției epidemiei de COVID-19 (SURE).

Caracteristicile împrumutului acordat României:

• perioada de tragere a sumelor împrumutului este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârșitul lunii martie 2022);

• împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranșe;

• valoarea tranșelor și calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru;

• maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani;

• împrumutul va fi acordat în aceiași termeni financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piață pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanțări. Având în vedere reputația Uniunii Europene, susţinută și întărită în cadrul acestui instrument prin mecanismul de garantare de către statele membre, împrumutul contractat va fi la costuri avantajoase.

Conform MFP, împrumutul va susține măsurile adoptate de Guvernul României, în contextul generat de criza COVID-19, în perioada februarie – august 2020, menite să protejeze angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă, cu scopul de a reduce incidența șomajului și pierderea veniturilor.

Dintre aceste măsuri, eligibile în cadrul instrumentului SURE, conform evaluării Comisiei Europene:

șomajul tehnic

programul de muncă flexibilă

alte astfel de scheme destinate unor categorii de liber profeșioniști a căror activitate a fost redusă/întreruptă urmare a pandemiei COVID-19

sporuri și alte măsuri similare acordate personalului medical pentru recunoașterea meritelor acestora.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro