Episcopia Hușilor acuză "îngrădirea discreţionară şi ofensatoare" a accesului la racla Sfintei Parascheva de la Iași
Episcopia Hușilor a transmis vineri că „a luat act cu profundă mâhnire de situația, fără precedent în istorie, de îngrădire discreționară şi ofensatoare” a accesului pelerinilor din afara Iașiului la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.
- „Episcopia Hușilor a luat act cu profundă mâhnire de situația, fără precedent în istorie, de îngrădire discreționară şi ofensatoare a accesului – cu respectarea recomandărilor sanitare actuale – pelerinilor din afara Iașului, la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoare, din 1641, a Moldovei și a poporului român.
- Credincioșii din Episcopia Hușilor trăiesc aceeași dezamăgire ca și cei din Arhiepiscopia Iașilor și din întreaga Moldovă, privind imposibilitatea participării la sărbătoarea ocrotitoarei lor. Catedrala Mitropolitană din Iași și racla Sfintei Cuvioase Parascheva sunt locul spre care ei se îndreaptă ori de câte ori vin în Capitala Moldovei, fiind unul din reperele esențiale de pe harta trăirii actului credinței. Acolo se simt ca acasă, chiar și fără actul de identitate”, spun reprezentanții Episcopiei Hușilor într-un comunicat postat vineri pe site.
Ei afirmă că măsurile luate în contextul pandemiei pentru ocrotirea sănătății oamenilor au fost constant susținute de Biserică, „cu conștiința faptului că sănătatea este darul lui Dumnezeu”.
- „Din nefericire, observăm obstinația cu care ni se transmite mesajul explicit că slujbele sau manifestările religioase ar deveni spații predilecte de răspândire a virusului și gesturi incompatibile cu sănătatea și vecine cu iresponsabilitatea.
- De aceea, suntem solidari și împărtășim întru totul mesajul transmis, în duh părintesc, de Părintele nostru Mitropolit Teofan, în preajma hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, intitulat <>, subscriind afirmaţiilor Înaltpreasfinţiei Sale, care pot fi uşor de constatat de către cei oneşti, că: <>.
- În acelaşi duh părintesc al Mitropolitului nostru, îndemnăm ca solidaritatea să se manifeste prin intensificarea rugăciunii, a curăţirii sufletului şi prin înmulţirea faptelor bune: <>”, mai arată reprezentanții Episcopiei Hușilor.
Ei îi roagă pe preoţii din Episcopia Huşilor să slujească zilnic Sfânta Liturghie şi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar „acest acatist să fie introdus şi în programul personal de rugăciune al fiecărui creştin”.
Citește și:
- Mitropolia Moldovei a cerut modificarea restricțiilor pentru cei din alte localități
- Mitropolitul Teofan, despre interdicțiile privind pelerinajul de Sfânta Parascheva: Moldova trăieşte una dintre cele mai triste perioade din istoria sa
- Mitropolia Moldovei: Sărbătoarea Sfintei Parascheva nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie
- Pelerinajul de la Iași, de Sfânta Parascheva, în pandemie: Mitropolia Moldovei nu interzice atingerea raclei: „Moaştele nu fac rău”, „Sfințenia nu este contagioasă”
- Mihai Chirica: Am cerut Ministerului de Interne să transmită către prefecturi să nu fie trimise convoaie de mașini spre Iaşi, de Sfinta Parascheva
- Reacția Patriarhiei, după decizia de interzicere a pelerinajelor: Măsurile cu impact public nu trebuie să ducă la limitarea libertății religioase / Bisericile sunt spaţii ale decenţei
- Primarul Pandele, supărat că nu mai poate duce pelerini la Iași, la Sf. Parascheva: Se poate la păcănele, în schimb cei care vor să meargă să se încarce spiritual nu au acest drept
- Sute de oameni la coadă să se închine la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Iași
- Începe pelerinajul tradițional la Iași de sărbătoarea Sfintei Parascheva. Încalcă restricțiile libertatea religioasă? Ce spune reprezentantul României în panelul de specialitate de la OSCE
- Mitropolia Moldovei, după decizia autorităților: Organizatorii cer iertare lui Dumnezeu și pelerinilor / Racla cu moaştele Sf Parascheva nu va mai fi scoasă din Catedrala
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro